„Túl jól szerepelt”: nyomást akart gyakorolni Orbánra a német lap?

2014. november 16. 12:34
„Túl jól szerepelt” Orbán Viktor a Die Welt vasárnapi kiadása számára készült közös bajor-magyar kormányfői interjúban, ezért még Orbán után küldtek három kérdést, majd végül miután ezekre nem válaszolt, csak a lap netes portálján jelent meg a közös interjú. Ez megengedhetetlen nyomásgyakorlás a Welt am Sonntag német lap részéről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerint.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda közlése szerint megengedhetetlen nyomásgyakorlás történt a Welt am Sonntag német lap szerkesztősége részéről a múlt heti Egy magyar, egy bajor – semmi vita című, közös magyar-bajor kormányfői interjú ügyében.

 
Havasi Bertalan, a sajtóiroda vezetője az MTI-nek vasárnap küldött közleményében kifejtette: a német újság – amely a Die Welt című német konzervatív lap vasárnapi kiadása – november 6-án készített párhuzamos interjút Münchenben Orbán Viktor magyar és Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a beszélgetés – a szerkesztőség által leírt, átküldött – szövegét mindkét fél áttekintette és jóváhagyta.
 
Másnap azonban a Welt szerkesztősége a magyar nagykövetségen keresztül felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy még három kérdésre külön, írásban, sürgősen válaszoljon, mert ha nem, akkor egyáltalán nem jelentetik meg a párhuzamos interjút. Havasi Bertalan hozzátette: a szerkesztőség szerint a magyar miniszterelnök „túl jól szerepelt” – ez szó szerint elhangzott részükről.
 
A tájékoztatás szerint a három kérdés az volt, hogy miért üt meg Orbán Viktor és pártja antieurópai hangokat, miért törekszik ma egy tekintélyelvű/autoriter demokráciára, amelyben nehéz dolguk van a kritikusoknak és az eltérő véleményeknek, és miért bocsátották el Magyarországon kellemetlen újságírók százait, és hoztak létre egy hatalmas médiafelügyeletet.
 
„Bár a kérdéseknek álcázott hamis vádaskodások könnyedén cáfolhatók lettek volna, a Miniszterelnökség arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez az eljárás egy olyan jellegű és mértékű nyomásgyakorlás, ami diplomáciailag, sajtóetikailag elfogadhatatlan, tehát teljesíthetetlen” – olvasható a közleményben.
 
Havasi Bertalan hozzátette: eleve párhuzamos interjúról volt szó a bajor miniszterelnökkel közösen, az interjú már lezajlott, ott nem tették fel ezt a három kérdést, tehát az interjú utólagos meghamisításával lehetett volna csak eleget tenni a német szerkesztőség példátlan eljárásának. Az interjú utólagos megváltoztatásához pedig sem a bajor, sem a magyar kormányfő nem járult hozzá – közölte.
 
Kizárólag emiatt a megalázó, szakmaiatlan, etikátlan szerkesztőségi magatartás miatt történtek egyeztetések november 7-én és 8-án a bajor partnerekkel és az érintett sajtószervezetekkel, aminek eredményeként legalább online felületen megjelenhetett a közös magyar-bajor miniszterelnöki interjú – zárta kommünikéjét a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
 
A hétvégén több magyar hírportál is cikkezett a történtekről. A hvg.hu vasárnap reggel megjelent cikkében – idézve a bajor regionális lap, az Oberbayerisches Volksblatt online kiadását – az olvasható: a közös interjú a Welt Online-on jelent meg, de az volt beígérve, hogy a lap vasárnapi magazinja, a Welt am Sonntag is lehozza. Ez azonban elmaradt. A felháborodás elérte Edmund Stoibert, a CSU tiszteletbeli elnökét, volt bajor tartományi miniszterelnököt, aki az ügy miatt felhívta Mathias Döpfnert, a Die Weltet kiadó Axel Springer fejét, akit tájékoztatott „Orbán dühéről” – írta a hvg.hu.
 

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a szerkesztőség szerint a magyar miniszterelnök „túl jól szerepelt” – ez szó szerint elhangzott részükről."

havasi bertalanék túl sokat hazudtak már ahhoz, hogy ezt a meglehetősen valószínűtlen állítást elhiggyem nekik..
de most komolyan, mennyi esélye már, hogy a weltnél olyan hülyék dolgoznak, hogy azt mondanák az interjúalanynak, hogy: na, erre még válaszoljál már, mert különben nem tudunk cikizni.

nem tudom, te ki vagy, és eddig mi volt a neved, de annyit esetleg megtehetnél, hogy elolvasod a kommentemet és arra reagálsz.

Na, most már tényleg biztos, hogy hülye vagy.

ne higgy el mindent, amit a pártpropaganda állít..

"de most komolyan, mennyi esélye már, hogy a weltnél olyan hülyék dolgoznak, hogy azt mondanák az interjúalanynak, hogy: na, erre még válaszoljál már, mert különben nem tudunk cikizni."

Bármekkora esély lehet rá. Már megint ott tartunk, hogy ott, a művelt Nyugaton minden gyönyörű és tisztességes.

Miért nem tették fel ott és akkor a kérdést, amikor a közös interjút készítették? Milyen közös interjú az, ahol így járnak el? Miért nem érdekelte őket, mit fűz a kérdéshez és a válaszhoz ott, a helyszínen a bajor fél?

Német konzervatív lap. Orbán és agyagkatonái már a saját putrijukban is túl büdösnek számítanak :-)

lol.
én leírtam, hogy miért tartom valószínűtlennek, hogy a welt azt mondta orbánnak, hogy túl jól szerepelt.
erre te elkezdtél kertész imréről beszélni.
erre én megkértelek, hogy ha vitatkozni akarsz velem, akkor az én állításommal vitatkozz, ne valami szalmabábbal.

nem mondtam, hogy bármi is tisztességes.
azt mondtam, hogy ha valakit le akarok járatni, és ehhez még a segítségét is kérem, akkor nem szólok neki erről, csak ha tökhülye vagyok.

az interjút pedig nem ugyanazok készítették, mint akik nem publikálták. ez a válasz a kérdéseidre

mit kéne nekem elhinnie? hogy a pártszóvivők hajlamosak csúsztatni? ezt szerintem ő is tudja, én csak emlékeztettem rá..

nem talált.
bár logikát valóban tanultam az egyetemen, annak semmi köze nem volt az érveléstanhoz.. kompaktsághoz, modellekhez, levezethetőséghez, teljességi és nemteljességi tételekhez annál inkább.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés