A baloldal hiányzó politikai infrastruktúrája: szakszervezetek és sajtó

2014. november 23. 12:29

Pogátsa Zoltán
pogiblog
Az elméletileg baloldalhoz kötődő sajtó jobboldali gazdaságfilozófiájú újságírókat foglalkoztatott, hamis piaci fundamentalista dogmákat és mítoszokat erősített, a baloldali ügyek számára hasznavehetetlen, sőt, káros volt.

„Végezetül essen szó a baloldal nem létező sajtójáról, ami szintén elképesztő képet mutat. Alig egy évtizede a magyar jobboldal tüntetéseket szervezett a számukra kedvezőtlenül egyenlőtlen médiahelyzet miatt. Majd építkezni kezdett, és ellenzékből (!) óriási médiafölényt épített fel. Mindeközben kiderült, hogy a baloldalinak gondolt sajtó valójában liberális (az egyetlen ellenzékhez köthető televízió az általa előtérbe helyezett liberálisok által hirdetett szekularizmus ellenére köztudottan egy vallási szervezeté), és maga is vergődik gazdaságilag.

Az elméletileg baloldalhoz kötődő sajtó (Népszava, Népszabadság) jobboldali gazdaságfilozófiájú újságírókat foglalkoztatott, hamis piaci fundamentalista dogmákat és mítoszokat erősített, a baloldali ügyek számára hasznavehetetlen, sőt, káros volt, annak ellenére, hogy a baloldal rendszeres anyagi támogatását élvezi. Nem meglepő módon olvasótáboruk nagy részét elvesztették, a megyei lapok példányszáma alá süllyedtek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Inkább a 'bal'oldal hiányzó társadalmi bázisáról lehet szó. Csupa önmagát igenlő szerveződés.

Korrekt elemzés.
Hogyhogy eddig senki sem akarta észrevenni: a szektatévé nem is baloldali.

A"bal" oldal mindig ezt csinalta.. Felepit/csinal egy nagy tragyadombot, aztan elkezdi bizonygatni hogy az nem is igazan baloldali. Lehet hogy igazuk is van es tenyleg nem, de lathatolag nem futja toluk tobbre.

A K-Európa project, a rendszerváltás a nemzetközi nagytőke érdekeit szolgálta.
Bár még az induláskori másfél millió munkáját vesztett emberrel is sikerült elhitetni, hogy ez az ő érdekében történik.

Bizony, bizony! Úgy igaz - némi kiegészítéssel élve - ahogy ezt Pogátsa Zoltán írja.

2004-tól Gyurcsány Ferenc színre lépésével megszűnt a baloldal. Az SZDSZ gyakorlatában pedig soha nem volt baloldali párt. Ettől az időponttól kezdve a FIDESZ elfoglalta mindkét oldalt, majd jött a Jobbik akinél ugyancsak megjelentek baloldali attitűdök. Ezzel széltében hosszában lefedésre került a jobb és baloldal egyaránt.

Az MSZP és liberálisok számára nem maradt más, mint az abszolút "demokratikus" osztályharc, amely olyan, mint amikor a pártház egere kergeti a templom macskáját.

JÉ! Új Fórumozót tisztelhetünk Hozentróger néven?

Sándor hol vannak itt internácik?
Ide-oda rohangászó vinnyogó egerek vannak, akik szeretnék megkergetni a macskát, de már az egérlyuk sem az övék.

A rendszerváltoztattáskor mikor az utodpárt mszp eladta a népszabadságot és a megyei korábbi pártállami kormánylapok tulajdonjogát a német és svajci médiatulajdonosoknak észre kellett volna venniük, hogy pl Németországban vagy máshol baloldali szociáldemokratának definiált orgánumok liberálisak, ami jellemző a konzervativ lapokra is.

Ezért teljesen mindegy minek nevezik őket minden beállitottságú lap a tulajdonosi érdekeket szolgálja és a tulajdonosok meg a multik és befektetői pénzügyi körökét akik szponzorálják a lapokat.

Lehet hogy van külömbség, de csak a felszinen egy egy értékrendbeli nézettel, de ha mélyére néz az ember a lényeg ugyanaz.

Ezért a Magyarországi média hiába baloldali jelzöt kapott értékrendjében úgyanazt a liberális neoliberális kánon nyomta, mint a tulajdonosi háttér.

A probléma az volt, hogy korábban az állampárti közgazdászok akik a tervgazdálkodás felkent hivei voltak minden skupulus nélkül elkezdték pajzsraemelni a nyugaton akkor már divott liberális piacgazdaság kánonját. A média meg ezeket a nézeteket, személyeket privaligizálta a tulajdonosi körnek eleget téve.

Ezáltal állhatott elő az a paradoxon, hogy a klaszikus értelembe vett baloldal követve a nyugateuropai szociáldemokraák liberális gazdaság és társadalom politikáját vagyis egy balliberálisnak definiált harmadik utat melyet Blair és Schröder politikája jelemezte ami tudjuk oda vezetett hogy nyugateuropában sorra vesztetteék el a politikai valamint gazdasági főállásaikat és válságba jutottak. Ekkor következett be a hazai baloldal válsága is teljes hitelvesztése, mivel nem volt olyan íránymutató amit követni tudtak volna. Az eu-ban eluralkodott politikailag mainstrem közbeszéd és ezáltal a neoliberáis ideológiai és gazdasági piaci modelek ezzel nem tudtak mit kezdeni.

Ráadásúl a válság megmutatta azt, hogy a liberális pacgazdaság azon formája mely nem a munkára és termelésre helyezi a hangsúly, mely a társadalom őnfenntartására alapoz, ami lényegileg a II. VH után a német gazdaságot magasra vitte társadalmi szociális biztonságot hozva vagyis a szociális piacgazdaság felváltása a liberális piacgazdaságra megbukott.

Ennek felismerése még csak egyszerü, de a gyakorlati kivitelezése, hogy reformálni kéne a deformált állapotot már nem oly egyszerü.

Azért van válságba a hazai baloldal is mert nem tud válaszokat adni a mai kor elvárásaira, ahogy az unióban úgy nálunk is a konzervativ jobboldal tudta részben vagy egészben megadni. Hogy legyen még egy csavar az egészben ma már nem ideológiák mentén lehet a gazdasági és társadalmi szempotból egy országot kormányozni hanem az, hogy melyik politikai tömörülés az aki a kor kihivására legmegfelelöbb válaszokat adni az össztársadalom ill nemzet számára ami a közjóban testesül meg.

Baloldalon kiapadt az értelmiségi szellemi mühely és nincs utánpotlás, mivel akik lennének azok egy téves bukott piac orientált neoliberális iskola tanait vallják és a balliberális oldalon bukkanak fel.

Pontos diagnózis.
Ebből a katyvaszból nehéz lesz kievickélniük (ha akarnak egyáltalán).
Már a baloldaliság definíciálása is nehézséget okoz.

Fentiek ellenére a jobber média még mindig a baloldali (nem létező) sajtót fikázza. :)))
Ha nem találnak valódi célpontot, kénytelenek a saját sajtójuk elhajlóit, kevésbé véresszájú embereit karaktergyilkolni. (Pl.Stumpfot)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés