Hogyan működik a politika?

2014. december 9. 9:45

G. Fodor Gábor
GFG Blog
Az Index éppen azt olvassa a jobboldal fejére, amit maga is képvisel: a szelektív nézőpontot. Az Index ugyanis számtalan alkalommal maga is „totálisan félreérti” az Orbán-kormány szándékait. Csakhogy így működik a politika.

„Egyetemi jegyzet politika-szakos hallgatóknak

Van itt néhány megjegyzés egy Index-cikk ürügyén:

1. Az Index éppen azt olvassa a jobboldal fejére, amit maga is képvisel: a szelektív nézőpontot. Az Index ugyanis számtalan alkalommal maga is »totálisan félreérti« az Orbán-kormány szándékait. Csakhogy így működik a politika. A »totális félreértés« nem hiba, hanem nézőpont, a politikai hadviselés nézőpontja.

2. Az Index maga is a politikai hadviselése eszköze. Egy fegyver. Arról szól, hogy objektív újságírásnak tünteti fel a szelektív nézőpontot. Az az Amerika vagy Magyarország, amiről beszél, csak »egy elképzelt Amerika« és egy »elképzelt Magyarország«, mind a helyzetleírás, mind a Nyugat-kép konstruált. Ez is természetes, a szelektív nézőpont következménye.

3. Ez magyarázza, hogy ha az Orbán-kormány kritikájáról van szó, akkor a Wall Street Journal mértékadó lap. Ha Obama netadójáról, akkor elfogult, inkább a republikánusokhoz közel álló, egyéni véleményeket közlő sajtóorgánum. Merthogy így működik a delegitimálás a politikában.

4. A hírszerkesztési gyakorlat, a címadás, a megfogalmazott témák mind a politikai szándék köré szerveződnek: az ellenzéki logika testesül meg bennük. A miniszterelnökből így lesz az Index hasábjain »patás ördög«, Magyarországból »nagy parlag«, Nyugatból »tejjel-mézzel folyó kánaán«.

5. Ebben bejegyzésben pedig így lesz az Amerikában folyó vitából Obama netadója, az Indexből pedig »online Népszava«. Merthogy így működik a politika.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

jól van, Gabika, ebben a hónapban is lesz fizu és buksisimi

GFG maga is a politikai hadviselés eszköze, szerencsére ezt nem is tagadja nagyon.

"Az Index éppen azt olvassa a jobboldal fejére, amit maga is képvisel: a szelektív nézőpontot. "

Mint ahogy ezt teszi minden párt-elkötelezett (személy, média - a politikusokról már nem is szólva).
Jobbról balra, és balról jobbra.

A gond leginkább ott van, hogy a bulvárindex által szabadon hagyott helyet nem töltötte be semmi.

"Persze igaza van abban, aki elhiszi amit mondanak magára vessen."

Bár igaza lenne. Az a baj, hogy nem csak "ők" vethetnek magukra, hanem mindenki: az index némileg nagyobb olvasottsággal bír, mint a kurucinfó, így propagandája jóval nagyobb tömeget ér el, és elég hatékony a "floodolás", mint módszer.

Amit GFG nem ért - vagy legalábbis nem említ - az az, hogy a szelektivitásnak, a politikai küzdelemnek (benne a lejáratásnak is) van egy adott kultúrában elfogadható mértéke, amit az ottani hagyományok, az 'illem' határozna meg. És Magyarországon viharos gyorsasággal romlott le a közbeszéd színvonala. Ez azért feltűnt mindenkinek.

Ha évtizedek óta az lett volna a bevett Magyarországon, hogy minden politikus és újságíró gátlástalanul ordas hazugságokkal jön elő, már-már nyíltan korrupt lett volna mindig, akkor nyilván nem kapná fel senki a fejét. De tíz-tizenöt éve még más volt a közbeszédben alkalmazott stílus és általános erkölcsi mérce (bár a szakmai színvonal nem volt kielégítő akkor sem, ld. 'féltudású értelmiség').

kurvára egyetértek veled

az index kártékony

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés