Költséghatékonyság

Egyesül a négy közszolgálati médiaszolgáltató

2014. december 15. 16:26
Összevonta a négy közszolgálati médiaszolgáltatót a Magyar Televíziót, a Duna Televíziót, a Magyar Rádiót és az MTI-t a parlament. Az összevonás indoklása a költséghatékonyság. Lehetséges lesz, hogy két további közszolgálati csatorna induljon, bevezetik a közszolgálati értéktesztet.

A négy közszolgálati médiaszolgáltató - Magyar Televízió Nonprofit Zrt., Magyar Rádió Nonprofit Zrt., Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. és Duna Televízió Nonprofit Zrt. - egyesítéséről szóló törvénymódosítást fogadott el hétfői ülésén az Országgyűlés.

 
A Ház 131 igen szavazattal, 63 ellenvoks mellett szavazta meg a médiát érintő törvények változtatását, amelynek szükségességét az előterjesztők, a fideszes Dunai Mónika és Tuzson Bence az elmúlt négy év tapasztalataival és költséghatékonysági szempontokkal indokoltak. 
 
A javaslat összegző módosító csomagjának minősített többséget igénylő paragrafusai nem kapták meg a kétharmados többséget, így a Ház egy olyan változatot fogadott el, amelyben ezek nem szerepelnek.
 
A törvény értelmében a jelenlegi Duna Televízió Nonprofit Zrt.-vel beolvadás útján egyesül a másik három gazdasági társaság, és Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság elnevezéssel egyedüli közszolgálati médiaszolgáltatóként folytatja tevékenységét. A beolvadás, amely 2015. július elsején lép hatályba, biztosítja, hogy a gazdasági társaságok ne jogutód nélkül szűnjenek meg. 
 
A társaság rádiós, televíziós, online és hírügynökségi szolgáltatást egyaránt nyújt. A változtatás bevezeti a közszolgálati értéktesztet, amely a nézettség és a hallgatottság mellett a közmédia szolgáltatásainak közszolgálati jellegét méri majd fel.
 
A módosítás emellett lehetőségként számol a közmédia két további tévécsatornájának indításával. Jövő július elsejétől a műsorterjesztők által eddig kötelezően továbbított négy közszolgálati csatorna mellé további kettőt kell ingyen elérhetővé tenni, így tovább bővülhet a műsorkínálat. A szabályozás csak a digitális terjesztési rendszereket működtető műsorterjesztőkre vonatkozik, vagyis azokra, amelyek kapacitása nem túlzottan szűkös. 
 
A közmédiának évente stratégiai tervet kell készítenie, amelyben vizsgálni kell a szolgáltatások fejlesztési lehetőségeit is. A változtatás értelmében 2015 szeptemberének végéig felül kell vizsgálni a Közszolgálati Kódexet. 
 
A változtatás érinti a Közszolgálati Költségvetési Tanács funkcióját és összetételét: az eddig héttagú testület létszáma háromra csökken, a grémium a jövőben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) médiatartalmak készítésére és beszerzésére fordítandó forrásait véleményezi. 
 
A törvény az ésszerűsítés érdekében 25-ről 15 százalékra csökkenti a köztévében bemutatandó, független műsorkészítők által készített programok arányát. A módosítás kimondja azt is, hogy az 1990 előtt rögzített, ám az elmúlt öt évben digitálisan javított zenei hangfelvételek a műsorkvóták szempontjából öt évnél nem régebbinek minősülnek.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, ő lesz az új APÓ? :)

Költséghatékonyság? Marhaság!
A kultúra, de még a tájékoztatás is akkor hatékony (= érdekes, színvonalas), ha műhelyekben készül, és nem egyen-kaptafára.

Aztán ezt a "közszolgálati értékteszt"-et hogyan fogják mérni?
Hányszor említik azt, hogy "minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve" és hányszor fogják megemlíteni a "gyurcsányistabukottliberálisbaloldalt"?
Mert az eddigi "munkásságuk" alapján ez várható...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés