Ellátogattam a New York Times-ba

2014. december 17. 15:37

Kumin Ferenc
Facebook
Az mindenesetre már most jó jel, hogy a november 26-i találkozásunk óta nem jelent meg egyetlen problémás magyar vonatkozású cikk sem a lapban.

„Ma a korábbi kapcsolatfelvétel folyományaként a New York Times székházában jártam. A novemberben megismert szerkesztőkön kívül módom volt további, a régiónkról szóló hírekért felelős újságírókkal, illetve vezetőkkel megismerkedni. Bemutatkoztam és megfigyelőként részt vettem a szerkesztőség napindító értekezletén, amely minden újságolvasó embernek nagy élmény lehet – nekem biztosan az volt (a képen épp a pakisztáni mészárlást illusztráló fotó használatáról tanakodnak). Körbevittek a méretes épületben (a Nyolcadik sugárút felöli homlokzatáról csináltam egy képet), és a korábban jelzett kritikáimra reagálva bemutatták, milyen élesen elkülönítik a véleménycikkek, illetve a tudósítások készítését (ahol állok, az a hírszerkesztőség óriási, egy légterű irodája, a véleménycikkeket hat emelettel feljebb készítik). Nem állítom, hogy ettől a látogatástól varázsütésre minden New York Times tudósítás Magyarországról kiegyensúlyozott és tárgyilagos lesz, de az biztos, hogy a szerkesztőségben már egyre többen tudnak hozzám fordulni, ha kétségük támadna valamilyen tudósítójuktól vagy forrásuktól származó információ hitelességét illetően. Az mindenesetre már most jó jel, hogy a november 26-i találkozásunk óta nem jelent meg egyetlen problémás magyar vonatkozású cikk sem a lapban (sajnos pozitív sem, de ne legyünk türelmetlenek).”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Korábban is és most ismét megnéztem, meghallgattam a felvételt. Nem mindenben értek egyet amit Pogátsa Zoltán mondott. Ennek okát elsősorban abban látom, hogy a műsorvezető gyatrasága, hozzá nem értése miatt nem kényszerült egyes részletek kibontására. Ilyen például az oktatás - hatékonyság kérdése. Hibának tartom azt is, hogy Pogátsa Zoltán belement, beleállt a stadionok, lélegeztető gépek - bár ez utóbbi most nem került megemlítésre - panel szövegbe. Ugyanis nem igaz, hogy azt a pénzt egy az egyben át lehetne konvertálni, mert akkor máshonnan hiányozna, ha nem is egészben, de egy része. Ilyen például a rendezvényekhez kapcsolódó fogyasztás, idegenforgalom.
Amit viszont megemlítesz abban tényleg jól elvágta a műsorvezető "hablatyát" és irányváltoztatásra késztette.

"Senki nem kíváncsi rád."
Te az én nevemben ne beszélj!
"Senki nem hisz neked."
Sokan hiszünk neki.

Viszont: Senki nem kíváncsi rád. Láthatod az egyenlőre 46 diszlájkból.

Pontosan tudja azt a 4-6 nevet, akik rendszeresen tájékoztatják az újságírókat, szerkesztőségeket.
Akár Németországból, akár az USA-ból jön a lejárató és hazug híradás.
Sokszor fölvette már a kapcsolatot a főszerkesztőkkel.

Ha egy komoly lap add magára valamit akkor odafígyel arra, ha azért egy ország nem médiamunkása látogat el és tisztáz dolgokat. Végre elindult a kormányzat ezen az uton.

Talán besegitett az is, hogy NYT nemrég egyik munkatársa elég blamázs dolgot müvelt a Kertész interju kapcsán. Mivel itt nem akárkivel tették meg azt amit tettek, hanem egy Nobel Díjas nem mellékesenzsidó származású magyar emberrel aki autentikus a hazai állapotokat illetően. Talán elgondolkodtak azon, ha adnak saját tiszteségükre, hogy azért valami nem kerek az eddigi informátoraiktól kapott anyag a jobboldali polgári kormánnyal kapcsolatban.

Nem történik más csak az, hogy Kumin személyén keresztül több nézőpontból kapnak infot egy-egy hir kapcsán.

Természetesen ez korábban is ildomos lett volna, de talán a polgári oldalon sem voltak rámenősek, hogy sezeket a csatornákat kiépitsék.

Ami azt illeti az USA sajtoja a NYT, WP, stb az utobbi évtizedben váltott az országgal kapcsolatban, mikor az USA-ban élő magyar prominensek és mértékadó személyiségek elhunytak. Vagyis a nagyok akik az Orbánékkal tartottak kapcsolatot, a helyi magyar szervezete guruajival, a tudos és müvészeti élet nagyjaival.

Akik maradtak Gáti és köre, Soros és köre, némileg Tom Lantos és köre akik a demokratákkal vannak szoros kapcsolatba és ezáltal a hazai ballib, de főleg a liberális körökkel akik már 80 as évek elején beszivároktak a diktatura éveiben, mint előretolt bástyák, s az itthonmaradottak, mint demokratikus ellenzék léptek fel (szdsz) főleg a diktaturát kiszolgáló értelmiségi holdudvarábólgazdasági, kulturális) és ezeknek(AVH-s) gyerekkekből álltak.

Ezért nyugateuropában és az USA-ban is már az unokák generációja az aki visszi tovább ezt a kapcsolati tökét és határozza meg a közbeszédet Magyarországgal kapcsolatban leginkább, mikor jobboldali keresztény konzervativ kurzus van.

Ezt tapasztalhatjuk még napjainkban is a saját börünkön, de lassan azért kezd kiépülni egy új főleg fiatalokból álló nyugatos értelmiségi csapat a polgári oldalon, akik a nagy guruk szerepét át tudják venni a nagyvilágba. Ebben segit a külhoni állampogárság intézménye is aminek jelentőségét csak pár év mulva fogjuk érzékelni. Apro jelek azért vannak már.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés