En Hongrie, on n’est pas Charlie

2015. január 10. 9:25

Vajda Gábor
444
Ma Magyarországon a szólásszabadság pont addig tart, amíg valaki saját maga bele nem szalad a késbe.

A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett merénylet miatti felháborodás alapja, hogy embereket a véleményük miatt végeztek ki, és félő, hogy haláluk egyben a szólásszabadság halálát jelenti. Ami pedig a demokrácia működésének egyik legfontosabb garanciája, és ha normális helyen akarunk élni, kötelességünk védelmezni. Még akkor is, ha az a vélemény ránk nézve sértő, vagy úgy általában felháborító, esetleg undorító.

Elvben szép. Csakhogy ma Magyarországon a szólásszabadság pont addig tart, amíg valaki saját maga bele nem szabad a késbe. Akkor jön a sértett rinyálás, a bíróságra szaladgálás, pereskedés, helyreigazítás, kártérítés, fenyítés, kirúgás, elmarasztaló ítélet, pénzbüntetés, megrovás, priusz. A magyar törvények alapján ugyanis egy rossz vicc miatt bárkit jogerős börtönbüntetésre lehet ítélni. És ehhez még az sem kell, hogy elindítsa a Heti Jocót.

Magyarországon elég, ha egy művész baseballsapkás koronát rajzol Kossuth Lajos fejére, mert akkor a pólót áruló boltot megfenyegetik, hogy majd jól odamennek bakancsban toporogni, mire az üzletlánc fogja magát, és leveszi a pólót a polcról.

Másvalaki koronát rajzol Darth Vader fejére, mire az ország belügyminisztere közli, hogy a rendőrség »fokozott ügyészi felügyelet mellett a Btk. 334: §-ba ütköző nemzeti jelkép megsértésének vétsége megalapozott gyanúja miatt folytatja az eljárást« az ügyben.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szólásszabadságra olyan szükségünk van, mint az ivóvízre. De egyiket sem szabad megmérgezni.

emberi méltóság? valószínűleg még a fogalmat sem ismerik!

egyébként ennek az un. szólásszabadság témának van egy előző fokozata,
mégpedig a tömeges butítás!

Ölni tilos.
Sajnos, ez a föld, és lehet. Ésszerű és kívánatos úgy viselkedni, h. mások sértegetésével, megalázásával ne hívjuk ki magunk ellen a sorsot, ha van annak jelentősége számunkra, h. tisztelettel és ártatlanoknak kijáró részvéttel emlékezzenek ránk.
Bonyolult?

Ha valakinek az anyját szidod, könnyen megkaphatod érte a maflást. Ott sincs arányban a büntetés, hiszen a kimondott szóért erőszak lesz a válasz. Senki sem fogja perelni az anyázót, símán pofánveri. Aztán majd nem szidja újra.

Ha valaki attól érzi jól magát, hogy más, általa tök ismeretlen embereket ok nélkül megsért, hát legyen, az ő dolga...az ilyen embereket hívjuk általában aljas csúszómászónak, féregnek.

Vagy ott van Lars von Trier, aki valószínű poénból, azt mondta, hogy szimpatizál Hitlerrel és idegesíti Izrael, amiért kitiltották Cannes-ból.

Vagy éppen említhetnénk Mel Gibson-t, aki ellen azért folyik boszorkányvadászat évek óta, mert egy rossz szót merészelt mondani a zsidókról.

Ezek is mind csak vélemények voltak...

LOL

Vajda Gábor védi a mundér becsületét, amely már régóta foltos és lyukas.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés