A terrorral viccelt – őrizetbe vették a francia humoristát

2015. január 14. 12:56
Úgy tűnik, mindennel azért Franciaországban sem lehet viccelni: az egyik francia hírtelevízió szerint terrorizmus dicsőítésének gyanújával letartóztatta a rendőrség szerda reggel Dieudonné M'bala M'bala humoristát, miután azt írta ki a Facebookra, hogy ő Charlie Coulibalynak érzi magát. Coulibaly volt az, aki több embert megölt a párizsi kóserboltban.

Terrorizmus dicsőítésének gyanújával letartóztatta az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt humoristát, Dieudonné M'bala M'balát szerda reggel a francia rendőrség. A humorista a vasárnapi párizsi terrorizmus elleni menet után ezt írta ki Facebook oldalára: „Je me sens Charlie Coulibaly” (Charlie Coulibalynak érzem magam). Dieudonné a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége és azt követő terrortámadások áldozataira emlékező tüntetők „Charlie vagyok” jelszavát úgy forgatta ki, hogy hozzátette a párizsi kóser boltban négy túszát megölő Amédy Coulibaly vezetéknevét. A humorista ellen hétfő este indult eljárás terrorizmus dicsőítésének gyanújával. Az I-télé hírtelevízió értesülése szerint szerda reggel otthonában vették őrizetbe.

A bejegyzésben, amely  azóta lekerült a közösségi oldalról, Dieudonné azt írta, hogy részt vett a szavai szerint „az ősrobbanás csodás pillanatához hasonlítható” vasárnapi megmozduláson az áldozatok emlékére. „Tudjátok meg, hogy ma este, ami engem illet, én Charlie Coulibaly-nak érzem magam” – tette hozzá ugyanakkor.

A provokációiról elhíresült humoristát már többször elítélték antiszemita megszólalásai miatt. Legutóbb szeptemberben indított ellene eljárást a párizsi ügyészség terrorizmus dicsőítésének gyanújával, miután a humorista azon viccelődött, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet lefejezte James Foley amerikai újságírót.

Tavaly februárban viszont egy felvétel ügyében indult eljárásban felmentette a párizsi büntetőbíróság a humoristát. Akkor a bíróság azzal indokolta a döntését, hogy nem bizonyítható, hogy a felvételt maga a humorista tette közzé 2010-ben a videomegosztó portálokon. A videóban Dieudonné „a zsidó lobbi befolyásáról” beszélt és Youssouf Fofana, a 27 tagú „barbárok bandája” nevű bűnszövetkezet vezetőjének kiszabadítására buzdított, aki 2006-ban elrabolta Ilan Halimi marokkói zsidó fiatalembert. A megkínzott és haldokló férfira három  héttel később Párizs egyik külvárosi utcáján találták rá meztelenül, néhány nappal azután, hogy az egyre kisebb összeget követelő  emberrablókkal megszakadtak a tárgyalások. Az óriási felháborodást kiváltó bűncselekmény tetteseit három évvel később ítélték el, a "barbárok bandájának" vezetője életfogytiglani börtönbüntetést  kapott.

A kormány nyomására 2013-ban a bíróság Dieudonné több fellépését is betiltotta. A 47 éves humorista ellen már hat elítélő bírósági végzés született antiszemita gyűlöletbeszéd címén, de az összesen 65 ezer eurónyi (20 millió forintnyi) pénzbüntetésből még semmit nem fizetett be. Tavaly júliusban adócsalás miatt is eljárás indult ellene.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mégsem végtelen a szólásszabadság.
(Persze a fickó őrült idióta,de mégis)

Úgy fest, eddig terjed az a fene nagy szólásszabadság.

Az utóbbi idők legjobb mondása. Pláne ha szabadon helyettesíthető a Franciaország.

Manapság az aljasság a legnagyobb üzlet. A "Sárli" ötmillió példányban fog megjelenni.
Vevő van rá, úgy látszik, erre a hülyére is volt.

Mindeközben pedig az ebay-en már 560 dollárnál tart a licit a legújabb Charlie Hebdo újságért...

Vajon lehet még fokozni a hülyeséget?

A cinkes kommentelő gondolatmenetében semmi zavaros nincs, teljesen normális, ha egy magánszemély úgy érzi valamely vélemény emberi méltóságában sérti, ezért a bírósághoz fordul.

Ezzel a mostani esettel inkább az a gáz, hogy itt az egyik fél az állam.

Szolasszabadsag zsido modra.

1. Mindent szabad ami masokat nem sert.
2. Azt is szabad ami masokat sert, ha mi csinaljuk.
3. Kiveve ha minket sert, mert akkor nem szabad.

Szólás- és sajtószabadság, értsd: azzal viccelsz és azt írsz amit megengedünk neked.

Úgy látszik megint beigazolódik Albert Einstein mondása:

A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.

Nem ketkulacsos, pusztan a kettos mercere probal ravilagitani.

Maskepp fogalmazva: ha mar te a szolasszabadsag negy bajnoka vagy, akkor tedd azt egyetemesen. Nem ok hirdetik ezeket az elveket, de ha mason nam, hat legalabb a hirdetoin legyen szabad szamonkerni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés