Percek alatt elkapkodták a legújabb Charlie Hebdót – megemelik a példányszámot

2015. január 14. 12:23
Már a nyitás előtt is hosszú sorok kígyóztak a francia újságárusok előtt, hogy múlt heti vérengzést követően először megjelenő Charlie Hebdót, a szatirikus hetilap így szinte mindenhol percek alatt elfogyott. A kiadó bejelentette, hogy a tervezett 3 milliós példányszámot 5 millióra emelik. A Charlie Hebdo egyébként általában mindössze 30 ezer példányban szokott elkelni.

Néhány perc alatt elkapkodták Franciaországban a Charlie Hebdo című szatirikus hetilapnak a szerkesztősége elleni múlt heti, 12 áldozatot követelő merénylet óta megjelent első számának példányait az újságosbódék előtt már a szerdai nyitás előtt hosszú sorokban várakozó emberek. A kiadó reggel bejelentette: az óriási keresletre való tekintettel a tervezett 3 millióról 5 millióra emelik a példányszámot. A Charlie Hebdo átlagos példányszáma 30 ezer.  

Szerda reggel mintegy félmillió példányt kaptak a francia újságárusok a „túlélők számából”, de a készletek néhány perc alatt mindenhol kifogytak. A párizsi Gare de l,Est pályaudvarán nyitott először az újságos, reggel 6 órakor, s fél 7-kor már nem lehetett a lapot kapni. Volt aki 5-10 példányt vásárolt, a bolt pedig csak 125-öt kapott. A csalódott vásárlók többsége ezért megvette a Le Canard Enchainé nevű újságot, Franciaország másik és legnagyobb szatirikus hetilapját, amelynek címlapján a Charlie Hebdo meggyilkolt újságíróival való szolidaritásként a következő mondat olvasható: „Gyerünk, srácok, ne hagyjátok magatokat lemészárolni”. A Libération és a Les InRockuptibles című lapok is nagy számban fogytak, ők Mohamed-karikatúrával a címlapjukon jelentek meg szerdán.

Az újságosbódék előtt Párizsban már a 7 órai nyitás előtt hosszú sorok kígyóztak: reggel 5 óra óta 50-100 ember várakozott nyugodtan, de hasonló jelenetek voltak a vidéki városokban is. „Hihetetlen, már hatvanan várakoztak a bolt előtt, amikor kinyitottam. Ilyet még soha nem láttam. A 450 példány, amit kaptam, 15 perc alatt elfogyott” - mondta egy újságos a France Info hírrádióban. „Az emberek ennyire támogatják a sajtószabadságot” – tette hozzá. Többen elmondták, hogy a vasárnapi terrorizmus elleni menet folytatásának érezték, hogy megvegyék a lapot, annak ellenére, hogy annak nem állandó olvasói.   

A belvárosi újságosok, az Operánál és a République (Köztársaság) tér környékén 50-100 példányt kaptak a Charlie Hebdóból a megszokott 10-20 helyett, de az is elfogyott néhány perc alatt. Az újságosok úgy tudják, hogy a héten mindennap kapnak majd újabb példányokat, ráadásul várhatóan többet, mint szerdán. A francia rádiók és televíziók tudósításai szerint a bódék előtt hajnalban várakozó emberek többsége nem feküdt le éjszaka, nehogy lemaradjon a történelmi lapszámról. 

Franciaországban még soha nem jelent meg újság ekkora példányszámban. Sokan már kedden megrendelték a lapot az újságárusoknál, de ez sem jelentett biztosítékot arra, hogy szerdán jut nekik a Charlie Hebdóból. 

A hetilap címlapját már hétfőn késő este bemutatta internetes oldalán a Libération, amelynek szerkesztőségében kaptak helyet a Charlie Hebdo munkatársai a múlt heti véres merénylet után. A címoldalon Mohamed prófétát ábrázolták. A lapban egyébként a megölt karikaturisták utolsó rajzai is láthatók.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tombol a hülyeség Liberálisországban. Tömegek vállalják fel mások érzékenységének sértegetését, és ettől érzik magukat szabadnak, demokratának, toleránsnak. Illetve bocs, ezt az utóbbit csak maguk felé követelik meg, ahogyan azt már megszokhattuk.

Nem értik ebben, a Föld egyhatodát kitevő a liberális világban, hogy máshol még vannak emberi értékek, amit nem kéne sértegetni.

Attól tartok, lesz még újabb lecke számukra, és az bármennyire is elítélendő cselekedet lesz, csak magukat okolhatják majd. Rendőrök védelme alatt házhoz mennek az újabb pofonért.

Ennyit a nagyszerű szólásszabadságról!

http://444.hu/2015/01/14/letar..

"Letartóztattak egy francia humoristát, mert “terroristákat mentegetett” egy kommentben"

Én csak kívülről nézem őket, és ez a véleményem. Minket is mindig kívülről ítélnek meg, mert ők jobban tudják, mint mi, hogy mit gondolunk. Nekem is kívülről akarják beadni, hogy mit gondoljak.

Ahogyan nem szokás az érvek fogytán a másik fél anyjával érvelni, úgy nem illik direkt beletaposni más érzékenységébe. Toleránsan el kéne fogadni, hogy a másik fél bizonyos kérdésekre érzékeny.

Persze a liberális demokraták liberális toleranciája erre képtelen. Mert a végtelen liberális gőg, ennek a világszinten erősen kisebbségi ideológiának a gőgje akarja megszabni még mások érzékenységének a határát is.

Mert ők jobban tudják ezt a világ náluk többször nagyobb részénél.

Talán nem jönne rosszul a Népszavának sem, ha két gépfegyveres rájuk törne....ki tudja?
Ja kérem, hibbant, profitorientált világban élünk.

Te hülye vagy.
Vagy azok hülyék, akik azt mondják, hogy vallási indíttatású volt a story.

Leginkább az a nyomorult transzatlanti szerződés röhög magában, de nagyon.

Na ez a szemlélet veszélyezteti a világot.
Ez voltaképpen ugyanaz mint amit a nácik, a kommunisták vallottak, és aminek többszáz millió ártatlan halottja van.

Baszki, te vennéd meg mind, te oltári barom!

Vajon egyes politikusok és médiamogulok, firkászok mekkora profitot zsebelnek be ebből a történetből, felhajtásból?

Erkölcsi hullákká váltak.

Hát Sándor, nem kis csalódást okoztál...

Kedves magyar úr!

Láthattad volna már, hogy ki az úr,s ki az aki nem. Ki az aki önálló gondolkodásra képes, s ki az aki csak az ATV, Klub Rádió kliséit képes visszaadni, miként teszi hoppazo is.

S azt is láthattad már, hogy mennyire elszomorító az a tudatrombolás, ami 45 óta ebben az országban folyik, kormányoktól függetlenül. Ennek a nemzetnek már megroppantották a gerincét, az értelmiséggel egyetemben, ráadásul többször is, s a ciklikusság csak ezt erősítette fel.

Nincs már társadalmi morál, nincsenek erkölcsi, etikai koordináták,jó értelemben vett értelmiségi etalonok. Az emberek többsége már nem képes mérleget vonni a jó és a rossz között, s elfelejtették a tíz parancsolatot is.

Európa tényleg megérett a pusztulásra - itt a liberálisokra gondolok -, majd az értékhordozó megújulásra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés