Töröltetne egy kurucinfós cikket a bíróság

2015. január 14. 18:43

Magyar bíróság még nem rendelte el egy internetes tartalom hozzáférhetetlenné tételét, most viszont a Kuruc.info egy 2013-as holokauszttagadó anyagának törlését rendelték el. Az amerikai tárhelyszolgáltatónak egy napja van, hogy eltávolítsa a cikket.

Elrendelte a Kuruc.info holokauszt-tagadó cikkének törlését a bíróság, hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában szerda este. A Kuruc.info internetes portál 2013 júliusában tett közzé egy cikket az Auschwitzban fogva tartott zsidókról. Az írás kétségbe vonja a haláltáborban történt rémtetteket, hozzátéve: ilyenek még mutatóban sem történtek, emlékeztetett a rádió. Az ügyben nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt nyomozás indult, a rendőrségnek azonban nem sikerült megtalálnia sem a szerzőt, sem azt, aki közzétette az írást.

A Fővárosi Főügyészség ezután kérte a bíróságot, hogy rendelje el a cikk hozzáférhetetlenné tételét. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Krónikában azt mondta: az ismeretlen szerző, valamint a cikkhez hozzászólók olyan megállapításokat tettek, amelyekkel nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadták, kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel, és ezzel bűncselekményt valósítottak meg. Az ügyészség ezért indítványozta a cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét, tette hozzá.

A bíróság első fokon elrendelte a cikk hozzáférhetetlenné tételét. Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a Kossuth Rádiónak azt mondta: a bíróság egy munkanapot biztosított az amerikai székhelyű tárhelyszolgáltatónak arra, hogy a cikket tegye végérvényesen elérhetetlenné, illetőleg törölje adatbázisából. Magyar bíróság most első alkalommal rendelte el internetes tartalom hozzáférhetetlenné tételét.

Ha az amerikai tárhelyszolgáltató nem tesz eleget határidőben a végzésnek, a Külügyminisztérium jogsegélykérelemmel fordulhat az Egyesült Államok hatóságaihoz. Ha ez is eredménytelen lenne, akkor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szólítja majd fel Magyarország összes internetszolgáltatóját, hogy tegyék elérhetetlenné a holokauszttagadó cikket, hangzott el a Krónikában.

A Kuruc.info fejlécében közben megjelent egy A tiltott gyümölcs mindig édesebb felirat, feltételezhetően a fenti hírre adott reakcióként.

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/14705