Hét év börtönt is kaphat a Charlie-viccei miatt letartóztatott humorista

2015. január 15. 17:31
Dieudonné több műsorát tiltották be korábban Franciaországban az antiszemitizmus vádja miatt. A francia miniszterelnök a Nemzetgyűlésben ítélte el a humorista viccelődését, a képviselők nagy része felállva tapsolt.

Szerda reggel a terrorizmus dicsőítésének gyanújával vették őrizetbe Dieudonné M'bala M'bala humoristát Franciaországban – számol be a Euronews. A férfit korábban antiszemitizmus vádjával ítélték el több alkalommal, 2014-ben több műsorát betiltotta a bíróság, a brit hatóságok pedig kitiltották Nagy-Britanniából, amikor barátját, Nicolas Anelka labdarúgót látogatta volna meg Londonban.

Dieudonné a párizsi terrortámadást követően azt írta ki Facebook-oldalára, hogy „Je me sens Charlie Coulibaly”, vagyis „Charlie Coulibalynak érzem magam”, a Charlie Hebdo szatirikus lap címére és a a kóserbolti túszejtőre, Amedy Coulibaly-ra utalva. A bejegyzése és egy szombati fellépése óriási felháborodást váltott ki az országban.

Manuel Valls francia miniszterelnök a Nemzetgyűlésben is beszélt az ügyről: „Hatalmas sértésnek tartom, hogy szombat este, miközben az egész ország gyászolt, ő a fellépésén rengeteg ember előtt a gyűlöletről beszélt. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül itt a Nemzetgyűlésben.” Szenvedélyes beszédét álló ováció fogadta.

A humorista a Facebookon azzal reagált a kritikákra, hogy ő csak meg szerette volna nevettetni az embereket. A terrorcselekményre buzdítás vagy annak dicsőítése 2012 óta büntetendő Franciaországban. Mivel Dieudonné visszaesőnek számít, ha bűnösnek találják, akár hét év börtön is várhat rá. (Az utóbbi információ a Euronews magyar nyelvű híradásában nem szerepel, csak az angol változatban.)

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vicces emberek ezek a franciák, csak a humorral szemben képesek hadakozni. No meg a levegőből bombázni az ártatlan embereket Líbiában, Maliban, Szíriában.

A francia mindig az alja népsége volt és maradt Európának.

De még mindig ne látom a mandineren a saját magyargyűlölő zsidóink alkotta, a keresztényeket, Szent Istvánt, az egész nemzetet gyalázó videó klipet. A norvég zsoldban álló Krétakör alkotását. Miért ez a nagy csend, miért csak a franciákkal foglalkoznak.

Netán fél a mandiner a Krétakörtől, a mögötte álló külföldi erőktől?

Állva tapsolták az orbitális kettős mércét? "Szép új világunk" újabb diadala,biztosra veszem, hogy nem az utolsó. :(

Tegnap néztem egy BBC vitaműsort a CH-val kapcsolatos eseményekről. Valaki megemlítette, hogy a CH-ra is jellemző volt a kettős mérce és példának felhozta a Sárközi fiát karikírozó fazont, aki rajzával azt sugallta, hogy Sárközi fia csupán azért tért be a menyasszonya kedvéért zsidónak, hogy tutira benne legyen a pikszisben. Erre kirúgták a CH-ból.

Az a reakció jött erre, hogy ez érthető, minden zsidókat érintő kritikát másképpen kell kezelni, mivel a zsidók tízezreit deportálták anno, így ez érzékenyen érinti őket.

Bennem ezzel kapcsolatban felmerült, hogy a keresztények miért ne lehetnének ilyen alapon ugyanolyan érzékenyek? Hiszen Franciaországban százával öldösték a keresztényeket, papokat, apácákat, és üldözték őket, mint a zsidókat. Nem beszélve arról, hogy világszerte is üldözik a keresztényeket és ölik mind a mai napig.

Hogy van az, hogy bizonyos érzékenységre tekintettel kell lenni, a többi meg le van...?

Nem ismerem a francia közállapotokat, de az jellemző egész Európára, hogy akinek kedves az élete (itt főleg politikusokra gondolok) annak be kell állni a sorba és a megszabott mantrát kell szajkózni. És menetelni kell a terrorizmus ellen, olyan csapatban amit a világ legnagyobb terroristája vezet, az élen menetelve.

Szégyenteljes cirkusz az egész,ha engem kérdezel.

Nesze neked mindenekfelett álló sajtószabadság, amit a "Charlie" képviselt. Amit szabad Jupiternek ... . Ennél a hírnél hol vannak a "sajtószabadság" megveszekedett dicsőítői? S vajon mit gondolnak az iszlám világban? Jól gondolják, hogy ez hadüzenet? S abban is igazuk van, hogy milyen hülyék ezek: hadat üzennek és közben keblükre ölelik az ellenséget?!

Egyenlőre veszik tőlük az olajat, valamint ezzel az egész CHs agyatlansággal öntik a tűzre az olajat Európában, hogy radikalizálják a normális muszlimokat is. Ha a cél európai tűzfészkek létrehozása, káosz és erőszak generálása, ami indokot szolgáltat majd egy minden eddiginél keményebb ellenőrzésre a nemzetállamok felett, akkor kibontakozóban van a cél megvalósítása. A szemünk előtt zajlik.

Ocsmány játékot űznek akik ezt gerjesztik,de a hozzák hasonlóknak semmi sem drága ha a hatalmukról, pénzükről és befolyásukról van szó. Ha kell országokat, vagy kontinenseket borítanak lángba.

Kínában van irányított piacgazdaság, máshol meg van irányított sajtószabadság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés