Állami hirdetések a Mandineren, 2014

2015. január 20. 8:03

Redakció
Mandiner
2012 óta évről évre nyilvánosságra hozzuk, hogy a Mandineren milyen értékben hirdettek állami intézmények, illetve állami (rész)tulajdonú cégek.

2012 óta évről évre nyilvánosságra hozzuk, hogy a Mandineren milyen értékben hirdettek állami intézmények, illetve állami (rész)tulajdonú cégek. Először a 2007 és 2011 közötti időszak hirdetési és szponzorációs bevételeit publikáltuk, amit aztán tavaly előtt kiegészítettünk a 2012-es, majd tavaly a 2013-as adatainkkal.

Az egyes sajtóorgánumok állami bevételei joggal izgatják a közvéleményt, de nincs olyan adatbázis, ahol ezt megnézhetnék maguknak az érdeklődők (az alkalmi, sokszor listaárakkal számoló összehasonlítások sokszor tendenciózusak, ráadásul a valódi árak akár nagyon-nagyon is különbözhetnek a listaáraktól). Ahhoz, hogy a média átláthatóságához szükséges átfogó, összehasonlítható adatokat kapjunk, a legegyszerűbb mód a különféle sajtóorgánumok önkéntes adatközlése lenne. Bár bíztunk benne, hogy más orgánumok is így gondolják majd, sajnos az elmúlt két és fél évben csak két sajtótermék, az ÉS és a Népszava közölt adatokat, ők is csak egyszer, még 2012 őszén, az Átlátszó körkérdésére válaszolva.

Hogy mi akadálya van a politikával is foglalkozó – mások állami bevételei iránt komoly érdeklődést tanúsító – napi- és hetilap, tévé, rádió és hírportál részéről egy efféle adatközlésnek? Nem tudjuk. A Mandiner mindenesetre továbbra is évente publikálja az előző évre vonatkozó állami hirdetési és szponzorációs bevételeit.

Számításaink szerint 2014 folyamán a Mandineren 3.019.947 Ft-ot költöttek a különféle, részben vagy teljesen állami szereplők. Ennek megfelelően a bevételeink idősora így néz ki a 2014-es adattal kiegészülve:

Év (kiadvány)Állami médiaköltés
2007 (UFi; Reakció)0 Ft
2008 (Reakció)0 Ft
2009 (Reakció; Mandiner)0 Ft
2010 (Mandiner)0 Ft
2011 (Mandiner)1.529.545 Ft
2012 (Mandiner)1.833.064 Ft
2013 (Mandiner)1.134.465 Ft
2014 (Mandiner)3.019.947 Ft

A táblázatban szereplő számok a hirdetők kiadásait tartalmazzák, de ez nem mind a Mandiner Kft. tiszta bevétele, egy jelentős része az értékesítésben résztvevő ügynökségek, illetve a kereskedelmi felületeinket értékesítő kereskedőház jutaléka. Aki arra is kíváncsi, hogy mindez hogyan aránylik a Mandiner Kft. éves árbevételéhez, az innen letölthető éves beszámolóink alapján ezt is kiszámolhatja.

Emlékeztetőül, a következő szervezetektől érkező bevételeket tekintjük államinak:

– kormány, minisztériumok,
– települési önkormányzatok,
– állami intézmények (pl. KSH, Magyar Államkincstár, MNB, NAV, NFÜ, múzeumok, állami egyetemek, főiskolák, színházak)
– önkormányzati intézmények (pl. múzeumok, színházak, művelődési intézmények)
– állami tulajdonú cégek (pl. Diákhitel Központ Zrt., Magyar Posta Zrt., MÁV Zrt., MFB Zrt., MTVA Zrt., MVM Zrt., NIF Zrt., Szerencsejáték Zrt.),
– cégek, melyekben az állam is tulajdonos is (pl. ELMŰ Nyrt., MOL Nyrt., Rába Nyrt.) – ezeknél az állami tulajdonhányadnak megfelelően súlyozzuk a bevételt (például a MOL-ban körülbelül 25, az OTP-ben 5 százalékos az állami tulajdonrész, így 0,25-ös, illetve 0,05-ös súllyal szerepelnek a költéseik az összesítésben),
– önkormányzati többségi tulajdonú cégek (pl. BKV Zrt., Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt., Debreceni Vagyonkezelő Zrt., Főtáv Zrt.),
– állami hátterű közalapítványok (pl. Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány),
– EU-s intézmények (pl. Európai Parlament, Európai Bizottság).

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Korrekt, üvegzseb rulez:)
Aki nem kultiválja az éves beszámolók böngészését:
- Ez a mandi árbevételeinek 8,14%-a
- Összehasonlításul: ez a személyi jellegű ráfordítások (értsd: bérek és annak munkáltatói költségei) 19,72 %-a
- Ráadás: a mandi ezen bevételek nélkül is (még ha ippen csak is) pozitív eredménnyel zárna.

Jóvan, nem csak én néztem be:) A 2013-as árbevételt vetettük össze a 2014-es állami költéssel. Mondjuk ha az éves összes árbev úgy változott, mint tavaly, akkor nem jelentős a hiba. Ha viszont az összes árbevétel is úgy változott, ahogy az állami költések, akkor ez tesco-szintű elnézés (2013: csak 2,8% )

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés