Gebasz a Tündérkertben. Indul az erdélyi tényfeltáró blog

2015. január 23. 13:33

Sipos Zoltán
Átlátszó Erdély
Az Átlátszó Erdély nem a kényelmes újságírást szeretné művelni.

Az Átlátszó Erdély nem a kényelmes újságírást szeretné művelni. Senki ne várja tőlünk, hogy semmitmondó hírekkel frissítsük az oldalt, beszálljunk a »ki hozza le hamarabb a sajtóközleményt« típusú versengésbe, innen-onnan összeollózott érdekességekkel próbáljuk a nézettségünket szinten tartani. Nem érdekelnek az »ezt mondta, azt nyilatkozta« anyagok, és sajtótájékoztatókon sem fogunk a kollégák lábára taposni.

Mélyre ásunk

A felszín kapargatása, a különféle érdekek között való óvatos lavírozás helyett mélyre ásunk. És mivel nem szeretnénk növelni a hangzavart, csak akkor publikálunk, ha van érdemi mondanivalónk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy dolgokról ne lenne véleményünk, csak nem érzünk különösebb késztetést arra, hogy azt az olvasóinkkal megosszuk. Úgy gondoljuk, az erdélyi magyar sajtóban már így is túl sok a vélemény.

Mi az irodalmias véleményanyagok helyett az angolszász sajtóban hagyományosnak számító, Erdélyben szinte ismeretlen vagy kihalófélben levő technikákat szeretnénk meghonosítani.

Közérdekű dokumentumok, terepmunka

Ilyenek például a közérdekű dokumentumok felkutatása, adatok feldolgozása, levéltárazás, terepmunka, állandó kapcsolattartás a forrásokkal, háttérbeszélgetések vagy akár a médiában megjelent állítások valóságtartalmának ellenőrzése.

Akkor is visszatérünk majd egy-egy témára, amikor azt mások már elfelejtették. Ez azért fontos, mert sok nyomozás, belső vizsgálat, eljárás áll le amiatt, hogy a média már nem figyel oda a témára.

Kísérletezni szeretnénk még adatújságírással, információk újszerű megjelenítésével. Az anyagainkat folyamatosan fordítani fogjuk angol és román nyelvre, mert nagyon fontosak tartjuk azt, hogy az országos és nemzetközi sajtóban jelen legyünk, a nagy újságírói műhelyekkel közösen dolgozzunk, publikáljunk. (...)

Bárki csatlakozhat

Az Átlátszó Erdély nyitott csapat: bárki, aki érdeklődik a tényfeltárás iránt, csatlakozhat. Könyvtárunkat, tudásunkat, eddigi tapasztalatunkat, kapcsolatainkat minden erdélyi újságíró kolléga számára elérhetővé tesszük. Bárkinek szívesen segítünk is, ha kérdés van egy-egy bonyolultabb témával kapcsolatban.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden árulónak be kell kapcsolódnia valahogyan a piacra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában