Felháborítják a szakszervezeteket az MTVA leépítései

2015. február 3. 16:16
A szakszervezetek arra panaszkodnak, hogy miközben takarékossági célzatú csoportos létszámleépítés címén 177 dolgozót, köztük számos védett munkavállalót küld el az MTVA, a közmédia folyamatosan vesz fel új dolgozókat. Az eljárás törvényességét is kritizálják.

A Közmédia Rádiós Szakszervezete közleményben jelentette be: több érdekvédelmi szervezettel együtt megtagadják az elbocsátásokról szóló megállapodás aláírását. Döntésüket egyrészt azzal indokolják, hogy a közmédián belüli leépítést törvénytelennek tartják, mivel a Munka Törvénykönyve 264. §-ának rendelkezéseivel ellentétesen a munkáltató nem egyeztetett az üzemi tanáccsal az átszervezésekről, csak a létszámcsökkentésről. 

Másrészt rámutatnak, hogy a leépítés okaként az MTVA a spórolást és a feladatok kiszervezését jelölte meg, ám az elbocsátásokkal egyidejűleg új munkavállalókat vesznek fel, ami vélhetőleg még többletkiadást is fog jelenteni a büdzsének. A szakszervezet felhívja a figyelmet a védett munkavállalók nagy számára az elbocsátandók között. Mint írják, a 177 érintett csaknem fele nyugdíj előtt álló, gyermekét egyedül nevelő, vagy más okból védett. 

A közlemény kitér arra is, hogy a létszám csökkenése veszélyezteti a tartalom-előállítás színvonalát. Az érdekvédelmi szervezetek kimutatása szerint már most olyan kevesen dolgoznak a rádióműsor-készítésben, hogy a dolgozókat szabadságuk ideje alatt is dolgoztatja a közmédia.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában