Új független médiáink lesznek?

2015. február 8. 17:01

Zsolt Péter
Hír24
Aki ismeri a gyáva nyúl játékot, az tudja, hogy mindkét fél arra törekszik, a másik térjen ki előle, de azért mindketten leginkább az összeütközéstől félnek.

„Egy közgazdászhallgatóknak adható aktuálpolitizáló példa ezúttal így kezdődhetne: két erős autó rohan egymással szembe, a »K« jelű legalább harmincszor nagyobb tömegű az »S« jelűnél, az »S« viszont sokkal gyorsabb. Fejtse ki, mi fog történni, de ne az impulzus-megmaradás tételével.

A feladvány természetesen játékelméleti, természetesen a gyáva nyúl, és természetesen »K« a kormány, »S« pedig Simicska. Az eredeti Neumann János féle verzió több szempontból is bonyolítva van, például azért, mert nem két egyforma tömegű járműről van szó. »S«  az ütközésben megsemmisül (»sőt, már lehet, hogy előtte megölnek« – mondja némileg túldramatizálva a helyzetét), de »K« vezetője is alaposan megsérülhet. Nem szimmetrikus a helyzet, ahogy általában az életben sem szimmetrikusak a dolgok.

Aki ismeri a gyáva nyúl játékot, az tudja, hogy a peremfeltételek a súlyozás miatt kicsit megváltoznak, ám az alapképlet mégiscsak az, hogy mindkét fél arra törekszik, a másik térjen ki előle, de azért mindketten leginkább az összeütközéstől félnek. »S« mivel kisebb, igen csak racionális technika a részéről, hogy úgy tesz, mintha megbolondult volna. Megpróbálja elhitetni, hogy ő ugyan egy kisebb tömegű jármű, de fel van készülve rá, hogy meghal, hiszen már nála a fék és a kormány sem működik. »K« ha ezt elhiszi, el fogja kapni a kormányt, megegyezésre, békítésre, gazdasági megállapodásra törekszik majd, elvégre itt mégiscsak egy üzleti kérdésről van szó.

»S« – és ez szintén a játszma része – igyekszik elhitetni, hogy ez a részéről személyes, semmi köze az anyagiakhoz, egy megromlott barátság öngyilkos lépése, másfelől azonban a Hír Tv (ez ugye »S« járművének legerősebb része) már úgy mondja be a híreket, hogy médiaháború várható, ha a reklámadó mértékében nem tudnak megállapodni. Mégiscsak racionális üzenetet küld.

Amit mi kívülállók nem tudunk, hogy valóban elromlott-e »S« autója, vagy ez csak a műsor része. Néhány részlet arra utal, hogy nem (ld. fentebb az üzleti ultimátum), másrészről viszont úgy tűnik a meghibásodás drámai, hiszen már olyasmit vág a másik fejéhez, amit normális ember nyilvánosságban nem tenne. Ez a magát meghibásodott állapotú autóként megjelenítő pedig nem átallja azt mondani, hogy mostantól fogva új független médiái lesznek az országnak, és ezt neki köszönhetjük majd.

Ez már önmagában abszurd, de vegyük azért komolyan, mert hátha mégse bolondult meg, csak úgy tesz. Akkor meg a »mostantól fogvá«-val van baj, mert a független média imázs nem születik meg egyik pillanatról a másikra, azt hosszú évek alatt építik fel, és aztán elég könnyű elveszíteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

:DDD
Elolvastam a hozzászólásokat. Meggyőződésem, hogy senki nem értette meg a lényeget. A legtávolabb a trollok vannak. Nevetséges gügyék. Pedig a szerző írása logikus és racionális, csak meg kellene fejteni. A független média mellék eszközként való behozása írónikus.

Talán a „gyáva nyúl” játék keletkezése, leírása segíteni fog a dekódolásban..

’A Gyáva nyúl-játék az 50-es években Amerikában dívó tinédzser-játékról kapta nevét. A fiúk (lopott) autókkal, nagy sebességgel indultak el egymás felé egy szűk úton. Amelyikük kitért a másik elöl, a többiek "gyáva nyúl"-nak (angolul: Chicken, azaz csirke) titulálták és mélyen megvetették. Itt az egyik számára az a legjobb, ha kitart és a másik rántja félre a kormányt, azaz ő verseng és ellenfele kooperál. Ennél valamivel rosszabb, ha mindketten kitérnek, mert akkor életben maradnak és egyikükre sem mondják, hogy gyáva nyúl. A legrosszabb helyzet a frontális ütközés, ennél mégis jobb gyáva nyúlnak lenni, de életben maradni.
…..
A történelem nem egy ilyen gyáva nyúl-játszmát ismer. A második világháború előtt Chamberlain nem vállalta a háború kockázatát, és Hitler jó néhány játszmát nyert eleinte. Churcill ismerte fel a helyzet Gyáva-nyúl jellegét és kényszerítette ki Anglia hadba lépést. 1962-ben, a kubai rakétaválság idején Kennedy ezzel a játékelméleti stratégiával tette nyilvánvalóvá Hruscsov számára, hogy nem hajlandó a kompromisszumra. Sikerült elhitetnie az oroszokkal, hogy nem riad vissza a nukleáris háborútól sem. Végül a szovjetek rántották el a kormányt.
A játékelmélet racionális döntésekkel foglalkozó tudományág. Paradox módon mégis éppen ez a diszciplína bizonyította be, hogy bizonyos esetekben éppen az irracionális cselekvés az egyetlen racionális stratégia.”
Forrás: http://www.pbert.hu/publikacio..

Vajon nem ilyen a Simicska-Orbán párharc?
Vajon nem ilyen Putyin atomrakéta fenyegetése?

Vajon melyiknél ki fog kitérni?

Mit tanácsol Széles Gábor?

„Ha Simicskának egy csöpp esze maradt, akkor belátható időn belül aligha fog hazajönni.” Másként fogalmazva; Rántsa el a kormányt.

A Sztárklikk.hu Jász szerzője „Orbán legyen férfi! - jelentse fel Simicskát” http://www.sztarklikk.hu/egyeb.. Másként fogalmazva; Ne rántsa el a kormányt menjen Simicskával szembe egészen az ütközéséig.

A Simicska-Orbán történet után elhiszi valaki, hogy Simicska tulajdonába lévő média lehet független?

Ezzel kapcsolatos Zsolt Péter írása.

:)))))
Micsoda varga betűket gyártatok. Ez már nem is vizesnyolcas, svédcsavar, hanem valami új találmány. Putyin a Mandiner fórumról fog meríteni és úgy megvezeti az USA-t és az uniót, hogy azt sem fogják tudni fiúk, vagy lányok.

Tévedés. A macska sem független. A macska öntörvényű és kétszínű.

"Szóval kik fogyasztanák a nemorbánista, de jobbos médiát?"

Van kb egymillió választópolgár, aki elmegy választani, de nincs pártpreferenciája. Őket nem lehet egy jól szerkesztett médiafelülettel megnyerni?

:D
Ne bántsad a tóth atyafit.

(Simicska, Simicskó családnév szlovák és ukrán eredetű. E két helyen elterjedt családnév.)

MÉDIUMAINK.

műveletlen.

Új független médiáink lesznek?

Miazhogynagyonis!

- geci
- görény
- basznom
- tököm tudja

Mindez kiolvasható a http://www.hir24.hu/belfold/20.. riportból.

Ha ezek nem függetlenek, akkor semmi sem. ;-)

Ezekkel az állításokkal egyetértek. Ez azonban nem jelenti, hogy csak e két lehetőség van. Erről írtam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés