Ez a baja a Fidesznek a Heti Válasszal

2015. március 5. 14:03

Dévényi István
Válasz.hu
A Heti Válasz nem mozdult semerre, kitartóan, immár szó szerint fájdalmas makacssággal hiszünk abban a bizonyos polgári Magyarországban.

„Itt, a szerkesztőségben semmi sem változott: polgári Magyarország, ebben hiszünk, ezért írjuk a cikkeinket ugyanúgy, mint tegnap, tegnapelőtt, két hete, egy hónapja, sok esztendeje.

De akkor mégis mi lehet a baj? Mert a fenti hozzászólások nem csak úgy megszülettek a nagy semmiből, ugye. Tudnék mesélni, de meséljen inkább Csintalan Sándor, aki a ma megjelent Magyar Narancsban mondja el részletesen amit tud – és az nem kevés - Orbán Viktor új médiavilágáról. A Lánchíd Rádió műsorvezetője felidézi a tavaly áprilisi napot, amikor tudomása szerint a kormányfő bejelentette a média átalakításának tervét, és szóba kerültek a jobboldali sajtóban tapasztalható »problémák«. Így ni:

»... Idetartozik a Heti Válasz is, ami ugyan nem a Magyar Nemzet-csoport tagja, de a kormány részéről kiszámíthatatlannak, billegőnek tartják egy ideje. Amikor Orbán januárban összehívta a kormányközeli médiumok vezetőit, elmondta: ő érti, hogy a kereskedelmi médiumokban a közönség oldaláról van egy elvárás, hogy jelenjenek meg kritikai elemek, főleg a sokéves kormányzás után, de szükség van egy olyan sajtóra, amelyik szócsöve lesz a kormányzati politikának. A miniszterelnök és a környezete úgy gondolta, itt az idő átrendezni a médiapiacot.«

És akkor még egyszer a kérdés: mi a baj a Heti Válasszal? Hogy a Fidesz irányítói szerint billegő, kiszámíthatatlan hetilapként nem vagyunk rendes szócső. Csak hát közben a Heti Válasz nem mozdult semerre, kitartóan, immár szó szerint fájdalmas makacssággal hiszünk abban a bizonyos polgári Magyarországban.

Úgyhogy ha mégis valami elmozdulás látszik, akkor itt bizony valaki más billeg kiszámíthatatlanul.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért Borókai nem volt régebben ilyen "bátor",mint mostanában.

Amit az Interneten lehet olvasni a Válaszból: az aláhúzza Dévényi mondandóját.
Magam úgy látom: egyetemes értékek alapján dolgoznak, így a napi problémák megvilágításba helyezése elmarad, nyilván ez az, amit OV hiányol.

1. Azért Csintalan mellett Orbán talán másként mondaná el , mi történt az ominózus találkozón...
2. A kormány - teljesen érthetően - akar egy "nem billegő" heti lapot .
3. A Heti Válasz pedig maradjon meg olyannak , amilyennek gondolja , s majd kiderül , erre a világlátásra mekkora kíváncsiság/kereslet van...

Míg a nem létező baloldalnak van két stabil napilapja, több hetilapja (közte: az egyetlen irodalmi), több tévé állomása, addig a jobb oldalon lassan nem marad semmi.
Sem Magyar Nemzet, sem Hír Tv, semmi. Úgyhogy a Heti Választ legalább nem kellene elcseszni! És cseszegetni!

Szerintem a Heti Válasz most is menő lenne, ha nem rugdalta volna ki a híveit.

A polgári Magyarország meg nem alma, amit leszedünk a fáról, a létrejötte egy évtizedekig tartó folyamat. Mindenki eldöntheti, hogy beáldoz-e az érdekében valamit, vagy sem.
Az alternatíva pedig Gyurcsány, Szigetvári , Tóbiás és Schiffer.
Lehet rajta gondolkodni, miből mi lesz.
Vona kiesik a szórásból, mert ahhoz már túl nagy a "demokratikus ráhatás", hogy a jobbikból egyedül kormányzó párt lehessen, azt is kiátkozzák, aki koalícióra lép velük.
Ez a realitás.

Kedves Dévényi István! Én nem tudom, kinek mi baja van a Heti Válasszal....az enyém az VOLT már jóval a botrány előtt, hogy a főszerkesztő kijelentette, ő elsősorban a munkaadójának igyekszik megfelelni. Akkor még fogalmam sem volt, ki a munkaadója. Nem is találtam elvetemültnek a hozzáállást, hiszen Borókai is a fizetéséből él....de most, hogy egy botrány közepébe kerültek, joggal remélhettem volna, hogy a gazdihoz való hűségnek is vannak határai...De úgy tünik nincs, annyira nincs, hogy Stumf kolléga kikérte magának, hogy a Fővárosi Közkönyvtárat ő ne nevezhesse Szabó Ervin könyvtárnak, mégha a névadóról köztudott, hogy gyilkos indulatú és törekvésű kommunista volt...nos nekem már akkor megingott a hitem, és ez az új botrány már nem volt képest semmit hozzátenni, hopgy a továbbiakban se szeressem olvasni a Választ. (Bevallom mindettől függetlenül is nehezemre esett:-)

Olvasó kell, kedves Dévényi!
Mégpedig olyanok, akik ki is állnak a HV mellett.
Nem úgy, mint a HV az olvasói mellett.
Egyébként valóban nem ez a legjobb írása.
Kedveltem az Ön cikkeit és megnéztem, ha vitaműsorban szerepelt.
Nem lehet könnyű az "ilyen időkben" , de hosszútávon megéri, ha önmagunk maradunk.

Lehet, h. a demokrácia jó és lehet, h. nem annyira.
4 évenként választások vannak. Az egyetemi professzor szavazata annyit ér, mint a funkcionális analfabétáé, vagy a koldusé.A tudatosan gyermektelené, a soha életében adót nem fizetőé annyit ér, mint a tudatosan gyermekeket nevelő, taníttató adófizetőé. Lehet erre azt mondani, h. jobbat még nem találtak ki, de ott van Szingapúr, és néhány gyorsan fejlődő ország, amelyiknek láthatóan sikerül egy gyorsabb gazdasági fejlődés, mint nekünk.

Lehet, persze, h. a társadalmi berendezkedés demokrácia fokának a gyorsabb gazdasági fejlődéhez semmi köze, rengeteg függ a népesség általános jellemétől, beállítottságától, van-e nagy családi összetartás, mennyire munkaszeretők, mi a kötelességteljesítéshez való viszony, mekkora a vállalkozó szellem.

Lehet, h. jó szerencse, semmi más?

Biztos a szerencsének is van szerepe. Mitől vannak a finnek ott, ahol, mi meg itt? Nagyjából a semmiről indultunk a háború után, éppúgy mint ők. A társadalmi berendezkedésünk, igaz, nagyon más utat vett, nem szabad választás alapján.

Ha Orbánék el lesznek küldve 2018-ban, vagy előbb, tudjuk kik és mik jönnek.

Előbb érdemes körülnézni a megújulni kezdő Fővárosban és elgondolkozni azon, valóban a minősíthetetlen trafik ügy, az útdíj, a vasárnapi zárva legyen, ne legyen zárva cirkusz és még néhány más ügy, most pl. a Sorsok Háza kínlódás azok az ügyek-e, amelyek alapján a Fidesz kormány minden eddigit alulmúl.

Nekem úgy tűnik, az elszúrt ügyek egy világosan körülhatárolt vezetői körhöz kapcsolódnak.
Bizonyára világosabban megfogalmazott célokra és a lebonyolításhoz világosabb elmékre és szilárdabb erkölcsű végrehajtókra van szükség.

A szilárdabb erkölcs kizárta volna a trafik ügynél a jövedelmezőség kritériumának a pályázatok lezárulta utáni módosítását.

Jó lenne, ha a mostanában sorozatban elszúrt ügyeknek lenne szemályi felelőse.

Ugyanakkor a magyar társadalom mintha nem lenne tudatában, mi folyik a világban körülötte, Ukrajnában pl. nagyon közel. Mintha nem lenne veszélyérzetünk. Lehet, h. sok, nagyobb távlatokban kicsinyesnek látszó ítélkezés, bosszúvágy, önzés most háttérbe kéne szoruljon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában