Igazi vér, igazi halál

2015. március 11. 14:47

Sayfo Omar
Demokrata
A „kalifátus” kikiáltása óta az IS következetesen sokkolja a világot brutalitásával. Az egyre kitolódóbb ingerküszöb miatt azonban a figyelem fenntartása csakis a tét tendenciózus emelésével lehetséges.

„Az Iszlám Allam tradicionális iszlámtól idegen, hibrid vizualitása a szervezet vezetője, Abu Bakr al-Baghdádi öltözetében is visszaköszön. Első, és azóta egyetlen, 2014 júliusi nyilvános szereplése alkalmával az önjelölt kalifa fekete turbánban és köpenyben szónokolt a moszuli nagymecsetben. Az öltözet eredete – a fekete szín méltóságteljes üzenetét nem számítva – nehezen értelmezhető, hiszen Mohamed prófétáról azt lehet tudni, hogy zöld köpenye volt, a későbbi kalifák pedig díszesebb viseletet hordtak. Az pedig, hogy a kalifa a síita vallástudók öltözetét másolná teljességgel kizárható. Valószínűnek látszik tehát, hogy Bagdádi nem a muszlim múltból merített ihletet ruházatához. Legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az ötletadó egy film, nevezetesen a Közel-Keleten és a Nyugati muszlimok körében is népszerű Mennyei Királyság lehetett. A keresztes háborúkról szóló eposzban ugyanis a rendező, Ridley Scott az arab és iszlám világban közismert és nagyra becsült szultánt, Szaladint öltöztette hasonló fekete ruhába.

A figyelem fenntartása

A »kalifátus« kikiáltása óta az IS következetesen sokkolja a világot brutalitásával. Az egyre kitolódóbb ingerküszöb miatt azonban a figyelem fenntartása csakis a tét tendenciózus emelésével lehetséges. 2014 eleji előretörésükkor még »csupán« golyó általi kivégzésekről születtek felvételek. Miután ez nem volt már elég, jöttek a keresztrefeszítések. Ezeket követte augusztusban James Foley amerikai újságíró teátrális lefejezése. Szeptemberben a tétet tovább emelték több száz iraki síita kormánykatonának videóra vett kivégzésével. Januárban egy – állítólag – homoszexuális férfit dobtak le egy épület tetejéről. 2015 februárjában egy elfogott jordán pilóta, Muad al-Kaszaszbeh élve elégetésével sokkolták a közvéleményt. Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy efféle kivégzési módokra az iszlám történetében nem volt precedens. Az egészre február végén az IS líbiai szárnya tett rá egy lapáttal, a huszonegy egyiptomi kopt keresztény látványos lemészárlásával. A brutalitás persze az éremnek csak az egyik oldala. Más propagandaanyagok az Iszlám Állam békésebb – ad absurdum – emberibb arcát próbálják kidomborítani. Videók tucatjai születnek arról, ahogy terményt takarítanak be, édességet osztanak a meghódított területek gyermekeinek, vagy éppen kiscicákkal játszanak.”

(A teljes cikk a Demokrata hetilapban jelent meg.)

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szaddam Husszein diktatúrájának rommezején ilyen gyomnövények burjánzanak. Oroszországnak is ezt a jövőt szánják?

A Korán megköveteli a bálványimádók elleni harcot. De az már túl élénk fantáziára és túlhajtott bigottságra vall, hogy minden állat vagy ember ábrázolást bálványimádásnak tekintenek.

Vannak helybeli nehézfiúk is bőven, ebben nem szorulnak importra.

'Az Isis forgatókönyvét nem holivúdban irták?'

A jelmezük arra hajaz, Omar szerint.

„Ne csinálj magadnak faragott képet... Ne imádd és ne tiszteld azokat” (II. Móz. 20,4-6.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés