Melyik a legfontosabb híroldal?

2015. március 12. 0:47

Kincse Szabolcs
Nyelv és Tudomány
A grafikonunkon jól látható, hogy a mandiner.hu és a k-monitor nevű oldalak messze verik a mezőnyt, csak utánuk következnek a nagyobb hírportálok, mint az Index, a HVG, a Hír24 vagy a 444.

„Ha a hetven blogunkon (és csak a bejegyzések szövegeiben – minden más sallang, oldalbox, lap alja, nem játszik!) találtunk hivatkozást valamerre, ellátogattunk az adott lapra, leírtuk mi az. Ha azon a lapon is találtunk hivatkozást, tovább futottunk a következőre… és így tovább, tíz lépés mélységig. A vizsgálatból természetesen kizártuk a közösségi médiát (pl. Facebook, Twitter, Google Plus), hogy ne torzítsa az adatainkat.

Össze is szedtünk hetven népszerű politikai blogot, hogy fondorlatos vizsgálatoknak vessük alá őket. Első körben arra voltunk kíváncsiak, hogyan a hetven blogunk kire hivatkozik elsősorban, illetve azok kire hivatkoznak tovább.

Ez a gyakorlat arra volt jó, hogy megvizsgáljuk, egy-egy portálról hány hivatkozást sikerült besöpörnünk.

Íme a számok: a vizsgálatba összesen 613 egyedi domain (portál, blog) került be, ezeknek több mint 12 121 oldalán jártunk. A domainek között 2 374 linket találtunk – ezek 22 542 link összevonásából alakultak ki. Sokat dolgozott tehát a szorgalmas program.

A grafikonunkon jól látható, hogy a mandiner.hu és a k-monitor nevű oldalak messze verik a mezőnyt, csak utánuk következnek a nagyobb hírportálok, mint az Index, a HVG, a hir24 vagy a 444. Miért is van az, hogy a politikai blogok számára fontosabbnak tűnik két, aránylag kisebbnek tűnő oldal? Ha megvizsgáljuk a fiatal jobboldal kedvenc portálját, a mandinert, hamar – már a főoldalon – rábukkanunk a titok nyitjára: a mandiner egyik népszerű rovata egy-egy kiragadott idézetet dob fel más portálok, blogok cikkeiből, a rovat pedig pörög, mint a búgócsiga. A megosztást is megosztják, a blogger visszamutat, stb. Ugyanez a helyzet a k-monitorral: a korrupcióellenes oldal egyik profilja, hogy korrupcióval kapcsolatos híreket oszt meg. Ha tehát a HVG hoz egy tényfeltáró anyagot, az megjelenik a k-monitoron, azt pedig osztja a blogger… és így tovább.

(...)

Jól látható, hogy a legjelentősebb információt terítő portálok az Átlátszó, a HVG és a Mandiner voltak. Kevésbé konvencionális oldalakként pedig felbukkannak olyan domainek, mint az Occupy Hungary Valódi demokráciát, most! blogja, vagy például dr. Erőss Gábor blogja (új, bal, zöld).

Mivel olvasóink kedvelik a sporteseményeket és a ranglistákat, készítettünk egy ranglistát is ebben a számban. Íme:

 1. HVG
 2. Átlátszó
 3. Mandiner
 4. Valódi demokráciát, most!
 5. Origo
 6. Ténytár
 7. Dr. Erőss Gábor - új, bal, zöld
 8. Magyar Narancs
 9. HÍR24
 10. NOL


Aki legjobban megmondja

Ki a legerősebb kutya? Ki viseli a nadrágot? Ki a pedellus? Azaz: ki a legnagyobb megmondóember? Megannyi izgalmas kérdés. A vizsgálatunk természetesen erre is választ ad, méghozzá az úgynevezett autoritás (kb. tekintély) értékének vizsgálatával. A magas autoritású oldalakra több link mutat, sőt, a hubok maguk is nagyon kedvelik az autoritásokat. Egy tökös autoritásra tehát nem kell sok oldalnak mutatnia: elég ha hubok mutatnak rá, akik aztán terítik is az információt.

Ezek az oldalak azok, akiknek az információit, híreit a vizsgált hálózat tagjai leginkább lényegesnek tekintik. Nem meglepő, hogy az előző grafikonunk több sikeres szereplője is visszaköszön itt. A prímet megint csak a már-már verhetetlennek tűnő HVG viszi, dobogósak még az Átlátszó és a Mandiner.

Íme a tekintélyes ranglista:

 1. HVG
 2. Átlátszó
 3. Mandiner
 4. Valódi demokráciát, most!
 5. Ténytár
 6. Dr. Erőss Gábor - új, bal, zöld
 7. Origo
 8. NOL
 9. Magyar Narancs
 10. HÍR24
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hvg-n nagyon csodálkozom. Lehet, hogy egy más módszertannal más eredmény jönne ki.

Fel nem foghatom, mitől van a HVG az első helyen.
Régen komoly szaklap volt, az internetes verzió viszont egyre bulvárosabb (a politikai része is).

Ahány faktor, annyi elemzés....
Én egy olyanra lennék kíváncsi, hogy a semmiből jövő 444 vajon mennyire borította fel az addigi egyensúlyt, mert valljuk be, az az oldal berobbant, ellentétben mondjuk a Cinkkel, vagy a VS.hu-val, én például a 444 óta rá se nézek az index-re, pedig előtte állandóan azon lógtam, a mandiner mellett persze.:P
Engem érdekelnek ezek a médiafogyasztási szokások, na!

Ha lekötnék egy deresre, és hátulról Zagyva Gyula küldené meg, elöl pedig Kerényi Imrus olvasná fel neki az aktuális vezércikket a pitypangos lapból, ő akkor is libsi diktatúrát vizionálna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés