Mennyit keresnek a mandineres bloggerek?

2015. március 13. 8:11

Redakció
Mandiner
2011-től úgy gondoltuk, hogy lehetőségeinkhez mérten – azaz inkább csak jelképesen, de – honoráljuk bloggereink bejegyzéseit. Hogy mennyivel? Rövid blogposztok: 1500 forint. Hosszabb blogposztok: 4000 forint.

„Mindenki bomba üzletnek tartja a »közmédiánál történő blogolást«, de senki nem ír arról, hogy a blog piac más szereplői milyen pénzeket kapnak, egyetlen homályos utalást olvastunk csak, de hisszük, ha akarjuk. Nem lehet az, hogy ha megtudnánk a piaci árakat, már nem is lehetne címlapon harsogni, hogy milyen »bomba üzlet« ez?” − kérdezi a közmédiás Skoff Elza blog.

Az átláthatósági kezdeményezést üdvözöljük, a felvetésre válaszolunk.

Blogos előzményeinkkel, a 2004 táján indult, 2006-ban az egyik első politikai blogként, még a publikus üzem beindulása előtt a blog.hu alá költöző UFi- (ez volt itt az első bejegyzésünk), majd Reakció bloggal az egyik legrégebbi és legolvasottabb, folyamatosan működő közéleti-közösségi blogoldal és blogpiaci szereplő vagyunk.

Blogunk első hét évében semmilyen díjazás nem járt a bloggereinknek (abban az időszakban sem, amikor a nyomtatott lapunk szerzőinek éppen fizettünk az írásaikért), mindannyian kedvtelésből írtuk a blogot. Aztán a Mandiner mint profitorientált online médiavállalkozás létrejöttét követően, 2011-től úgy gondoltuk, hogy lehetőségeinkhez mérten – azaz inkább csak jelképesen, de – honoráljuk bloggereink bejegyzéseit (aztán vagy igényt tartanak rá, vagy nem). Hogy mennyivel?

Rövid blogposztok: 1500 forint.

Hosszabb blogposztok: 4000 forint.

(Egyes sorozataink, mint például a Mandiner-négyévértékelő esetében 10000 Ft-ot fizettünk a nagyobb lélegzetvételű anyagaikért a felkért külsős szerzőknek.)

Hogy hol állunk ezzel a „blogpiacon”? Attól függ, mi az összehasonlítási alap. A közéleti blogok jelentős részét mindenféle díjazás nélkül, kedvtelésből írják a szerzőik, hozzájuk képest tehát jól fizetünk – ettől még aligha fog bárki bloggerünkké szegődni e mesés lehetőség hatására. Ha viszont valaki külső szereplővel, például egy kommunikációs ügynökséggel készíttet tartalmat (például blogot), akkor az – a tartalom mennyiségétől és minőségétől, valamint a szerzők ismertségétől függően – akár százezrekbe vagy egy-két millióba is kerülhet havonta.

Frissítés: Az egyértelműség kedvéért: a Skoff Elza blog közlése szerint a közmédiás blogok szerzői 15-40 ezer forintot kapnak bejegyzésenként. A blogok gazdái (gyakorlatilag szerkesztői) pedig havi díjazást kapnak, ezért egyrészt szerkesztik a rájuk bízott blogokon megjelenő posztokat, másrészt írnak is valamennyit (amiért már kapnak külön honoráriumot).

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az talán eszedbe sem jut, hogy emberek a rendes munkájuk mellett is írhatnak közéleti blogot kedvtelésből? Vagy a te világodban csak főállású politikai újságírók fejthetik ki a véleményüket?

Azér nem csak éhbéres munkakörök vannak, a legtöbb irodai munka este 6-ra véget ér, és utána az ember élhet a privát hobbijának. Ha van rá ereje, kedve és tehetsége, minden nap foglalkozhat egy témával 2 órát esténként, hétvégén meg bármennyit és így hetente össze lehet rakni egy-egy komolyabb cikket (ez a én véleményem, nem próbáltam, mert nem blogolok).

A véleményblogok (tudod, amelyek mélyebb elemzés nélkül csak kiordítják magukból, hogy orbángyurcsánynarancsfasisztaliberálbolsi) még ennyi időbefektetést sem igényelnek.

Nem egyet, hanem hármat a doktorátus miatt:-)))))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában