Zaj

2015. március 16. 7:02

D. Horváth Gábor
Magyar Nemzet
Kövér László megállapítása rosszindulatról, az elmúlt évtizedekre jellemző beidegződésről, de leginkább a helyzet teljes félreértéséről tanúskodik.

A Magyar Nemzet és a Hír Televízió körül hetek óta tart a csatazaj, hitelességünk kikezdését néhányan fontos célnak tekintik balról és jobbról egyaránt. Szombaton már a Fidesz második embere, Kövér László is tett erre kísérletet. Pedig ő nem a közéleti botrányoktól fulladozókhoz tartozik, akiknek a vagyonnyilatkozatait naponta kell újraértelmezni. Nem az ismeretlenség homályából előkerült senki, hanem felelős politikus. Ezért aztán nem mindegy, mit mond a lapról, most épp a szolidaritásról és kollegialitásról megfeledkező Magyar Hírlapnak. ()

A médiát »kormánypárti-ellenzéki (párti)«, még otrombábban »baráti-nem baráti« alapon felosztani olyan durva leegyszerűsítés, amely leginkább nem is a sajtónak, hanem a politikának árt. Egy párt és egy lap útja soha nem lehet azonos, még akkor sem, ha hasonló értékek fontosak mindkettejük számára. (Nem véletlen, hogy a Népszabadság számára az elmúlt 25 évben az a legkínosabb körülmény, hogy a Magyar Szocialista Párt által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány az egyik tulajdonosa.) Mivel más a céljuk, mások a feladataik is. Míg előbbi hatalomra akar jutni, utóbbinak ezt kell ellenőriznie. Mert ez a kötelessége. Ha tehát nincs közöttük mindenkor megfelelő távolság, akkor egy demokráciában mindketten sérülnek. Hiszen mindkettejük létjogosultságát ennek tudomásulvétele biztosítja. Ezen tehát nincs és nem is lehet vita köztük.

A Magyar Nemzet és a Hír Televízió nem azonosítható a tulajdonosával, tulajdonosaival, akármennyire el akarja is mosni a határokat Kövér László. Kritikája, hogy a sajtószabadság ma (csupán) a tulajdonosok szabadságát jelenti, nem igaz. Ezen ő nyilván azt érti, hogy a Magyar Nemzetnél és a Hír Televíziónál az újságírói szabadság és lelkiismeret nem létezik, mert csak az jelenhet meg, amit a tulajdonos megenged. A lap tulajdonosának szabadsága persze általában nagyon fontos dolog, de elsősorban közjogi értelemben. Enélkül ugyanis nincs demokrácia. A Magyar Nemzet és a Hír Televízió azonban sokkal több a tulajdonoshoz fűződő viszonyuknál, és az összes résztvevő számára teljesen természetes, hogy a tulajdonos akarata és érdekei nem feltétlenül vágnak egybe az alkotói közösségek céljaival. Ilyenkor is az újságírás szakmai szabályai érvényesülnek, amelyek kívül esnek a tulajdonosi jogok mindennapos gyakorlásán. Aki olvassa a Magyar Nemzetet, vagy figyeli a Hír Televíziót, annak egyértelmű, hogy itt ehhez az alapelvhez mindenki ragaszkodik.

 

A körülöttünk keltett zajnak megvan az oka. A lap vezetésében pár héttel ezelőtt változás történt. Nem igazán radikális változás, hiszen bár a korábbi vezetés lemondott, a Magyar Nemzetet az olvasók által jól ismert régi-új vezetők szerkesztik tovább, a korábban megismert kitűnő újságírókkal együtt. Az elmúlt hetek meggyőzhették, de a következő hetek, hónapok biztosan meg fogják győzni az olvasókat, hogy a lap – majdnem nyolc évtizedes értékeit is figyelembe véve – nem igazán változik.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olvashatatlanok, nézhetetlenek, hallgathatatlanok vagytok...A múlt vagytok.

Szerinte ezek szerint nem helyes az atv- és a népszabót a kormány szempontjából nem baráti médiának nevezni:-))))
Nem annyira régen az olvasójuk voltam, már nem vagyok az. Tényleg nem fordultak hirtelen 180 fokot, csak lassan, apró léptekkel teszik.
Engedje meg az olvasóknak, hogy véleményt alkossanak. Ha őszinte akar lenni, akkor el is mesélheti, mennyivel csökkent az eladott lapok száma, az mno-n mennyivel kevesebben olvasgatnak, a hírtv-nek mennyivel kisebb a nézettsége.
A főszerkesztő váltás nem csak úgy történt, hanem volt egy súlyos előzménye, erről nem beszélni álságos.

Ha Kövér megállapítása zaj, akkor Simicska kakofóniát okozott.

Kedves Gábor!

Maguk egyszerűen rosszul döntöttek, amikor arra az oldalra álltak.

Ez van.

Eljöhet még ez az idő is, tekintve, hogy Simicska balra húz. Ha így folytatja, az mn egyesülhet a népszabóval, minek két lapot fenntartani?

1.Megértem D. Horváth erőfeszítéseit , de Kövér Lászlónak van igaza : A MN és Hír TV ellenzéki lett . Mi , a korábbi rendszeres nézők-olvasók közül ezt sokan magunk tapasztaljuk , értjük .
2. A jövő dönti el , hogy hányan tartanak ki e két orgánum mellett / úgy , ahogy többen távoztak az eddigi szerzők-munkatársak közül ,de némelyek maradtak /.

Fehér Bélát D. Horváth rúgta ki? Biztosan érezte, hogy nem illik az új szemléletű csapatba:-)))))

Válaszok:
marko11 | 2015. március 16. 9:27

A Fehér Béla által (fő)szerkesztett MN Magazin volt a lap stabil értéke. Volt!

Torkos Matild is vajon kinek a köreit zavarta bátor, korrekt írásaival?

Most jut eszembe, a tegnapi tüntetésen nem vegzálták a hírtv-t, ugye? Már be is fogadták a brancsba szegényeket.

A Magyar Nemzet és a Hír Televízió nem azonosítható a tulajdonosával, állítja rezzenéstelen arccal a Magyar Nemzet főszerkesztője a nyájas olvasóknak.
Simicska Lajos: Kirúgok minden orbánistát

SPIRK JÓZSEF, INDEX
2015.02.06. 14:27 Módosítva: 2015-02-06 14:33:23
Tájékozódott róla, hogy mi történt a Magyar Nemzetnél?
Persze, tájékozódtam, most bemegyek a szerkesztőségbe, és mindenkit kibaszok.
De már nem kell, hiszen felmondtak.
Tudom, de nem érdekel. Még egyszer mondom, mindenkit kibaszok.
Hogyha mindenkit kirúg, akkor ki fogja vinni a lapot?
Higgye el, többször voltam már ilyen helyzetben, és mindig megoldottam. Kirúgok minden orbánistát, aztán kinevezem a helyükre az én embereimet, akiket nem lehet megfélemlíteni meg lefizetni. Még egyszer mondom, mindenhol az én embereim fognak ülni.

Simicska a tulajdonlás jogán ezt megteheti.

Aki maradt az bizonyára nem orbánista, hanem kormányellenes.

Tehát Kövér joggal mondja:

"a Magyar Nemzet és a Hír Televízió a mi szempontunkból nem kezelhető másként, mint ellenzéki orgánumként, ahonnan támogatást nem, ellenben támadást, indokolatlan bírálatot bármikor kaphatunk"

Összekever dolgokat :
1.Az elkötelezettség számít : a tulajdonos nyilvánosan elkötelezte magát Orbán ELLEN / ha ismer a tulajdonos szellemével ellentétes újságot , szóljon ... /.
2. Többször is jelezem a "fordulat" óta , hogy a cikkek nem durván-élesen jobboldal ellenesek / egy ilyen váltás azonnal elidegenítené az olvasók jelentős részét , másrészt sokkal hatékonyabb a kétely-elültetése , az elbizonytalanítás taktikája , mert ez kevésbé felfedezhető /.
3.A Fidesz / a politika / valóban nem "vallás" , de mindenki természetes módon / a politológus szakmát leszámítva / azt olvassa , ami megerősíti a nézeteit...
4. Pártpropagandáért lehet a párt-honlaphoz fordulni ...

Nem akarta ő legyilkolni a saját médiáját, Csak így sikerült. Rosszul mérte fel a helyzetet, már az elején sakkot adott magának azzal, hogy el tudta képzelni, hogy szó nélkül teljesítik "kívánságát" a jobboldali média erős emberei. Nem teljesítették, inkább felmondtak.
Ráadásul Simicska ahányszor megszólalt, mindig saját magár amortizálta, ezt csak saját magának köszönheti meg a konyaknak.

A baloldali lapok elismerik cikkeikben a jó kormánydöntéseket?

A valóság ott van az utolsó 3 szóban.......


Az elmúlt hetek meggyőzhették, de a következő hetek, hónapok biztosan meg fogják győzni az olvasókat, hogy a lap – majdnem nyolc évtizedes értékeit is figyelembe véve – nem igazán változik.”

Válaszok:
Julismama2 | 2015. március 16. 14:48

nem igazán......


Nem azt írja, hogy egyáltalán nem változik vagy nem változik.....

hanem nem igazán változik.

Nem hiszek nekik. Sajnos. A Lánchíd hallgathatatlan. Veri az ATV-t és a drágabolgárurat is. Szomorú.

Így van, ahogyan írod!
Aki átélte azt a farizeus , népnyomorító társaságot, mint az mszp, szdsz és mdf, az nem hiszi el a mai ellenzék egyetlen leheletét sem, nemhogy egyetlen szavukat.
A tüntetéseiken agresszívek a szónokaik, bosszúvágytól fűtöttek és hazugok!
Az ATV-be betelefonálók nem egy esetben ölni akarnak, tele vannak gyűlölettel, mint az itteni ballib provokátorok.
Simicska meg ezekkel tart.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés