hvg.hu: Az diszkriminál, akinek a közmunkáról a cigányok jutnak eszébe

2015. március 16. 7:17
„Közmunkásként dolgozni nem szégyen” – nyilatkozta a közmédia műsorvezetője, Orsós Róbert Tóta W. Árpád megjegyzése után, mely szerint a riporter köztévé nélkül csak a közmunkában érvényesülhetne. Az MTVA vezetője diszkriminációt kiáltott, a hvg.hu szerint viszont az diszkriminál, akinek a közmunkáról csak a cigányok jutnak eszébe.

Cigány származására való büszkeségét hangsúlyozta vasárnap Orsós Róbert, a közszolgálati televízió munkatársa, miután a hvg.hu portálon Tóta W. Árpád úgy fogalmazott róla: „nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak”. Az MTVA vezérigazgatója diszkriminációt kiáltott, a hvg.hu szerint viszont az diszkriminál, akinek a közmunkáról csak a cigányok jutnak eszébe.

Azt gondolom, hogy közmunkásként dolgozni nem szégyen. (…)Viszont, ha arra gondolt az újságíró-kolléga, hogy a közmunkások azok csak cigányok lehetnek, (…) akkor ezt kikérem magamnak, mind a magyarországi cigányság nevében, mind a magyar emberek nevében” – fogalmazott Orsós Róbert az M1 esti híradójában. A riporter hozzátette: büszke származására.

Azt üzenem azoknak cigány fiataloknak, akik hasonló cipőben járnak, () hogy tanuljanak tovább, dolgozzanak, és ne felejtsék el az álmaikat”, még akkor se, ha a cikk szerzőjéhez hasonlóan vannak olyanok, akik azt gondolják,  „nekünk cigányoknak a közmunkában van a helyünk” – mondta. A hvg.hu cikkében Tóta W. Árpád Orsós Róbert egyik bejelentkezését kritizálva azt írta, hogy a riporter „nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot!

Az írást közleményben ítélte el az MTVA vezérigazgatója. Szabó László Zsolt elfogadhatatlannak nevezte, hogy valakit faji, nemi, etnikai, vallási hovatartozása miatt diszkrimináljanak. A HVG vezetésének ki kell vizsgálnia az ügyet, és meg kell tennie a megfelelő lépéseket munkatársával szemben. Az MTVA megteszi a megfelelő jogi lépéseket – tudatta.

Az online lap válaszában azt írta, nem Orsós Róbert származását, hanem munkáját kifogásolták. Tóta W. Árpád bejegyzésének „megítélésünk szerint egyetlen értelmezése lehetséges: ha  például a jogos népharag miatt  egyszer bezárják a most indított »hírtelevíziót«, akkor a szóban forgó kolléga minden valószínűség szerint tényleg kizárólag közmunka után nézhetne  a most mutatott teljesítményével ugyanis riporterként belátható időn belül nem fog máshol megélni” – olvasható a hvg.hu oldalon.

Az írásban vissza is kérdezett a lap: „Szabó László Zsolt szerint Magyarországon kizárólag cigányok sorsa a közmunka? Szerintünk akinek a fejében ilyen megfogalmazódik, az folytassa le maga ellen az etikai vizsgálatot.

(Fotó: 444.hu)

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tóta és társai nagyon szokták tudni mikor gondol valaki a zsidókra, pedig nem is szól zsidókról. Hát bizony most mi is tudjuk, hogy Tóta úr elszólta (gondolta) magát. A többi már ócska magyarázkodás.

Viszont van itt még valami. Honnan tudja a HVG, hogy az új hírtelevízióval szemben "jogos népharag" lesz, amikor még el sem indult? Mi a lófüttyért lenne "népharag" egy televízióval szemben?! Árulkodó fantáziálás ez is.

idéznél, hol cigányozott Tóta?

A többféleképpen értelmezhető kijelentések a sunyiságot takarják. A HVG média segédmunkásai – közöttük TWÁ is - ne tudnák miképpen lehet egy szót, egy mondatot kiragadni egy szövegkörnyezetből és más jelentést adni? Hazug és hiteltelen leszálló ágba lévő médiafelület, amelyet pregnánsan jellemez az általuk hitelesnek aposztrofált bajai videofelvétel.

A HVG stábja szégyellhetné magát, mert közöttük is van jó pár személy, aki alkalmatlanságát már számtalan esetben bebizonyította. Ez a mostani történet is erről szól, s jól mutatja, hogy a zsák (HVG) megtalálta a foltját TWÁ személyébe.

Magyarázhatja a bizonyítványt a HVG, de a lényeget nem tudja megmásítani. A lényege pedig a vitatott mondatnak nem más, mint a gyűlölködés, a másik sárba tiprása, lealacsonyítása. Ez lett a HVG-ből, amely egy tudományos médiafelület volt valamikor és mára a TWÁ-ok révén a gyűlölködés forrásává vált.

Orsós Róbert semmivel sem rosszabb kezdő riporterként, mint amilyen író TWÁ és semmivel sem hibázott többet és nagyobbat, mint TWÁ, vagy a HVG prominens személyei.

Idézet Orsós Róberttal készített, egy korábbi riport felvezetőjéből: „»Készíts interjút a srácokkal egy-két év múlva, ki hol tart, kinek mit sikerült megvalósítania, és mennyiben segítette a munkátokat a program« – mondta Lővei Andrea, az Európai Parlament budapesti tájékoztatási irodájának sajtófőnöke, két évvel ezelőtt, a sajtószemináriumunk után. Így elhatároztam, hogy felkeresem azokat a volt kollégáimat, hallgató társaimat, akikkel együtt koptattuk a padot a roma újságíróknak szervezett továbbképzésen, melyet az Európai Bizottság finanszírozásával a Független Médiaközpont valósított meg. Ezúttal Orsós Róberttel beszélgettem.”
http://www.sosinet.hu/2014/05/..

A HVG és TWÁ megszívlelhetné és tanulhatna Orsós Róbert gondolataiból, melynek során a hivatkozott riportban a kö9vetkezőket mondja: „Láttam, kinek mi a területe, kinek mekkora a felelőssége, feladata. Amikor ezt még nem láttam át, tartottam tőle, hogy az itt dolgozók majd kinevetnek, kinéznek, hogy semmiről sincs fogalmam.”
Ez azonban úgy látszik a HVG stábjának és TWÁ-nak nehezére esik, mert akkor nem lehetne a másikat sárba taposni, lealacsonyítani. A sikeres munkálkodásukat pedig bizonyítja egy-két diszcigányozó hozzászólás. Példaként;

Vitez Rezsi Erik 2015. március 16. 07:52
Az MTVA gorcsosen kapaszkodik a diszciganyaba.

Mit nem ért, te szerencsétlen? A képességeit kritizálta nem a származását.

A faszomba, tényleg, az anyanyelveddel (már ha a magyar az) nem vagy alapszinten sem tisztában, de azért nyomod a hülyeséget tiszta erőből.

Az kicsit sem zavar, hogy te kezdted az ostobázást, igaz? Nyomod a baromságot, aztán hüppögsz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés