Ki van zsákutcában?

2015. március 16. 16:32

Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet
A Magyar Nemzet kibírta a fasizmust, a Rákosi-érát, túlélte a Kádár-rendszert. Gyaníthatóan Kövér Lászlót és a Fidesz-kormányt is túléli.

„Egy konzervatív szellemiségű kormány nem üzenhet hadat kockázat nélkül az ország egyetlen nagy múltú konzervatív szellemiségű napilapjának. Annak a lapnak, amely korántsem csak az első polgári kormány idején, 1998 és 2002 között, hanem végig, az ellenzékiség nyolc évében is kiállt a magát polgárinak valló politikai erő mellett. Segített a polgári közönség orientálásában, megtartásában, ezáltal közvetve a mai kormány hatalomra kerülésében. Nem hálát várunk – politikusok hálája nem hoz szerencsét. Azt várjuk csak, hogy békén hagyjanak minket, hogy dolgozhassunk, hogy ne szipkázzák el újságíróinkat, s ne érezzük, hogy túszul maradt egy szerkesztőség a nagy Orbán–Simicska-játszmában. Ha visszafogott vagyok, akkor csak azt írom, a hatalom részéről meglehetős rövidlátásról tanúskodik éppen a Magyar Nemzettel konfrontálódni, s vele a több tízezres olvasótáborral, amely a mai kormány legstabilabb szavazóbázisát jelentette. Bár némely politikussal ellentétben én az »idealista« szót nem tartom az »idióta« szinonimájának, nézhetjük a helyzetet pragmatikusan is: a Magyar Nemzet aláaknázására való törekvés megjósolhatóan kontraproduktív. Közönségesen úgy mondanám: ma mi szívunk, holnap ti fogtok szívni. Legyen bár baloldali vagy jobboldali az a kormány, amelynek idején megszűnik a Magyar Nemzet, a hízelgők által helyeselt mai kormányzati akarat egykor stigma lesz rajta. Levakarhatatlan. Ez a lap kibírta a fasizmust, a Rákosi-érát, túlélte a Kádár-rendszert. Gyaníthatóan Kövér Lászlót és a Fidesz-kormányt is túléli.

Egy lap nem az, amire fölhasználják, hanem az, ami benne van. Ami benne betű szerint olvasható. Tulajdonképpen jó alkalom Kövér László megnyilvánulása arra, hogy leszögezzük: a Magyar Nemzet polgári napilap, és az is marad, ha hagyják létezni. Ha a kormány is polgári, akkor hasznára fog válni továbbra is ez a lap. Ha viszont beleszalad rossz intézkedésekbe, sorozatban szavaz meg állampolgár-bosszantó törvényeket, nem tartja céljának, hogy a remek GDP-szám mellett a GNI-mutatók is jók legyenek, hogy az állampolgár kellemesebben, jobb közérzettel, egy jobban működő országban éljen, akkor a Magyar Nemzet azt továbbra is meg fogja írni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem Orbán támadja a Magyar Nemzetet. Simicska Lajos hirdetett totális médiaháborút a kormány ellen. Erre már nem emlékszel, Zsuzsa?

Nem Orbán rontott neki Simicskának. Simicska rontott neki Orbánnak.

Nem Orbán becsmérli nyilvánosan Simicskát, Simicska teszi ezt Orbánnal.

Válaszok:
marko11 | 2015. március 16. 17:50

Kedves Zsuzsanna!
Most éppen ki hasznája föl a hű de elvi lapjukat és milyen célból?
Nota bene: ki kezdte itt a "háborút" és minő szent célból?
P.s. A fentiek messze nem jelentik az Orbán-kormány apoteózisát, hiszen iszonyú sok bajom van velük mostanában, de azért gondolkodjunk.
Örülnék, ha válaszolna.


Egy sokéves MN-előfizető

Ez a cikk nekem burkolt fenyegetésnek tűnik.........

Jó lenne, ha értené, amit írok.

Lehet, hogy KZs még nyugdíjig szeretné kihúzni Simicskánál.

Válaszok:
Morgen | 2015. március 16. 23:01

Ennek a Mn-nek nem sok köze van az előző évtizedek szellemiségéhez.
Már az azt megelőzőknek sem sok volt.
Bátran csak az első Nobel-díjas magyar írót bírálták. Pontosabban: pitiáner módon támadták. (Alighanem a szellemi analfabéta Simicska utasítására.) Körmendi Zsuzsa akkor hallgatott.
Viszont "bátran" kiállt Kertész Imre mellett, miután OV kitüntette.

Valóban. Engem is csak a MN-nél tiltottak ki.
Választ nem kaptam, hogy miért.

Ez jellemző!
A Népszabadság, Népszava mellé még a MN is!
Csak a MN eddigi olvasóit nem kellene hülyének nézni a nem tisztelt MN szerkesztőségnek!

Már elnézését, de a Magyar Nemzet váltott hirtelen (!), tulajdonosi bemondásra irányt, nem pedig a kormány.

Egyelőre itt tartunk, a többi majd kiderül.

Nincs probléma. A tulaj vagy azt mondja, hogy csak a példányszám érdekli és nem a tartalom, vagy beleszól a tartalomba. Melyikről van szó?

Ezt a baromságot te sem hiszed.
Hány ismerősöd van egyébként? Három?

Nem Zsuzsanna,nem fogja túlélni.Ezt nem.

„A Magyar Nemzet kibírta a fasizmust, a Rákosi-érát, túlélte a Kádár-rendszert.” állítás szó szerint nem valós.

Az első Magyar Nemzetet 1899-ben Jókai Mór alapította és liberális politikai napilapként indult a Nemzet és a Magyar Újság című lapok egyesülése révén. Jókai halála után, 1906 és 1910 között Ugron Gábor- akit személyesen is ismertem - irányításával "független” lapként működött és 1913-banszűnt meg.

A második Magyar Nemzetet pedig 1938-ban Pethő Sándor Hegedűs Gyulával alapította. Munkatársak voltak többek között t Szekfű Gyula, Barankovics István és Márai Sándor.

A pártállami időkben is többször váltott tulajdonost és arculatot, de teljes független soha nem tudott lenni. A rendszerváltás után pedig fellelhetők a belső viták, konfliktusok. Lényeges fordulatot hozott a 2000-es év, amikor a Magyar Nemzet egyesült az Új Magyarország nevű lappal, s ez egyben a hangvételben is változást jelentet, melynek hatása napjainkig megmaradt.

A napjaink történései pedig arról szólnak, hogy van egy személy, aki kijelentései, megnyilatkozása alapján a lap eredeti céljától eltérve saját bosszújának kielégítésére kívánja felhasználni. Amennyiben a lap munkatársai, média munkásai a régi hagyományhoz hűen ragaszkodni akarnak, akkor ezt a Simicska „vírust” vissza kellene utasítani, mivel lényegesen szembemegy a lap alapítóinak az elképzelésével.

Szerintem az idézett szövegre ez a rövid véleményem.

Mindezek után feltehető a kérdés; Ki van zsákutcában?

A Drága Bolgár úr tovább képezheti magát demagógiából az Mn-ből, HÍR TV-ből, Lánchíd rádióból.
Pedig Ő nem kispályás, de most tanulhat. Ezekhez képest nyeretlen kétéves.

Ebben a formában az állításod nem valós.
"Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-angol szakon. 1987-től 2000-ig a Magvető Könyvkiadó lektora, majd főszerkesztője. 2000-től 2002-ig a miniszterelnöki kabinet munkatársa. 2002-től a XX. Század Intézet kiadványainak főszerkesztője. Kritikát, tanulmányt, publicisztikát ír. 2003-ban jelent meg Hódolat George Orwellnek című kötete. Jelenleg Arthur Koestler életművét és életútját bemutató könyvön dolgozik."

"A régi választási rendszerben 2010-ben a Fidesznek csak abszolút többsége lett volna." állításod nem igaz, mert 2010-es országgyűlési választásnál még a régi választási törvény volt érvényben.

Nem kötelező elköteleződni a tulajnál.

Az ember néha akkor is továbbáll, ha a pénztárcája tartaná.

Nem ezt értettem az írásodból, de mindegy. Amit most írsz ehhez nem tudok hozzászólni, mert az ottani tevékenységét nem ismerem.

Mindent lehet, csak nem kell magyarázkodni, vagy ha igen, azt egyenes derékkal.
Egyébként Simicska egyáltalán nem gondolt azokra az emberekre, akiket kellemetlen helyzetbe hozott.
Van az a pénz, ami felett egyesek "emberjátszmákba" kezdenek.
Szörnyű volt a média helyzete a cenzori időkben is, de a tisztességes médiamunkás ma van a legrosszabb helyzetben. Az utókor pedig ne az újságokból fogja megtudni a jelen igazságait.

Ma nagyon sok ember áldozatául esik a demokráciának.
Bárkiről lehet bármit mondani, bárkit lehet lehetetlen helyzetbe hozni , egy a lényeg, valakinek haszna legyen belőle.
Ebből tanulniuk kellene az embereknek.
Nagyon gyorsan elindulhat a vesszőfutás a legjobb "helyen" is.

Magyarázd már meg, mi értelme van a személyeskedésednek?

Nem Kövér kezdte a média háborút és a gusztustalan, vállalhatatlan stílust, hanem a Simicska. Ráadásul a népszabóban, amit pénzzel is támogatott. Még a megfogalmazás is taszító. Volt, aki nem tudott ezzel azonosulni, volt, aki tudott.
Körmendy Zsuzsának régen tisztelője voltam, nekem ez a cikk már nem fér bele. A sajtószabadság eklatáns példája az esete, egyik nap kitüntetést vesz át, másik nap támadja a kitüntetést osztót. Ezzel nincs is baj, de én nem asszisztálok hozzá, mint olvasó.

Kedves Zsuzsanna !
Gúzbakötve nem lehet táncolni...Az cikke is ezt az igazságot fejezi ki : a tulajdonos már eldöntötte , hogy ellenzéki a MN és Hír TV , s ezen még az ön nagyon blikkfangos-zengzetes stílusa sem tud változtatni .

A baloldal, aki eddig Simicskát gyalázta, nagyon keresi a kegyeit, Puch a megbízott behálózó-hadműveleti vezető.

Sajnálom a tv-seket, hogy a nézők őket tették büntibe, de másképp nem tudnak ellentmondani Simicskának. Szerető egy külön téma, jobban beégett, mint aki maradt.

Kedves Zsuzsa, ám legyen!

De még bátrabb és hitelesebb lett volna, ha a túlélendők között ott szerepelt volna "Simicska" is.

A baloldal meg be akarja hálózni magának:-)))

Szerintem a Simicska birodalom média részlege már megbukott. Éldegélhet egy darabig még, de valójában a saját tulaj szúrta szíven őket. Rosszul mérte fel a kezdeteknél a saját és a dolgozói erejét, figyelmen kívül hagyta az olvasótábora véleményét, úgy volt vele, hogy csak ő számít és csak neki lesz igaza. Tévedett. Az mn és a többi persze fennmaradhat, de csak tulajdonos váltással. A jelenlegi formában nem lesz a Simicska.médiának fogyasztója, úgy meg minek az egész? Igaz, gazdag ember a befizetni valói ellenére is, egy darabig lehet, hogy finanszírozza a veszteségeket, de majd megunja.

Eddig ismert tények-a média tényként kezeli.
Amit én kezelek tényként, az a két mno-s megszólalás D Horváth és Körmendy részéről-ez mutatja, hogy már most érzékelhető bajban vannak.
Holnapra várom Szerető megszólalását, amiben bizonygatja, milyen szuper, hogy visszavonta a felmondását.

Régebben azt mondtam volna, hogy Vona biztosan nem lesz kedvenc. manapság-ki tudja, tán elő is fordulhat. Különösképpen, ha a jobbik megveszi a hírtv-t és a mn-t.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés