„Abszurd, hogy a saját országodban be kell zárkóznod”

2015. március 20. 13:16
A Euronews olyan karikaturistákról készített riportot, akik iszlamista terroristák fenyegetései miatt bujkálni kényszerültek.

2005-ben Kurt Westergaard Mohamed-karikatúrája provokált erőszakos dán ellenes tiltakozó hullámot a muzulmán országokban. A 80 éves karikaturistát halálosan megfenyegették, és csak hajszálon múlott az élete, amikor öt éve egy férfi betört a házába, és egy fejszével megpróbálta megölni.

Az idén februárban Koppenhágában történt iszlamista merénylet Lars Vilks svéd karikaturista ellen irányult, aki azóta szintén bujkál, a Euronews-nak is csak skype-on adott interjút.

Mindketten azt mondták: ők nem tettek semmi rosszat, a saját hazájukban rajzoltak, nincs miért bocsánatot kérniük.

Arra a riporteri felvetésre, hogy az iskolában kellene-e oktatni a karikatúrakrízist, Westergaard azt mondta: egy iskolai beszélgetés kiindulópontja lehetne, hogy a tanárok az iskolákban félnek attól, hogy bemutassák ezeket a rajzokat. „Sajnos ma veszélyesebb a szólásszabadság Európában, mint tíz éve. De ez nem lehet folyamatos: nem lehet kreatív embereket lenyomni” – mondta. Arra a kérdésre, hogy megbánta-e tíz évvel ezelőtti rajzát, Westergaard azt mondta: igen, de ez nem lehetséges, így már együtt kell élnie ezzel.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ma be is zárták vagy zárják a Francia Intézetbeli karikaturista szart.

Azt hiszem (csak háttérzajként hallottam) 1 hónapig lett volna nyitva. 5. nap bezárták. Merhogy sokba van a biztosítása meg a látogatókat zavarja a sok vigyázó.

Vannak dolgok, amik nem ismerete halálos tévedés. Van ország, ahol rendőri igazoltatás esetén életveszélye zsebünkhöz nyúlni. Az iszlám prófétáján viccelődni is ilyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés