Az M1 összeomlása – a bakik mennybemenetele

2015. március 21. 9:28
Döry L.
Fent és Lent
Nem kormánypárti sajtó-analfabetizmus van meg ellenzéki sajtó-analfabetizmus, hanem egyre kevesebb emberi tőkével és egyre több automatizmussal működik a tömegvélemény legyártása.

Az M1 indulásakor végigviharzó bénázás és bakiparádé olyan, az egykori sajtót leváltó online platformokon került kihangosításra, amelyek napi szinten bakiznak el címeket, neveket, évszámokat, idegen és nem idegen szavakat. Magnuk sme vagyunk kivételek. És mind a kettőn nagyon jól lehet szórakozni.

A dolog a leegyszerűsítő politikai értelmezésen túl már izgalmasabb: nem kormánypárti sajtó-analfabetizmus van meg ellenzéki sajtó-analfabetizmus, hanem egyre kevesebb emberi tőkével és egyre több automatizmussal működik a tömegvélemény legyártása. Egyre olcsóbban. Tisztára, mintha kapitalizmus lenne…

A közvéleményt kialakító professzionális infrastruktúrák, amelyeket 19. századi romantikából kifolyólag sajtónak vagy médiának nevezünk, gyökeresen átalakultak.

Vannak persze ősöreg trükkök, amelyek a Pulitzer-Hearst háború »Yellow journalism«-a óta változatlan formában működnek el. A 444 például pont ugyanolyan szentimentális propagandafogásokkal koverelte az ukrán krízist, ahogy Pulitzer lapjai az amerikai-spanyol- (meg az I-II.világ- és hideg) háborút.

(...)

 

A dezintegrált, vagy nem létező szerkesztés, a másolt tartalom, az eredeti tények felkutatásának és ellenőrzésének teljes hiánya szétesett, hibás tartalmakat produkál. Ennek még mindig jobban koordinált formája a kereskedelmi televízió/hírtelevízió stb., - emez dögunalmas, önismétlő, önmagára hivatkozó, önmagát reklámozó adat-/reklám folyam. Ennek inputokkal való ellátása szintén egyre kevesebb emberi energiát igényel.

Félreértés ne essék, nem nosztalgikus siránkozás ez, hiszen látszik, hogy a régi sajtó éppúgy az emberek átbaszására épült ki. És az is látszik, hogy az új véleményipari művek így is működnek és hatóképesek, hiszen fogyasztói és politikai magatartást hoznak létre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még hány bőrt lehet lenyúzni erről a rókáról?

A bakiparádé nem volt véletlen. Tuniillik Kálmán Olga Férje Hoffman György volt a rendező.

Szó esett még a legendássá vált "Ádár János" elütésről is, ami a forrás szerint pár éve elképzelhetetlen lett volna. „A feliratot készítő grafikus persze elütheti, de utána ezt még triplán ellenőrizni kell, mielőtt kimegy. Ha az államfő neve ismétlésben is le tudott menni rosszul, az azt jelenti, hogy még a műsorban sem nézték meg.

Azt jelentheti, hogy

vagy hanyagok voltak,

vagy szándékosan, zsigeri gyűlöletből próbálták lejáratni az államfőt, feltételezve, hogy a rendezőnek, Hoffman Györgynek, Kálmán Olga férjének ez tetszeni fog és előmenetelüket segíti majd.

Kálmán Olga férjét kirúgták az M1-től írta az Origo.


A grafikus művész úr eléggé átlátszóan az "Ádár János" elírással Kádár Jánoshoz akarta hasonlítani az államfőt. Gondolhatta, hogy Kálmán OLga férjének, a rendező úrnak tetszeni fog a provokáció.

Ne így humorizáljon. Menjen el Farkasházy Hócipőjéhez. Oda való!

Az idő sokmindent elmoshat, helyre tehet.
A hallgatók-nézők száma attól is fog függni, mennyire maradnak hűségesek a megszokott Hír TV-jükhöz a jobbosok.
A Hír TV-n van azért egy hangsúly eltolódás, egy jellemzően "igen, de" fordulat jelent meg.
Az M1-et mi évekig nem néztük, most egyszer-egyszer átkapcsoltam, de csak rövid időre, mert
-nem szeretem a hadarást, nem igazán illik a mi nyelvünkhöz. Hírolvasóban szerintem a Papp Endre verhetetlen volt, ezek nem ilyenek, ma reggel hallottam egy bájos szemüveges fiatal hölgyet, ő az első, akit jó volt hallgatni, szerintem,
- egy híradó legyen tele képpel, azért nézem a TV-t rádió hallgatás helyett! Kép, az elég kevés van és a helyszíniek a pécsi hölgy kivételével eléggé kezdőknek tűnnek, volt olyan, akinek drukkoltam, legyen minél előbb vége, ne kelljen tovább küzdenie a szavakkal, a folymatos beszéddel. Mindez, persze, még változhat, bőven belejöhetnek.
-szeretek elemzőket hallgatni, érdekesen gondolkodó emberek véleményét bel és külpolitikáról, eddig ilyenre sem sikerült kattintanom. Rózsa T., Nógrádi volna mit elemezzen, nem beszélve a többiekről ezen a szinten. Ami a hazai elemzésekből szinte teljesen hiányzik, elemzések a környező államok bel és külpolitikájáról, az M1 ebben léphetne, sok-sok képpel (helyszíni beszámolókkal) illusztrálva. Nagyon keveset tudunk arról, mi is van a többi V4-gyel pl..
A 80 milliárdozást be lehetne fejezni, a TELJES köz-médiára vonatkozik.
A Hír TV-t a nagyszerű Gulyás István és a nagyszerű Ókovács tették naggyá. Már nem emlékszem, ott milyen volt az indulás. Annak, aki azt a hangot szerette volna hallani, nemigen volt más választása, most van, ez önmaga elég nagy különbség.
A magam részéről szívből remélem, h. megtalálják a megfelelő embereket a megfelelő helyekre, a legfelső szint a döntő, a többi pedig fölzárkózik.

Kukába döblak, gyerek, nem vagyok az öreganyád.

Hiba mindenütt van, kár lenne tagadni. Az igaz, hogy az m1-en az első nap rengeteg volt. Azóta folyamatosan csökken, azt is el kell ismerni. Az is tény, hogy nincs még egy hetes sem ez a csatorna. Ha tegnap az index és a blikk hibázhatott, pedig nem kevesebb, mint egy hetesek, akkor indokolt egy kicsi türelmet tanusítani. Már annak, akinek van ehhez affinitása.

"Az M1 indulásakor végigviharzó bénázás és bakiparádé.."

A régóta lévőknél nincsenek bakik? Ugyan már!

Néhány példa.

http://eduline.hu/felnottkepze..

Nekem legjobban az RTL tájékoztatása tetszik a legjobban, mely szerint;MAGÁNYNYOMOZÓK FIGYELIK A PARKOLÓŐRÖKET

Szegény magányos RTL!

Én már csak azon csodálkozom, hogy felfújt szájjal hogy lehet egyáltalán beszélni.

Van aki egész nap egy hírcsatornát néz?
Ami tele van ismétléssel?
Euronews, CNN... ott nincs?

Hol nincs élő adásban hiba?

Szerintem nagyon jó. Nyugis, tiszta.
A Duna is.Értéket közvetít. Szokatlan mi?
Meglepődtem magamon, hogy csak a Duna és az M1 között kapcsolgatok.Nagyon elütnek a többi ötven valahánytól. Jók.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában