Kövér: Pártos sajtó van Magyarországon

2015. március 25. 20:29
Magyarországon egyre inkább „pártos sajtó” működik, a közmédia feladata pedig az objektivitás és a kormány álláspontjának közvetítése Kövér László szerint. Az Országgyűlés elnöke egy rádióinterjúban leszögezte: nem Simicska Lajos az első számú szereplő. Kövér szerint a blogok a „mocskolódás szabadságát” képviselik, a Népszava pedig revolverlap.

 Az Országgyűlés elnöke szerint ma Magyarországon, és egyre inkább a világban is „pártos sajtó” működik, és a közmédia feladata, hogy a lehető legtárgyilagosabban, a lehető legtöbb – elfogultságra ugyan hajlamos –, de elfogulatlan ítéletalkotásra alkalmas emberhez jusson el. Kövér László erről a Magyar Katolikus Rádió Találkozások című műsorában beszélt szerdán délután.

 
Az Országgyűlés elnöke szerint tárgyilagos, tényekre törekvő, más vélemények méltóságát is tisztelő orgánum alig akad Magyarországon és külföldön. 
 
Ez alapvetően baj – szögezte le, majd hozzátette: a sajtószabadság abban a formában, ahogyan megálmodták, és ahogy a demagógok hirdetik, már régen nem létezik, ma a tulajdonos szabadsága létezik, hogy a saját maga arcára, képére formálja a saját nyers érdekei szerint az adott médiumot. 
 
Mégis egyfajta képmutató megközelítéssel csak az államtól féltik a sajtó szabadságát, és nem hajlandók tudomást venni arról a jelenségről, amelyben nem Simicska Lajos az első számú szereplő a fontossági sorrendben – közölte.
 
Kövér László azt mondta: felfogásában a sajtószabadság nem az újságírók szabadságát jelenti arra, hogy mindenféle megkötöttség nélkül bármit bárkiről bármikor leírhassanak. 
 
A sajtószabadság a híreket fogyasztó polgárnak a szabadsága arra, hogy a sajtón keresztül a valóságot és összefüggéseket a lehető legobjektívebben megismerhesse – tette hozzá.
 
Huszonöt éve Magyarországon a sajtószabadságot az újságírók és a tulajdonosok úgy értelmezik, hogy az ő szabadságukra vonatkozik, arra, hogy a valóságot ne megismertethessék, hanem alakítsák, a politikai szereplők közé kéredzkedjenek anélkül, hogy választáson estek volna át – mondta a parlament elnöke.
 
A blogokat nem sorolta a sajtó szereplői közé, mint mondta, azokat a „mocskolódás szabadságának részeként” könyvelte el a maga számára.
 
Kövér László beszélt arról is, semmi baj, hogy az ATV elfogult a baloldal javára, hogy a Népszava „pártos revolverlap”, de az már inkább sajnálatos, hogy a Népszabadság, amelynek sokkal nagyobb mozgástere volt a kilencvenes évek elején, szintén pártlappá süllyesztette magát, és beszorította magát a balsarokba. 
 
De ez szabad döntés – mondta. Hozzátette: azzal sincsen és volt semmi baj, hogy a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet kifejezetten kormánypárti megközelítésből próbálta meg a híreket értelmezni, és a Hír TV-vel hasonlóan ez a helyzet. 
 
Ehhez képest kellene legyen középen az a mértékadó média, leginkább a közmédia, amelyik nem vádolható sem egyik, sem másik irányban való elfogultsággal. Ha valaki bekapcsolja, és nem akar máshonnan tájékozódni, akkor biztos lehet benne, ami elhangzik, az a valóság része és többé-kevésbé pártatlan – fejtette ki.
 
A házelnök szerint ez az egyensúly sosem volt igazán meg, és most azzal, hogy a jobboldalon a Magyar Nemzet és a Hír TV megítélésük szerint kiesett a szerepéből, végleg felborult, és ebben a közmédia is nehezebben fogja megtalálni a helyét.
 
Kövér László azt mondta, hogy a Magyar Televízió és Magyar Rádió teljesítményével sem elégedett. Közölte: számos, a minőségre és a politikai pártatlanságra vonatkozó kritikája és megjegyzése is lenne, de hagyni kell még egy kis időt, hogy az új helyzetben megtalálják a helyüket.
 
Szerinte a közmédiának az a feladata, hogy a lehető legtárgyilagosabban, a lehető legtöbb, elfogultságra ugyan hajlamos, de elfogulatlan ítéletalkotásra alkalmas emberhez jusson el. 
 
Kitől lehet elvárni, hogy a kormány álláspontját közvetítse az emberek felé, ha nem a közmédiától? – tette fel a kérdést. 
 
Kövér László azt gondolja, ez elvárás, és ez még a BBC-nél is így van tudomása szerint. Mint mondta, ott egyharmadban a kormánynak, egyharmadban a kormánypártoknak és a maradék egyharmadban pedig az ellenzéknek kell lehetőséget adni. Ennek szerinte kormánytól függetlenül érvényesülnie kell.
 
Kitért arra is, hogy az oktatásban az a rendszer romlott el, amely 15 éve még talán jól működött.  Azt, hogy az irány jó-e, amit vettek, az idő dönti el – jegyezte meg, hozzátéve: az a politika nem lesz sikeres, amely azt hirdeti, kevesebb munkával több pénzt lehet keresni. 
 
Az útdíjról azt mondta: a támadások, amelyek érték őket – saját kommunikációs hibáikból fakadóan – csak arról szóltak, hány ember életét lehetetlenítik el, és nem arról, hogy a döntő többségnek a megyei matricarendszer jó. 
 
Ez egy sikertörténet, a kommunikációs stáb csődje, hogy nem sikerült azt csinálni belőle – mutatott rá, hozzátéve: a kormány kommunikációs apparátusa nem működött jól, és hibás volt az előkészítés is.
 
Kövér László felvetette a kérdést: miért nem lehetett az újságíróknak tárgyilagosan, előítélet-mentesen feltenni a kérdéseiket, hogy bár a kormány hibázott, de az állampolgár a valóságot tudhassa meg? A házelnök a helyzet kialakulásáért a kormány hibája mellett a valóságról torz módon tudósító média felelősségét is felvetette. 
 
Kövér László szerint az időközi választások nagyon fontos hőmérői a közhangulatnak, de szerinte sok mindent nem jeleznek előre. 
 
2006 előtt minden időközi voksolást megnyert a Fidesz, az országgyűlési választáson ugyanakkor veszített – emlékeztetett. Kövér László reméli, 2018-ra nyugodtabb közhangulat alakul ki, amelyben az emberek alaposan mérlegelve, felelősen szavaznak majd. 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak a halott újságíró a jó újságíró...

Átkos béli ma is aktuális sláger!

88-as Csoport: Propaganda

Címlapokon nagybetûs jelszavak,
Minket ezzel kábítanak.
Mindhiába, ezzel semmire se mész,
Tiltakozik ellene a józanész.
A sajtó, a tv, a rádió,
Árad a sok információ.
A sajtó, a tv, a rádió,
Hazug minden információ.

Propaganda, propaganda nincs jövõd!
Remélem, elhiszed.
Propaganda, propaganda nincs jövõd!
Neked már nem hiszek!

Kapd be!

https://www.youtube.com/watch?..

Kövér egy egyszemélyes intézmény a fideszen belül és oda kell figyelni a nagyon konkrét és egyszerü érthető elemzéseire, meglátásaira.

Mosz is pontosa írta le azt amit sokan így úgy magyaráznak.

Gratula Laci.

Az egyoldalú lehengerlő, hányingerig ismételgető propaganda nagyon hatásos lehet.

Újabban az eljárást goebbelsi módszernek is nevezik a publicisztikában,

noha természetesen nem egyedül a náci Németországban alkalmazták a történelem során.

Ahogy több propagandista is felismerte, a módszer hatékony,

mert ha valamit kellő ideig (és hatással) ismételgetünk, az emberek egy idő után hajlamosak elfogadni igaznak,

talán mert megszokottá válik, mint egy ismerős bútordarab, észrevétlenül része lesz az ember gondolkodásának.

Szélsőséges formájában akár agymosásra is alkalmas.

A Simicska megvilágosodásának (Pálfordulás) van egy hosszú távú következménye is.

A kormányzati propaganda elvesztette a hatékonyságát, a 3 jobboldali zászlóshajó, a Magyar Nemzet, a Hír Tv és a Lánchíd Rádió 180 fokos irányváltásával.

A Heti Válasz is az orbánfóbiás Simicska markában van. Simicska 180 fokos fordulatot követel és ezt a tulajdonlás jogán megteheti.

Így az egykori kormánypárti médiából csak a Magyar Hírlap és az Echo TV nem köteles engedelmeskedni Simicskának.

A kormányellenes gyűlöletpropaganda majdnem minden csatornából árad, ahogyan a csövön kifér!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés