Tényleg nem fáj az Indexnek a keresztények halála?

2015. április 7. 17:32

Zsuppán András
Válasz.hu
Ha egy hírnek nem lehet belpolitikai csavart adni, marginalizálódik, és ez legalább annyira az olvasói elvárásokat tükrözi, mint az újságírók érdeklődését.

A kenyai mészárlás nem azért kapott kevés figyelmet, mert a keresztény áldozatokkal nem érez együtt a liberális (vagy bármilyen) média. Minden újság két alapvető elvárás szorításában végzi a munkáját: szeretne hírt adni a világban zajló fontos eseményekről, és szeretne minél több olvasót maga köré gyűjteni. Sajnos, ez a két szempont elég gyakran üti egymást – különösen a külpolitika területén.

Bárki, aki eltöltött néhány évet valamelyik hazai lap vagy hírportál szerkesztőségében, megerősítheti, hogy a magyar olvasóközönséget a külvilág eseményei kevéssé hozzák lázba. A nagy nemzetek sajtója – legyen szó akár az angolszász, német, francia, olasz, vagy spanyol médiáról – összehasonlíthatatlanul nyitottabb és nemzetközibb a témaválasztásaiban, mint a magyar. Ennek lehetnek történelmi és »üzemméreti« okai, de szerepet játszhat benne a magyar közélet hagyományos zártsága is.

A külpolitika itthon elsősorban akkor érdekes, ha belpolitikai vonatkozása van.

Ha egy hírnek nem lehet belpolitikai csavart adni, marginalizálódik, és ez legalább annyira az olvasói elvárásokat tükrözi, mint az újságírók érdeklődését.

A közöny a távolsággal arányosan nő. Budapestről nézve Európa még érdekes, Amerika és Oroszország időnként kap egy kis figyelmet, a világ többi része mintha nem is létezne. A nyugati médiát sem érdemes idealizálni: Afrika, Dél-Amerika és a Kelet-Ázsia az angolszász sajtóban is messze a súlya alatt szerepel, az al-Sababbal ők is kevesebbet foglalkoznak, mint az al-Kaidával. De a több pénz, több erőforrás, több felület és a nyitottabb közönség miatt idegen nyelven szinte mindenről születnek izgalmas anyagok.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha valahol Ázsiában halálra ítélnek ausztrál drogcsempészeket, arról többet írnak.

Egyre jobban tetszik, hogy az újságírók elgondolkodnak, nem helyesen teszik a dolgukat. Pár nap alatt ez a negyedik, ha jól számoltam.
Tekintve, hogy a média manipulatív, talán az ő felelősségük is, hogy a külvilág eseményei kevesebb figyelmet kapnak. Nem is beszélve arról, hogy az újságírók nem biztos, hogy fel vannak készülve mondjuk Kenyából, ezért nem is tudnak cikket írni róla. Egyébként nem értek egyet azzal, hogy a magyar olvasót a külvilág hidegen hagyná, a média feladata lenne, hogy elé rakja a témát. Csak egy példa: az ovisokról tömegével születtek cikkek, akinek ingerenciája volt, tollat ragadott és itt mind meg is jelent.
Hány cikk jelent meg Kenyáról?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés