Norvégia beszünteti az FM-rádiózást

2015. április 20. 20:24
2017 januárjától már csak digitális audio műsorszórással elérhető rádiók üzemelnek majd Norvégiában.

Norvégia lesz a világ első országa, amely beszünteti 2017-re az analóg sugárzású FM-rádiózást. Az ötmilliós lélekszámú észak-európai országban jelenleg már csak öt rádióállomás működik FM-technológiával, viszont a digitális audio műsorszórás (DAB) rendszerében négyszer ennyi rádióállomást lehet hallgatni.

Thorhild Widwey kulturális miniszter szerint a fél ország már digitálisan hallgat rádiót. „A hallgatók digitálisan sokkal többféle és pluralistább rádiótartalomhoz juthatnak hozzá, jobb hangminőséget és új alkalmazásokat élvezhetnek” – tette hozzá a miniszter sajtóközleményében.

Az illetékesek szerint a lépés ösztönözni fogja az rádiótartalmak megújulását is, mivel a digitális sugárzásra való átállás mintegy 25 millió dolláros évi megtakarítást eredményez majd. Az FM-rádiózás ugyanis nyolcszor drágább a DAB-nál. Az FM rádióhullámhosszak nem egyszerre fognak elhallgatni, térségenként szűnnek meg 2017 januárjától az év végéig – idézte a CNN hírtelevízió honlapja a radio.no blogot.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ma szerintem családonként lehet úgy egy-három FM rádió. Ezeket DAB készülékekre lecseréltetni nagyon sok helyen komoly (anyagi) nehézséget okozna, ráadásul úgy, hogy a vevő pl. a budapesti lehetőségekhez képes semmi pluszt nem kapna, teljesen irreális. Pár éve volt egy kombinált DAB-FM készülékem, akkor a DAB sávon talán négy kísérleti adás (Kossuth, Petőfi etc.) árválkodott. Emlékezhetünk arra, hogy annak idején az FM OIRT-CCIR átállás is éveken keresztül tartott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés