Kik és miért manipulálják a médiát?

2015. május 11. 11:44

Udo Ulfkotte
Hetek
Magyarországnak valahogy mindig rossz a sajtója a nyugati médiában, függetlenül attól, hogy szociáldemokrata vagy konzervatív vezetője van. Interjú.

Mondana egy példát?

– Inkább kettőt. A befolyásolás ugyanis részben úgy működik, hogy többet mondunk a valóságosnál, máskor pedig inkább azt is elhallgatjuk, ami megtörtént. Már fiatal újságíróként mindkettőben gyors tapasztalatot szereztem a nyolcvanas évek végén az iraki-iráni háborúban. Bagdadból indultunk a frontra, és meglepve láttam, hogy kollégáim egy-egy benzineskannával szállnak fel a buszra. Azt hittem, hogy tartalék üzemanyagot hoznak magukkal. Meglepetésemre, amikor elértünk a sivatagban egy kiégett tankroncsokkal szegélyezett útszakaszhoz és megálltunk, az újságírók elkezdték a magukkal hozott benzinnel locsolni a roncsokat, majd meggyújtották azokat. Közben az operatőrök felállították a kamerákat, és a riporterek mikrofonnal a kezükben a lángoló roncsok előtt elkezdték a bejelentkezést, az »iraki-iráni frontról«. Megijedtem, hogy nekem haditudósítóként nem lesz mit írnom az újságom számra, de a tapasztalt kollégák megnyugtattak, írjak nyugodtan bármit, otthon úgyis bátor háborús újságírónak fognak tartani, aki kemény bevetésen vett részt. Ez az egyik oldal, a torzítás másik formája pedig az, amikor a megtörtént eseményekről nem tudósíthatunk. Szintén az iraki-iráni háborúban történt, amikor több száz kilométerre Bagdadtól délre iraki katonák vegyi fegyvert vetettek be iráni katonák ellen. Ez néhány hónappal az után volt, hogy Szaddám Huszein – akit akkoriban éppen jófiúnak tartottunk – mérgesgázzal támadt kurd falvak ellen. Szemtanúja voltam ennek a második incidensnek, még meg is sérültem, amikor az irakiak mustárgázt vetettek be, amit történetesen Németoszágban gyártottak. Amikor a frontról visszaérkeztünk Bagdadba, elküldtem a tudósításomat az általam készített exkluzív fényképekkel együtt. Arra számítottam, hogy óriási botrány lesz, hiszen néhány évtizeddel a második világháború után újra német gyártmányú fegyverekkel gázosítottak el embereket. Valójában azonban csak egy rövidke hír jelent meg egy alkalommal, valahol az FAZ közepén.

Ha már a pályája elején ilyen tapasztalatokat szerzett, miért maradt mégis a rendszerben további másfél évtizedet?

– Ez úgy van kitalálva, hogy ha valaki nem tartja be az íratlan szabályokat és elvárásokat, akkor legközelebb nem őt delegálja a szerkesztőség a kiküldetésre, a következő alkalommal pedig már a laptól is elküldik. Kényelmesebb volt maradni és élvezni a kiváltságosok életét, az ötcsillagos luxusutakat, az ománi szultán arany Rolex óráit, amit ajándékba kaptunk, és az elitkörök jólinformáltságát. (…)

Ön korábban azt mondta lapunknak, hogy Magyarországot szándékosan »sározzák« a nyugati, köztük a német médiában. Minek tulajdonítja ezt?

– Nem csak a jelenlegi kormány idején van ez így, Magyarországnak valahogy mindig rossz a sajtója a nyugati médiában, függetlenül attól, hogy szociáldemokrata vagy konzervatív vezetője van. A média hatékony eszköz azok kezében, akik érvényesíteni akarják a gazdasági, politikai vagy katonai érdekeiket. Sokszor a jó rendőr-rossz rendőr szereposztásban játszanak: a média befeketíti Magyarországot – de így van ez más kelet-európai állam felé is –, majd jön egy európai vagy amerikai politikus, diplomata vagy háttérember, aki megsúgja, mit is kellene változtatni ahhoz, hogy a kép egy kicsit jobb legyen az országról. Kiváló eszköz erre a korrupciós vád, hiszen ennek biztos, hogy van mindenütt valami alapja. De abszurdnak tartom, hogy épp az Egyesült Államok kifogásolja ezt Magyarországon, amikor az előző és a jelenlegi budapesti nagykövete is úgy vásárolta magának a posztot, az elnöknek nyújtott kampánytámogatásért cserébe. De hasonlóan alkalmas az antiszemitizmus és a cigányellenesség vádja is: erre is lehet példákat találni, viszont látható, hogyan hallgatják el azokat a tényeket, amelyek cáfolják a koncepciót. Például azt, hogyan emlékezett meg a kormány a holokauszt 70. évfordulójáról, vagy milyen lépése-ket tesz a romák felzárkóztatása érdekében. Ha azonban Magyarország olyan politikát folytat, ami nem tetszik az Egyesült Államoknak vagy az Európai Uniónak, akkor megkapja a »jobboldali« címkét, ez pedig a nyugati médiában negatív megítélésű jelző, lásd »jobboldali populizmus« vagy »jobboldali szélsőségek«. És ami szintén feltűnő, a mérvadó nyugati médiumok időnként mintha ugyanabból a kottából írnának Magyarországról, annyira egyformák a tudósításaik.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ulfkottét a könyve megjeleésekor Németországban is probálták agyonhallgatni. Ettől függettlenül Bestceller lett sőt azóta is óriási az érdeklődés és a sokadik utánnyomás jelent meg és várólisták vannak.

Érdekesége az, hogy a könyvben konkrétan néven nevezett kollegák és médiacézárok által valamint a CIA-i hoz beszervezettek sem reklamáltak, pereltek stb.

álunk sincs valami nagy média vihar a megjelent könyv kapcsán, pedig azt gondolom a hazai társadalomban sokaknak van tapasztalata egy egy médiamegjelenés kapcsán. Sőt sokan tisztában vannak azzal, hogy melyik médiamunkás hová is van bekötve és ki a gazdi akinek az instrukciói kapcsán böfögi ki kritikáit, véleményét és hazugságait gyüllölet és hecckampány keretében.

Persze nem hatástalanúl, mivel úgy mondja a mondás, hogy "amedig lószav van veréb is akad". A mandi is élő példa arra, hogy megvezezetettek akiket hasznos idiótaként használnak fel sem fogják, hogy milyen játszmának a részei.

Te tényleg ekkora hülye vagy?????
Hogy tanultál meg egyáltalán írni, olvasni?

Vagy csak agitprop. tiszt korodban megszoktad, hogy hülye a közönség, és bennünket is annak nézel?

A Hit Gyüli egy gazdasági vállalkozás is. Semmi különös nincs abba, hogy kizárolagos jogot szerzett a könyv kiadásához magyar nyelven. A Németországi óriási siker kapcsán úgy kalkuláltak, hogy nálunk is nagy haszont hoz, mivel a hazai médiaviszonyok és főleg a médiák müködése kapcsán érdeklődésre számithat egy leleplező könyv.

Egyet tudni kell a profitnak nincsen lelkiismerete és világnézete csak haszna van.

Ha ez nem így lenne akkor a Hit Gyüli saját tulajdonú médiája szedte volna szét a könyv minde mondatát és összehasolitások elemzések tucatjaival álltak volna a nagyérdemü elé.

Ez nem történt meg inkább az elhallgatás taktikáját választották. Nem volt érdekük belebonyolódni, hisz az ATV pont a nagyonis írányitott médiák közé tartozik.

DK-s. Ez önmagáért beszél. :-)

Érdekes, még egyetlen országos napilap (sem papíralapú, sem pedig internetes) nem csinált interjút Ulfkottéval.
Vajh, miért?

A miért megvan ebben az esetben:
"Egy nyomorék bin Ladent öltek meg az amerikaiak

Hír24
oszama bin ládenterrorizmususahazugság
2015. május 11. 10:14

Hazugságok özönével takarhatta el az Egyesült Államok, mi történt azon a 2011. májusi éjszakán Pakisztánban. Egy újságíró négy éven át nyomozott, leleplező könyvvel készül.

Seymour Hersh újságíró négy évet töltött el azzal, hogy kinyomozza, mi történt Pakisztánban 2011. május 2-án, amikor az amerikaiak megölték a rettegett Oszama bin Ladent - írja a News.com.au. A Pulitzer-díjas férfi szerint Amerika hazudott: a különleges egység egy rokkant vénemberrel végzett, majd valahol kihajították a holttestet az egyik helikopterből.

Hersh a London Review of Booksban reklámozta művét, elmondva, hogy bin Láden a támadás idején már nem tartotta igazán kézben az al-Kaidát, a pakisztáni hatóságok szemmel tartották, szóval igazi fenyegetést már nem jelentett. Ráadásul az 54 éves dzsihádista nagyon beteg volt, a kormány biztosított neki állandó orvost, aki lakást kapott a közelben. Tehát nem sok köze lehetett a valósághoz annak, hogy felkapta AK-47-esét, ezért kellett agyonlőni. Az sem igaz, hogy egy-két golyó fúródott a testébe, szabályos sortüzet kapott egyből.A hivatalos történet szerint bin Laden likvidálása után az amerikaiak beszálltak a helikopterbe a terrorista holttestével, majd a tengerbe lökték azt. Erről semmilyen fotó nem készült, bár egy megbízható forrásra hivatkozva maga Mark Bowden, A sólyom végveszélyben című film alapját képező könyv írója is állította, hogy létezik kép. A valóság Hersh forrásai szerint az, hogy a Hindukus magas hegyei környékén dobták ki a maradványokat.

Pakisztán az akcióról is tudott, holott korábban azt állította az amerikai kormány, hogy direkt nem avatták be Islamabadot a terveikbe. Egy névtelen hírszerzési forrás beszélt amúgy mindezekről Hershnek.

Pakisztán állítólag nemcsak tudott az akcióról, de direkt tartotta az őrzött házban bin Ladent, aki gyakorlatilag fogoly volt ott. Hersh úgy tudja, 2010-ben egy pakisztáni hírszerzési informátor a remélt fejpénzért cserébe hajlandó volt elárulni, hol őrzik a vezért. Amikor Amerika igyekezett megerősíteni az információkat, Pakisztán belement az együttműködésbe, cserébe az amerikai katonai támogatásért.

Két pakisztáni tábornok pénzt is kapott azért, hogy ne avatkozzon bele az ország az amerikai akcióba. Azt is kérték, hogy Washington hagyja abba cserébe a panaszkodást, hogy a pakisztániak nem szállnak be eléggé a terrorellenes háborúba."

"IMF: nem is volt unortodoxia
Ma | 10:31

Egyáltalán nem volt unortodox a monetáris lazítást a fokozatos költségvetési kiigazítással ötvöző makrogazdasági politika kombinációja - jelentette ki Jörg Decressin, az IMF európai igazgatója. "
Akkor miért volt tele az unortodoxiávan a nemzetközi sajtó? Ki mondta nekik, hogy ezt írják? A hazai ballibek is emiatt le akarták váltani a kormányt. Most meg nem is volt?

Sikeres. Ez viszont a mainstream szerint nem lehet azonos az unortodoxszal, így megkaptuk mi is a hízelgő ortodox jelzőt. :-)
Ha már nem tudtak legyőzni, gyorsan bevesznek a brancsba.

Szerintem is:-))) ha minden ténykedésük ellenére sikeresek lettünk, akkor most már részt kérnek belőle maguknak. Hogy hazudnak? Nekik mindegy, vastag bőr van az arcukon.

A ballibekre gondol, egy időben nagyon mondták magukra a szociáldemokráciát, hogy eltakarják a neoliberalizmust.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés