Nem kéne! – Gelléri Andor Endre óbudai „kiűzetéséről”

2015. május 18. 15:11

Bús Balázs
Facebook

Talán fordult volna az Óbudát ért negatív kritika előjele, ha még publikálás előtt értesül a szerző arról, hogy magam is részt vettem az író lánya, Ágnes által kezdeményezett megemlékezésen.

„Nem kéne!

Megrökönyödve olvastam az origo.hu portálon Nem kéne elfelejtenünk a legjobb íróinkat című… khm, mondjuk úgy, írásművet.

Nem tudom, hogy a szerző, Scheer Katalin éppen mivel foglalkozott 2013 márciusában, olvasással biztosan nem. Információgyűjtéssel pedig feltehetően azóta sem vesztegette az időt, hisz a Gelléri Andor Endréről nevezett utca kapcsán nem kevesebbet állít, mint, hogy »majdnem kiűzték Óbudáról«.

Több újságírót is ismerek, aki cikkének választott témájával kapcsolatban megkérdezi az érintetteket is. Scheer Katalin láthatóan nem tartozik közéjük. Érdeklődésmentes hozzáállását tapasztalva abban sem vagyok biztos, hogy Nyáry Krisztián neve egyáltalán mond e neki valamit. Ő az ügyben ezt a bejegyzést tette közzé az ismert közösségi oldalon 2013. március 27-én:

»Dühöngtem rajta itt, hogy Gelléri Andor Endre utcáját elvette a XVI. kerület. Most viszont örvendezek, mert a III. kerület vezetése nem sokkal ezután keresett egy közterületet, a Tégla utcát, és elérte, hogy a Fővárosi Közgyűlés azt Gellériről nevezze el. A döntés ma meg is született. A remek óbudai Platán Könyvtárban pedig szeptemberben Gelléri felolvasóest lesz. A XVI. kerületi városatyák úgy tudták, Gelléri kommunista volt, mert soha nem olvasták egyetlen sorát sem. Az óbudai polgármester pedig olvasó ember. Köszönet Bús Balázsnak, ez szép dolog volt.«

Talán fordult volna az Óbudát ért negatív kritika előjele, ha még publikálás előtt értesül a szerző arról, hogy magam is részt vettem az író lánya, Ágnes által kezdeményezett megemlékezésen. Amint arról a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége is hírt adott: Az író emléktáblájánál elsőként lánya, Gelléri Ágnes, és Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere helyezett el koszorút.
Az író szellemiségéhez fűződő viszonyunk érzékeltetéseként jelzem, hogy önkormányzatunk kifejezetten támogatta a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület által kiadott, Gelléri Andor Endre novelláiból összeállított »Nekem szeretet kell« című kötet megjelentetését.

2014 novemberében, a holokauszt év keretében a Budapest Galériával és Gelléri Andor Endre lányával közösen, újraöntettük és felavattuk az író korábban ellopott mellszobrát.

Scheer Katalin újságírói teljesítménye ennél több figyelmet nem érdemel, az óbudaiak nevében azonban elvárom, hogy megkövesse az itt élő embereket, amiért kiűzéssel vádolta meg a kerületet!

Bús Balázs
polgármester”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/15821