Kitálal egy Putyin-propagandista troll

2015. június 2. 11:24
Felkapta a nyugati sajtó Ljudmilla Szavcsukot, egy orosz nőt, aki állítása szerint Putyin-propagandista internetes kommentelőként és trollként alkalmaztak. Szavcsuk a német Spiegelnek azt mondta: szándékosan, újságíróként vette fel a munkát, hogy belásson a kulisszák mögé.

Ljudmilla Szavcsuk, egy 34 éves, kétgyermekes orosz nő azzal állt a nemzetközi nyilvánosság elé, hogy „internetes trollként” dolgozott Szentpéterváron – írja az Inforádió honlapja. Szavcsuk elmondása szerint decemberben vették fel őt és két hónapig folytatta ezt a munkát. Arról beszélt: Putyin-párti propagandát kellett tolnia különböző internetes felületeken, fórumokban. A kötelező mondandó lényege az volt, hogy Putyin nagyszerű, az ukránok fasiszták, Európa pedig rothad. Minden reggel megkapták a napi feladatot és témalistát, amiket kommentelni kellett.

Tizenkét órás műszakokban, többfajta nicket és személyiséget (háziasszony, diák, sportoló) felvéve dolgozott, ezért havi 800 eurónyi fizetést kapott.

Szavcsuk a Spiegelnek azt nyilatkozta: szándékosan, újságíróként vette fel ezt a munkát, hogy fényt derítsen a putyinista kommentgyárak titkaira. Most pereskedne az őt alkalmazó céggel, hogy kiderüljön, mi ennek az egésznek a háttere. Szavcsuk munkája során orosz és ukrán fórumozásokkal találkozott, de hallott angol és német nyelvű kommentgyártásról is. Szerinte főleg egyetemisták végzik ezt a feladatot, akik meglátása szerint egyébként teljesen érdektelenek a munkájuk kapcsán, csak írják, amit kell.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szar kis senki az összes troll.

Azért jól teszi, ha mostanában nem egyedül megy haza sötétedés után. Politkovszkaja óta nehéz elfelejteni, mi történhet a kellemetlenül mélyre ásó újságírókkal a vadkeleten.

Tunya, ki ez a dezertőr kollegina?

Ha már az Ukrajnai helyzet itt a mandin megint téma, és látom beindultak az másik oldal trolljai is, ajánlom elolvasni:

Az alábbi linken megtalálható Dr Husnai Katalin Ukrajna elemzését is.

http://kapu.biz/media/online/2..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés