Ismét elmarasztalta a MÚOSZ a közmédia Híradóját

2015. június 14. 11:47
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága állásfoglalásában elmarasztalta a közmédia Híradóját egy bevándorlással kapcsolatos riport miatt. „A Híradó riportjai többször tartalmaztak már szakmailag nem kellő gondossággal és hitelességgel leadott információkat – figyelmeztet a MÚOSZ.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége elmarasztalta a közmédia Híradóját annak „Egyre jobban félnek, akik bevándorlók útvonala mellett élnek” című riportja miatt. A testület Etikai Bizottsága a MÚOSZ Etikai Kódexe alapján megalapozottnak találta az eljárást kezdeményező panaszos, Gémesi Gábor érveit.

Gémesi beadványában ezt írta: „A fenti tudósítás címadása és tartalma szerintem azt sugallja, hogy a menekültek bűnözők, akiktől félni kell és akik pénzért bármire képesek. A nyilatkozó bevándorlók és érintettek láthatóan szisztematikusan úgy lettek kiválogatva, hogy félelmet keltsenek a menekültekkel szemben. A közszolgálati médiában rendre jelennek meg ilyen és ehhez hasonló, minőségen aluli, uszító riportok… Keresztényként, humanista emberként és újságíróként is felháborít a közszolgálati hírcsatorna demagóg és primitív uszítása. Keresztényként hiszek benne, hogy segítségre szoruló felebarátainkat fel kell karolnunk. Nem pedig leköpködnünk és közutálat tárgyává tennünk.

Az Etikai Bizottság állásfoglalása megemlíti: „A közszolgálati médiában megjelenő Híradó riportjai többször tartalmaztak már szakmailag nem kellő gondossággal és hitelességgel leadott információkat.” A szövetség korábban azért hozott elmarasztaló döntést a Híradóval szemben, mert az elmulasztott beszámolni Bajor Imre haláláról. Azt az eljárást a szövetség ugyancsak Gémesi Gábor panaszának nyomán folytatta le.

A testület döntésének komoly joghatása nincs, szankciót csak abban az esetben tudnak alkalmazni, ha az elmarasztalt szerkesztő tagja a szervezetnek.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A testület döntésének komoly joghatása nincs, szankciót csak abban az esetben tudnak alkalmazni, ha az elmarasztalt szerkesztő tagja a szervezetnek."
--------------------------
Na már most, ha a Mandiner ennek ellenére úgy tesz, azt sugallja, mintha egy félhatósági-, hatósági Szervezet marasztalta volna el a közmédia Híradóját, az sokkal etikátlanabb, mint egy homályos, netán tendenciózus tudósítás.
A közmédia Híradója ugyanis valós félelmekről tudósított, még akkor is, ha nem egy egész falu reszketett.
Azt pedig jó tudni, hogy a MUOSZ nem több, mint egy szakmai közösség, mégpedig a "szakma" liberális és szocialista egyedeinek közössége.
Rajtuk kívül van még Független Újságírók Szövetsége, Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, Protestáns Újságírók Szövetsége, Magyar Újságírók Közössége, Magyar Sportújságírók Szövetsége stb.
A MUOSZ Etikai Bizottsága illetéktelenül "marasztal el", tisztán politikai propaganda céljából. Kb. annyi az egész, mintha a Népszabadság kifogásolt volna.

olyan tudósításról (! nem médiumról!) várj állásfoglalást, ami szakmaiatlan volt.
attól még, hogy ezek a csatornák neked nem tetsző híreket hoznak le, még nem feltétlen hamisítják a híreket.

Egyszóval - igen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés