Megszégyenítette a fél magyar sajtót a Charlie Hebdo

2015. július 23. 14:31

Szőnyi Szilárd
Válasz.hu
Nem tudjuk mire vélni azt a fülsiketítő csöndet, amely idehaza a francia lap főszerkesztőjének bejelentését kíséri.

A napokban pedig a Charlie Hebdo főszerkesztője interjút adott a német Stern magazinnak, és megerősítette sejtésünket. Laurent Sourisseau ugyanis bejelentette: miután »munkájukat elvégezték«, és »megvédték a karikatúrák készítésének jogát«, felhagynak a muszlimokat és Mohamed prófétát kifigurázó rajzok közlésével. »Azért örökítettük meg rajzban Mohamedet, hogy megvédjük az alapelvet, miszerint bárki bármit lerajzolhat. Ugyanakkor a kissé furcsa, hogy mások a szólásszabadság olyan fokú gyakorlását várják el tőlünk, amelyhez senki másnak nincs bátorsága.« (A gyilkosságok utáni első Mohamedet a címlapra rajzoló Rénald Luzier még áprilisban jelentette be, hogy már nem érdekli a vallásalapító, s nem fogja többé lerajzolni a prófétát.)

Mindezek után két kérdés kínoz bennünket. A számunkra itt és most kevésbé fontos az, hogy vajon ez az önkorlátozás miért nem terjed ki más – a rajtuk esett sérelmeket nem gépfegyverrel megtorló – vallásokra, illetve képviselőikre. Ennél is lényegesebb, hogy nem tudjuk mire vélni azt a fülsiketítő csöndet, amely idehaza a francia lap főszerkesztőjének bejelentését kíséri. Azt az egyöntetű lapítást, mellyel a januárban még oly szóra kész kollégák fogadják a hírt, mely szerint – a legfeljebb a léghuzat által fenyegetett íróasztaluk mellől megfogalmazott intésük ellenére – a Charlie Hebdo szerkesztői a korábbi írásunkban emlegetetett józan belátásra jutottak, hogy jobb nem ráncigálni az oroszlán bajuszát.

Pedig önfeledtebb pillanatainkban azt is gondolhattuk volna, hogy az egykor a maguk ácsolta erkölcsi emelvényről felháborodó kollégák most tudni fogják a kötelességüket. Még mielőtt ismét félre tetszenének akarni érteni: a legkevésbé sem bocsánatkérést várunk. (Ha már mindenáron elégtételnek akarnánk, annak bőséggel megtenné a Charlie Hebdo főszerkesztőjének mostani bejelentése.) Ellenben, ha már az Egyetlen Helyes És Elfogadható Vélemény kérlelhetetlen vitézei vagyunk, most, hogy álláspontunk a valóság mérlegén megmérettetett és könnyűnek találtatott, az egykori eszeveszett fenekedés után azért csak kellene itt mondani valamit következetességről, méltányosságról, megszégyenülésről vagy éppen emberi tisztességről.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A keresztényeket továbbra is gúnyolják-nem mondták, hogy nem.

Buta vagy, sokszor kötötte bele a zsidókba is.
1. http://www.jewishjournal.com/j..
2. http://i.huffpost.com/gen/2462..
3. http://ichef.bbci.co.uk/news/6..

Ezeket kb 1 perc google keresés dobta ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában