Vége a világnak, szétesik a legnagyobb független online médiabirodalom?

2015. július 27. 8:47

Szily László
Cink
A posztot olvasva nem voltam büszke arra, hogy gawkeres vagyok, pedig egyébként nagyon. Sőt. Szörnyen éreztem magam.

Ez a nyomorult, béna poszt valósággá változtatta a Gawker ellenségeinek minden igazságtalan kritikáját, és rémes volt arra gondolni, milyen hatással lehet a floridai esküdtekre. Ezért is voltam elképesztően boldog és megkönnyebbült, amikor másnap megláttam az amúgy elképzelhetetlen hírt: Nick Denton tulajdonos – miután megszavaztatta a menedzsmentet is – leszedte a bejegyzést. Nem jogi fenyegetésre, hanem ízlésalapon, azért, mert indokolatlan és gusztustalan volt, potenciálisan tönkretéve egy családot. És az egész céget.

Az ezután történtek megértéséhez fontos tudni, hogy bár Magyarországról nézve az amerikai sajtó maga a Kánaán, a tulajdonosi-saleses befolyásolás itt is létezik. A kompromisszummentes szókimondás mellett a Gawker folyatamosan marketingelt védjegye emiatt az volt, hogy nálunk igazi, áthatolhatatlan fal van a cégvezetés és a szerkesztőség között, és az előbbi soha, semmilyen körülmények között nem utasíthatja szerkesztői döntésre az utóbbit. (...)

Az újságírás – és ez igaz a legjobb újságírásra is – nem mindig kellemes dolog, Néha kegyetlen, durva és áldozatokat hagy maga után. De legalábbis sértett embereket. Ezzel kalkulálni kell, nem is való a blogolás mindenkinek. De ez a dráma is azt mutatja – nekem legalábbis arról mesél – , hogy semmit, még az igazságot sem szabad abszolutizálni. A szívósság és következetesség fontos és jó dolog, a fanatizmus és a vonalasság kevésbé. Én magam is átéltem többször, hogy ha egy szerkesztőséget cseszegetnek, hajlamos önkéntelenül is ráerősíteni arra, amiért piszkálják.

Az Index tulaja azt üzeni, hogy túl sok az orbánozós cím? Nyilván csak orbánozós cím jut az ember eszébe. Hulk Hogan a létében fenyegeti a Gawkert a privát szférája megsértésére hivatkozva? Mutassuk meg, hogy nekünk senki privát szférája sem szent. Valami ilyesmi lehetett talán a lelki rugó a botrányposzt mögött.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Leküzdöttem az Silly-undoromat, és elolvastam az egész írást. Korrekt, jól megfogalmazott, koherens vélemény, tisztelet érte.
Csakhát erősen a "más szemében a szálkát" esete, mert a sajátjában nem hogy a gerendát, de egy teljes fatelepet sem venne észre.

A Cink-en már a meleglobbi befolyásának tulajdonítják egyes kommentelők, hogy a cégvezető levette az inkriminált posztot az oldalról.
Vajh?

Ezek szerint abba kéne hagyni, ha ennyire szörnyű:-)))))

A Gawker Birodalom abban a cikkben is azt adta, ami a lényege. Amiért alakult. Amit maga a szeretve tisztelt tulajdonos is űzött annak idején.
Lelepleztek egy 3 gyerekes, családos homoszexuálist, aki 2000 dollár útiköltséget fizetett egy férfi prostituáltnak, hogy a hétvégén együtt hetyeghessenek. És ez csak az úti- és szállásköltség!
Egyébként a tiszteletreméltó házasságtörő, eddig elő nem bújt úriember egy befolyásos vállalat pénzügyi igazgatója. Mellesleg Obama volt pénzügyminiszterének a fivére.
Igazi gawkeres szennylapsztori. A Gawker-tulaj és homokos Denton mindig is előszeretettel leplezett le más homokosokat. Csak most már félti az összegyűjtött vagyonkát. Érthető. :)

PS: A Gawker alcíme egyébként "Today's gossip is tomorrow's news".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában