Köpköd-e a Mandiner?

2015. július 30. 14:30

Zöldi László
Médianapló
A Mandiner mindent átvesz, ami figyelemre méltó, ebben a tekintetben ökumenikus jellegű. A szerkesztőség szándékait azonban megkülönböztetném a holdudvarában gyülekező kommentelőkétől.

Ezen már nem is érdemes meglepődni. A hazai fikakultúrában természetes, hogy aki névvel és véleménnyel merészkedik digitális felületre, azt legalább egy kommentelő kizárja a magyarságból. A kirekesztés helyettesíti az érvelést. Érvényes ez a Mandinerre is, amelyre rászabadult egy összeszokott kommentelői kör. A baloldalinak vagy pláne liberálisnak bélyegzett eszmefuttatások igazságtartalma jószerint senkit sem érdekel, a máshonnan átemelt és bő nyállal megköpködött írásokat körülbelül 10:1 arányban utasítják el a rasszista előítéleteket hangoztató kommentelők. Ezzel együtt két ponton mégis vitatkoznék Vágó Istvánnal.

Az egyik a Mandiner irányultsága. Az egyetlen portál, amely szinte kizárólag utánközlésre vállalkozik. A szerkesztőség világnézetét azért nehéz érzékelni, mert kevés saját cikket ad közre, noha például Stumpf András leigazolásával mintha az elemző, érvelő, minőségi értelemben vett konzervativizmus irányába lépett volna. Egyébként pedig mindent átvesz, ami figyelemre méltó, ebben a tekintetben ökumenikus jellegű. A szerkesztőség szándékait azonban megkülönböztetném a holdudvarában gyülekező kommentelőkétől. Az is a felelőssége persze, hogy túlnyomórészt egy zárt kör durva és gusztustalan véleményét közli. De vajon mihez kezd, ha a médiahatóság esetleg komolyan veszi az objektív felelősség nemrégiben elfogadott törvényét, és a bárdolatlan, kirekesztő kommentekért az álneves és nehezen azonosítható szerzők helyett is vállalnia kell majd a büntetőjogi felelősséget?

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Mandiner józan kommentelői is elítélik a rasszistákat és a durva beszédet, jó lenne, ha ezt is észrevenné a tisztelt szerző.
Ami pedig a hangnemet illeti, kéretik megnézni pl. a 168 óra vagy a Népszava kommentjeit is.
Meg fog lepődni.

A baloldalon a Mandinerről valamikor kialakult egy olyan állítás, hogy az itteni közösség a magyar véleményoldalak között a legalpáribb, legrasszistább társaság, és itt 0-24-ben megy a mocskolódás.
Azóta pedig mindenki ezt szajkózza a baloldalon anélkül, hogy eltöltene akár egy kis időt is itt.
Ezt a hamis és egyben kényelmes állítást böfögi most vissza a szerző is.

'De vajon mihez kezd, ha a médiahatóság esetleg komolyan veszi az objektív felelősség nemrégiben elfogadott törvényét, és a bárdolatlan, kirekesztő kommentekért az álneves és nehezen azonosítható szerzők helyett is vállalnia kell majd a büntetőjogi felelősséget?'

Nagy az igény demokratáéklnál a cenzurára. Tegnap Vágó is erre célozgatott.
Ha a 'bárdolatlan, kirekesztő' kommentek beíróit kirostálják a ballibsi trollok első körben repülnek,gondoltam szólok.

"de a normalis portalok kozul messze a mandi a legalancsonyabb siznvonalu es a leginkabb gyulolkodo."

Az utóbbi időben (1-2 év) egyre többet kommentelek más, főleg baloldali oldalakon, és határozottan kijelenthetem, hogy ez nem igaz.
A 444 például szerintem már alulmúlta a Mandinert, a saját cikkeik sosem voltak színvonalasak (kivéve Magyarié), és a közösség, főleg amióta átváltottak Disqus-ra egyre primitívebb.

Egyébként ami számomra nagyon érdekes megfigyelés volt, hogy a liberális olvasókból álló 444-en, ha éppen egy olyan nőről van cikk, ami az ottani olvasóknak nem szimpatikus, akkor olyan szintű szexista, mocskolódó kommentfolyam indul be, hogy ehhez képest a kommentek a Mandineren mondjuk egy Vadai Ágnes cikk alatt lepkefing.

Arról nem is beszélve, hogy ezeknek az oldalaknak mennyire homogén közössége van, a legtöbb cikk alatt érdektelen és céltalan enyelgés meg Orbánozás folyik, aztán amint megjelenik egy jobboldali, mint a keselyűk letámadják, és beindul a kommentfolyam.:)
Szerintem ahol egy ilyen homogén politikai beállítottságú közösség alakul ki, ott nem alakul ki semmilyen vita, amelyik véleményoldalon meg nincs vita, ott elég nehéz bármilyen színvonalról beszélni.

Kamu.
De majd kipróbáljuk.:)

Ez ugyanúgy igaz a 444-re is, és ők valamivel jobban is, és gátlástalanabbul is csinálják ezt, annak ellenére, hogy az olvasójuk nagy része liberális, egyre több az olyan cikk, ami inkább a jobboldaliakat érdekelheti, de mivel a ballibek már unják egymást, ezért ők is ezeket a cikkeket keresik, és akkor beindul a kommentfolyam, mindenki öli egymást, és pár óra alatt már ezer fölött vannak a kommentek.

A legegyértelműbb jele a kattintás vadászatnak, mikor tök jelentéktelen bűnügyi híreket tesznek be, ahol egyértelműen cigány volt az elkövető, ekkor megjelennek a rasszisták, meg az antirasszisták, és mehet a bunyó.:D

Én már szidtam a kormányt nem egyszer, és még nem küldtek el az anyámba, se Izraelbe.:)

Mert szeretek vitatkozni, ott meg főleg nem az én világnézetemmel azonos emberek vannak, szóval van vitatkozni való bőven.
Maguk a cikkek viszont rendkívül színvonaltalanok, az újságírás legalja, ami ott folyik, aki kizárólag erről az oldalról tájékozódik, az egy elveszett ember.

Jah, az meglehet, a diszlájkokat azért megszoktam kapni, de lehet, hogy hiányzik a céltalan mocskolódás, hogy igazi hatást érjek el.:(

Kinézem belőled, hogy tudod mit hoz a jövő cenzúraügyileg.

Az biztos, hogy te írhatsz bármit, helyeselheted a palesztin gyerekek kiirtását is akár, nem vágnak ki érte. Ez persze a mandiner szégyene elsősorban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés