A hetek óta hallgató Merkelből csinált viccet a német közszolgálati tévé

2015. augusztus 24. 13:06
Számos németországi politikai szereplő és civil követeli, hogy Angela Merkel szólaljon meg a németországi menekülttáborokat ért szélsőjobboldali támadásokat követően. Az ARD közszolgálati televízió híradója viccet is csinált a német kancellár hallgatásából.

Az ARD német közszolgálat televízió hétfő reggeli műsora rövid összeállítást készített arról, hogy Angela Merkel hetek óta nem szólal meg érdemben a menekültválságról, és inkább a szociáldemokrata alkancellárt, Sigmar Gabrielt küldi szerepelni a forró témákban. A freitali, tröglitzi és heidenaui menekülttáborok elleni tüntetések kapcsán gyakorlatilag minden politikai szereplő megszólalt a kancellárt leszámítva.

A Twitteren azt kérdezik a #merkelschweigt (Merkel hallgat) címke alatt a német internetezők, hogy tulajdonképpen mit is csinál munkaidejében Angela Merkel?

A közszolgálati tévé négy képen ábrázolta, melyik politikus mit reagált a heidenaui menekülttábort ért szélsőjobboldali támadásra: a zöldek társelnöke a Pegida-mozgalom hatásának tudja be az inzultust, a belügyminiszter méltatlannak és nem helyénvalónak nevezte a támadást, a CDU-s szászországi miniszterelnök pedig elhatárolódott tőle, mondván ő nem ilyennek ismeri a tartományt.

Egyedül Merkel nem reagált, a tévé ezt külön jelezte, lásd a fenti képet.

Az erről szóló képet Techet Péter jogász-újságíró Facebook-oldalán találtuk, aki a következő mondatok kíséretében posztolta azt: „A német közszolgálati televízió »idézte« Merkelt, aki ugyebár hetek óta nem mond semmit se görög válságról, se menekültkérdésről. Retorikai kérdés: mikor fog így gúnyolódni Orbánon (a mindenkori Orbánon) az M1 híradója?”

Bukovics Martin
2015. August 24. 13:27
Mi is a baj a német humorral?
Válaszok:
lavor | 2015-08-24 13:54:05

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ebben talán nem az a lényeg, hogy viccelődnek Merkel hallgatásán, hanem az, hogy Merkel nem szólal meg.

De mit is mondjon? Egyszer már kimondta, hogy a multikulturális társadalom megbukott. Kell ennél többet mondani? Ebből már egyértelmű, hogy nincs szükség a betolakodókra, Európa határait le kell zárni előttük. Merkel viszont nem mer szembemenni a hülyéknek kitalált polkorrekt beszéddel.

Orbán Viktor ma még - s a hangsúly a mán van - naponta közelíthet kritikus szemmel a népvándorlás kérdéséhez.

De egy olyan német kancellár, akinek az országában minden ötödik ember migráns, az idegenek száma felülmúlta a 16 milliót, az meg kell, hogy fontolja a szavait.

Valóban kimondta azt, hogy a multikulti megbukott - igaz, ezt a mai német erkölcsi kódexet szerkesztő, s mindenféle morális devianciát a valós emberi értékek fölé helyező, s roppant média túlsúllyal, nemzetközi befolyással rendelkező ballib erők nem igazán fogadják el - , s azt is mondta a palesztin kislánynak, hogy nem fogadhatnak be mindenkit. Ezzel talán elment a falig, de személyének semmilyen befolyása nincs a migráció alakulására.

Reálpolitikusként nyilvánvalóan érzékeli a társadalmi lázmérőt, azt, hogy az idegenekkel szembeni semlegesség-tartózkodás-szembenállás-ellenérzés-gyűlölet skálán a legutóbbi mutat nagyon erős emelkedést. Le kell reagálnia a társadalmi reflexiókat.

Ha elkezd nácizni, akkor egyszerűen nem mond igazat, akkor nem ismerte fel a jelenség valós mozgatórugóit, hagyja magát elsodortatni a ballib, a maga nemében szintén kirekesztő vélemény hengere által. Hiteltelenné teszi magát.

Amennyiben szélsőjobboldalinak minősíti az egyébként a német átlagpolgár, kispolgár érzelmi szimpátiáját is kiváltó, egyre tömegesebbé váló tiltakozásokat, akkor belebukik a választásokba.

Róna Péter elemzése szerint a német gazdaság kétezer milliárd euró haszonra tett szert a gazdasági-politikai szupremáciájából fakadóan az elmúlt évek uniós válságai nyomán, a többi tagország rovására. S ezt a pénzt kivette, s befektette Kínában.

Tehát igaz az, hogy a német gazdaság erős. S igaz az is, hogy a német fertilitási statisztikák legalább annyira ijesztőek, mint a magyar, s a többi uniós átlag. A német gazdaságnak szüksége van idegen munkaerőre a gazdaság dinamikájának fenntartása érdekében.

De még nem merik megtenni azt, amit az ausztrálok, hogy csak a gazdaság számára szükséges, s általa megjelölt idegen munkaerőt engedi be. Berlin még, talán a múlt nyomasztó árnyéka okán is, nem meri felvállalni a paradigma váltást, s felvállalni a szelekciót, ami ugye nem véletlenül hangzik rosszul.

Fico ezt megtette, csak keresztényeket fogad be. Merkelnek is meg kellene húznia a határvonalat, s olyan migrációs politikát kidolgozni és elfogadtatni, ami egyfelől biztosítja a német gazdasági érdekek teljesítését, másfelől garantálja a német identitás megőrzését.

Merkel sem légüres térben politizál. Az USA nem véletlenül hallgatta/hallgatja le, az Európával kapcsolatos amerikai politika első számú megvalósítója maga a kancellár. Washington lunga manusa. S nyilvánvalóan vannak politikai skizofrén helyzetek is az életében, amikor ütközik saját véleménye a washingtoni elvárásokkal. Amikor időre van szüksége ahhoz, hogy hitelesen meg tudjon szólalni.

A drámai német helyzet miatt sem lehet naponta a mikrofon elé állnia, szerintem is többet hallgasson, de amikor cselekszik, akkor annak legyen nyoma német és európai szinten is.

A Merkel-Hollande találkozó talán hoz e téren is némi előrelépést.

Meg különben is, egy sas ne kapkodjon legyek után. Ne az amerikai zsoldban álló német média diktáljon a kancellárnak. A befolyásolásnak vannak szofisztikáltabb módszerei.

Orbán is jól teszi, amikor átnéz a zsoldos médián.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés