„Hadviselő fél” lehet az újságíró, ha az amerikai hadsereg gyanakodik rá

2015. augusztus 27. 11:57
Washingtonban a Védelmi Minisztérium új iránymutatása lehetővé teszi a parancsnokok számára, hogy megbüntessék az újságírókat, ha úgy vélik, hogy azok szimpatizálnak, vagy együttműködnek az ellenséggel. Az újságíróra ebben az eseteben „előjog nélküli hadviselőként” tekintenek, ami azt jelenti, hogy nem járnak neki a genfi egyezményben biztosított jogok.

A washingtoni Honvédelmi Minisztérium új iránymutatásai lehetővé teszik a parancsnokok számára, hogy megbüntessenek, illetve „előjog nélküli hadviselőként” kezeljenek újságírókat, ha úgy gondolják, hogy azok szimpatizálnak, vagy együttműködnek az ellenséggel – írja a Stripes. Ez azt jelenti, hogy az adott személyeknek nem lenne joguk azokhoz a jogokhoz, amelyeket elvileg a genfi egyezmény biztosít.

A Háború Törvénye című, 1180 oldalas kézikönyv kimondja, hogy „az újságírók általában civilek”, de a több, mint ezer oldalas útmutató hozzáteszi, hogy „az újságírók esetleg fegyveres erők tagjai is lehetnek: olyan személyek, akik fel vannak hatalmazva, hogy katonai erőket, vagy hadviselőket kísérjenek.” A kézikönyv hangsúlyozza, hogy a katonai ügyekről történő tudósítás eléggé hasonló a kémkedéshez. Egy olyan riporter, aki kémként viselkedik, biztonsági intézkedéseknek lehet alávetve – összegeznek a szövegben.

A parancsnokok kérhetik a médiaszakembereket, hogy hagyják el a katonai bázist, vagy korlátozhatják munkájukat. A Védelmi Minisztérium szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy rámutassanak: a terroristák, vagy kémek könnyen riporternek álcázhatják magukat; valamint felhívják a figyelmet azokra, akik dzsihádista weboldalaknak, vagy más fórumoknak dolgoznak, mint az al-Qaida „Inspire” magazinja, melyeken bátorítják az ellenséget és harcosokat toboroznak.

Az intézkedés kapcsán többen nemtetszésüket fejezték ki. Joe Sower, a Pentagon szóvivője elmondta: „A Védelmi Minisztériumnak nem célja, hogy a túlbuzgó parancsnokok gátolják az újságírók munkáját, vagy megakadályozzák a kritikus történetek megjelenését. Az sajtósok munkája elengedhetetlen egy szabad társadalomban.

AP: Kényelmes eszköz a közfigyelem elkerülésére

Ken Lee ex-tengerészgyalogos, katonai ügyvéd, aki a háború jogi kérdéseire specializálódott, aggodalmát fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Ha egy riporter ír egy nem túl hízelgő történetet, akkor „ez ösztönözhet egy parancsnokot, hogy azt mondja, most már egy »előjog nélküli hadviselő« vagy? Remélem nem.

Kathlenn Carroll, az AP ügyvezető képviselője elmondta: „Bajban vagyok a »az előjog nélküli hadviselő« címkével kapcsolatban. Túl egyszerűnek hangzik, hogy ráüssük ezt a címkét egy újságíróra, ha nem tetszik a munkája. Ez egy kényelmes eszköz azoknak, akik külső ellenőrzés nélkül akarnak harcolni.

A II. világháború alatt általános szabályok voltak a háború és a média viszonyára, mely magába foglalta a hivatalos cenzúrát. A mai csataterek Irakban sokkal átláthatatlanabbak. Az információ sokkal gyorsabban áramlik, és egyre nehezebb különbséget tenni harcosok és civilek között. A védelmi tisztviselők szerint a leírtak tájékoztatás jellegűek, nem jogosítanak fel senkit, hogy önhatalmúan konkrét lépéseket tegyen az újságírók ellen.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hol van az újságíró szabadsága? :-)))) nem működnek a fékek és ellensúlyok!!! Scheppelének javaslom, vesse közbe magát:-)

Heller markotányosnő lesz. Már az öltözéke megvan.
http://kep.cdn.index.hu/1/0/44..

Scheppele lesz a zászlótartó, vagy a dobos.

Várom, hogy a mi kis ballibjeink megszólaljanak ez ügyben és határolódjanak el a történettől és az usa-tól:-)

Mit kamillázunk ezen, emberek? Amerika egy olyan ország ahol állampolgárokat _letartóztatási parancs nélkül_ el lehet fogni és _határozatlan időre_ fogva lehet tartani, például.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés