Babapajzs a határrésen − migránsok, média, manipuláció

2015. szeptember 17. 16:24

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Mit képzel magáról az a szerencsétlen, aki − miközben egyértelmű a helyzet és az is, hogy mi fog következni − szánt szándékkal, karon ülő csecsemővel beszáll egy legálisan védett határ elleni illegális áttörési kísérletbe, bele a vízágyúba és könnygázba, hogy aztán kifejezetten a világsajtó kameráit keresve mutogassa a síró gyerekét?

hatarzar_baba.jpg

Magyarország az új Izrael? Na, nem úgy. És persze nem is szándékozok alaptalan párhuzamokat találni Izrael és a palesztinok viszonya, valamint Magyarország és a tegnap a magyar határzárat ostromló multikulturális világutazók összeütközése között. És nem fogok most igazságot tenni az Izrael kontra palesztinok meccsben sem. Mégis van egy párhuzamos jelenség, amiről beszélni kell, s amiről eddig a magyar hírfogyasztók nem nagyon hallottak. Ez pedig Pallywood, a palesztinok és más közel-keletiek szépen kiérlelt, jellemzően az izraeli rendészeti, katonai akciók ellen bevetett médiamanipulációs technikája, ami tegnapra begyűrűzött Magyarországra. 

Forgács István szép és elmélkedésre okot adó publicisztikát írt ma a Mandinerre arról, hogyan és milyen mértékben lehet megérteni elkeseredett emberek, embercsoportok irracionális viselkedését; amivel nem csak maguknak, hanem esetleg közeli szeretteiknek, akár karon ülő csecsemőiknek is sérelmet, kárt, veszélyt, életveszélyt okozhatnak. 

De bevallom, tegnap este, amikor először láttam a csecsemőikkel a röszkei frontvonalba menetelő apákat és anyákat, nem voltam éppen elmélkedő és megértő hangulatomban. Sőt. Egy pár hónapos gyermek apjaként fel nem tudtam fogni, mit látok. 

Mit képzel magáról, az életről, a világról az a szerencsétlen, aki − miközben egyértelmű a helyzet és az is, hogy mi fog következni szánt szándékkal, karon ülő csecsemővel beszáll egy legálisan védett határ elleni illegális áttörési kísérletbe, bele a vízágyúba és könnygázba, hogy aztán kifejezetten a világsajtó kameráit keresve mutogassa a síró gyerekét?

Mert hogy ez történt. Nem csak tegnap, már korábban is.

bicske.jpg

Hol a média? Hol a média? − kérdezték egymástól múltkoriban egy videófelvétel alapján a magyar sztrádán szürkületben vonuló migránsok. A médiától várták a megváltást a vándorlók.

Vagy ott van a múltkor megénekelt New York Times-cikk (melyben Frölich Róber főrabbi a holokauszthoz hasonlította a magyar migránshelyzetet), melynek Bicskén készült illusztrációja (fent) egy megtörten rácsokba kapaszkodó fejkendős asszonyt ábrázolt. Mintha a gonosz magyar hatóságok bezárták volna őt valahová, ahonnan nem tud eljönni. Miközben az a rács nem volt más, mint a bicskei állomás síneket elválasztó kerítése, amely természetesen mindkét irányban nagyon hamar véget is ér; és hát maguk a migránsok nem akartak onnan elmenni az alapvető szükségleteket kielégítő menekülttáborba.

Emlékezetes az a jelenet is, amely az első, világszerte bemutatott fotókon mintha azt ábrázolta volna, hogy a kegyetlen magyar rendőrök a sínekre lökik a családját védelmező szír édesapát. Aztán később derült csak ki, az eseményről készült felvételen, hogy pont az eszét vesztett férfi lökte erőből a hüledező rendőrök között.a nőt és a csecsemőt a sínekre, azzal se törődve, hogy a gyerek fejét esetleg nekiveri a sínnek.

Talán a BBC-n láttam egy jelenetet tegnap, ahogy a tudósítót néhány épp a könnygáztól visszavonuló kemény legény arrébb ráncigálta, hogy neki és a kamerának mutassák egyik társukat és a karjában tartott, természetesen bömbölő gyermeket. Mégis, mire számított?

Mit képzelnek a szeretteikről, a védelmükre szoruló gyermekeikről azok a barbárok, akik a legforróbb szituáció kellős közepén átdugják a gyereküket (vagy más gyerekét?) a pengés-szögesdrótos akadályon egy szakasznyi rohamrendőr elé? Vagy ahogy ugyanezen a képen jobbra fent látszik, közvetlenül a szögesdrótnál, a magasban lóbálják a gyereket, súlyos sérülés veszélyének kitéve őt?

hatarzar_baba_1.jpg

Vagy a gyereket lóbálóknak és/vagy társaiknak még pont az lenne a hasznosabb, ha konkrét sérülést is okoznak a végtelenül irracionális akciózásaikkal? Hogy balesetet szenvedett, súlyosan megsérült gyerekekkel keressék a körülöttük forgató tévéstábok figyelmét? 

A játszmának persze csak az egyik részese a gyerekeket szándékosan veszélyhelyzetbe sodró tömeg. Kell hozzá a másik fél is, a szenzációhajhász média, ami a legősibb és legósdibb recepttel nyilvánvalóan harap a bajba került, síró-rívó gyermekek látványára. Ha kell, kivágva az előzményeket, elhallgatva az okok és okozatok valódi láncát, az eset körülményeit és szélesebb összefüggéseit.

Ez az a játszma, amit a nagyrészt anarchiába süllyedt Közel-Keleten már sokan megtanultak. Ez Pallywood: hogyan manipuláljuk a szenzációt kereső média figyelmét, tudván azt is, hogy a média amúgy is még tovább fogja torzítani az összképet. Saját nyomorunkat saját embertelenségünkkel, ártalmatlan és védtelen gyermekeink felhasználásával megspékelve kicsikarni a részvétet a világ nyilvánosságától.

Mi, európaiak, magyarok eddig csak a késő esti világhíradókban láthattuk ezt a bizarr jelenséget. Most viszont már itt dörömböl a határainkon. Szó szerint.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 197 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elnézést a mindig meglevő tisztes kivételtől, de a médiahiénáknál aljasabb teremtmény kevés létezik e földtekén. (Talán a politikus bersenghet még velük)
Gellértnek meg joggal állt égnek a haja, borzalmasan riasztó a gyerekekkel zsaroló agresszió,amit a határon láttunk.

Az ember a legaljasabb élőlény. Nincs itt semmi a haszonszerzésen kívül.
Érzelem? Értelem?
Amúgy mit várunk azoktól, akik nem menekülnek valami elől, hanem harcolnak a jólétért?
Nagyon sajnálom a valódi menekülteket, minden esélyük oda, ha nem állnak be a hordába.
Világ urai: Meddig még?

A média támadásokra egy teljes pályás viszontválaszt lehetne adni úgy, hogy a nemzetközi médiáknak mindig megküldjük a teljes felvételeket. Azonnal, ahogy rendelkezésre áll, éjjel-nappal. Abból mazsolázzanak. nem mondhatják, hogy innen meg onnan ezt vették át és nem ellenőrizték.

"A cikk iroja szandekosan hazudik."
Ja, te igazmondó heterofob!

Persze, ismerjük a média vérre szomjazó hozzáállását, de azt mondja már meg nekem valaki, hogy a magyarországi liberális média miért az idegenek oldalára áll a saját országukkal szemben, és ha kell, hazudnak is annak érdekében, hogy a hazájuk ellen hangoljanak, hogy azt befeketítsék.
Látják a valóságot, látják mi történik, és mégis, egyfolytában hazudnak...
Én ezt a fajta viselkedést nem tudom felfogni, egyszerűen nem értem, hogy az ilyen emberekben ilyenkor mi dolgozik, milyen ingerek késztetik arra, hogy azt csinálja, amit.

Csak az izraeli zsidók értenek meg bennünket. Egy izraeli liberális lap(egy liberális lap!!!) magasztalja Orbán Viktort("Éljen Soká Orbán Viktor")A két pária nemzetet nemzeti kormány vezeti, érdekes nem? A kafirok manipulálása nemzeti sport a muszlimoknál. Az arab koreográfia szerint a következő lépés a megbélyegzés és a bojkott. Esedékes lenne egy Viktor, BIBI csúcstalálkozó a liberális sajtó legnagyobb örömére.

Mellesleg nem volt véletlen Kertész Imre vatesz jóslata, nem volt véletlen, mikor a Hitgyüli megvédte a keritést és a többi liberális holdudva élén Konrád György megszólalása.

Europában franciaország után nálunk van a legnagyobb zsido közöség s ők tudják azt, ha europa iszmalizálódik, s főleg ellenörizetlenül todulnak a háborus területekről többségében fiatal férfiak akik már katonaviseltek, vagy valamelyik fegyveres egymással szembeálló alakulatnál, valási etnikai törzsi szembeállás, vagy klánok ahol a fegyver használat és gyilkolás természetes állapot.

Ne legyen senkinek kétsége arra, hogy europában sem fognak kimélni senkit ha az utjukba állnak.

Aki látja azt amit nálunk, majd ausztriába németországba most horvátországba tesznek, nem beszélve a görögöknél, macedonián szerbián átgázolva letarolva mindent szemetet mocskot hagyva maguk után annak lehet elképzelése hogy mi vár ránk.

Ha az igazat írnák, kommunikálnák, elég lenne egy országban egy lap.
Mivel a valósággal nem lehet meggyőzni az embereket, ezért vannak kedvenc pártjaik, azoknak kedvenc lapjuk, stb.
Ja és vannak, akik mindezt igazgatják, akikhez dől a lé.
Nálunk van vagy 100 TV_csatorna. Ötnél többet soha nem nézünk. Arra az ötre külön nem lehet előfizetni, csak csomagban, arra is nagyon ügyelnek, hogy a komolyabb csatornákat úgy osszák el, hogy jó nagy legyen a csomag.
Elhatároztuk, ha egyszer tönkremegy a TV, soha többé nem veszünk, nem mérgelődünk azzal, hogy naponta be kell állítani az új csatornákat, mert a szolgáltató hol kivesz, hol betesz egyet-egyet.
Eggyel kevesebb felület lesz, ahol megpróbálnak zombinak nézni bennünket.
Még egy érdekesség: A kínai gazdaság megítélésében szerepet játszik, hogy hány mobiltelefont adnak el. Ez egy mérőszám.
Tegyük fel, hogy államilag támogatják az összes kínai telefonvásárlását, máris megemelkedik a belföldi fogyasztás és így tovább.
A régi készülékeket meg beleássák a földbe, vagy kilövik az űrbe, majd valaki jópénzért csinál nekik jó talajt és kezeli az éghajlatot.
A félvilág ingyenélő parazita, a valós munkának meg semmi értéke.

LOL

Székely humor

HATÁRON TÚLI MAGYAR

AVAGY

A SZERB MAGYAR

Útlevél Merkelnek

Merkel Ferenc plakát

https://www.facebook.com/Sz%C3..

Üdv Bácskai Bicska.
Jól vagy?
A címed a honlapnál még a régi?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés