888.HU = ERŐ

Elindult a kormánypárti fenegyerek portál, a 888.hu

2015. szeptember 18. 08:20

Hosszú hónapok várakozása után elindult a 888.hu, a kormánypárti hír- és véleményoldal. A korábban beharangozott „fenegyerek portál” főszerkesztője G. Fodor Gábor, szlogenje pedig – a Facebook-borítókép alapján – „Na ki a faszagyerek?” lett. Egyelőre nehéz eligazodni az erős 444-utánérzést sugárzó oldalon.

888.HU = ERŐ” – ennyivel vezette fel a rég beharangozott kormánypárti portált első vezércikkében a főszerkesztő, G. Fodor Gábor politológus-blogger. Az induló portál Buzzfeed-jellegű listákkal, életmód- és külpolitika-rovattal próbálja megnyerni a fiatalokat.

A Simicska-Orbán-háború nyílt kitörése óta van átalakulóban a jobboldali médiapiac: a kormánypárt elfordult a Simicska-érdekeltségektől, így a Hír TV-től, a Lánchíd Rádiótól, a Magyar Nemzettől és a Heti Választól. Kormánypárti napilapként megjelent a Magyar Idők, amelyhez rengetegen igazoltak át a Simicska-médiáktól; elindult a Blogstar.hu nevű blogszolgáltató, például Bayer Zsolt blogjával; friss hírek szerint pedig a TV2 is kormányközeli kézbe, Andy Vajna szerencsejáték- és filmmogulhoz kerülhet.

Kezdettől fogva szó volt arról, hogy az online piacra is betörne az eddig ezen a színtéren komoly állásokkal nem rendelkező kormány: legtöbben arról tudtak, hogy via.hu néven indul majd egy véleményportál. Januárban a 444 lebegtette meg, hogy a Habony Árpádhoz közel álló Kosik Kristóf János bejegyezte a 888.hu domaint, amelyen olyan portált hoznának létre, ahol a jó híreket juttatják el főleg a fiatalabb generációkhoz.

ERŐ?

A portál címe egyértelműen a 444-re utal és stílusában is igyekszik az Uj Péter által gründolt lapra emlékeztetni. A pinkben pompázó címoldal egyelőre elég kaotikus, a bal sarokban jelzett rovatcímek (pl. piszkostizenkettő; 8)8)8); közeleg a tél) nem sokat árulnak el az olvasónak. A „közeleg a tél” például a Trónok harca Starkjainak szlogenjére utalva a politika-rovatot takarja.

A felcímek mellett az egyetlen eligazodási pontot a jobboldali főmenü nyújtja, ahonnan egyáltalában kiderül, hogy a titokzatos rovatnevek mit takarnak. Minden tartalom eléggé véleményesnek látszik egyelőre, így viszonylag értelmetlennek tűnik különbséget tenni a blog-, a politika-, és például a „kinyílott a pitypang” nevű, Buzzfeed-szagú cikkeket tartalmazó rovat között.

A lap főszerkesztője G. Fodor Gábor ismert kormánypárti politológus és blogger, helyettesei Pápai Csaba (ex-VS) és Márkus András (talán a fiatal erdélyi költő). A portál munkatársai Bertha László, Kővári Bence (korábban a Magyar Hírlapra írt), Horváth József György, Sipiczki Barna és Stöckert Dávid (volt kabinetfőnök-helyettes az NGM-nél).

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/17013