Ez a tévé a szabadság kis szigete lett

2015. október 7. 14:29

Tarr Péter
Kreatív
Az értekezleteken elmondtam mindenkinek, hogy felejtsék el az öncenzúrát, a régi reflexeket, és próbáljanak meg szabad, független újságíróként viselkedni. Interjú.

Az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy kísérletek történtek a televízió eljelentéktelenítésére. Milyen kísérletek voltak ezek?

Az újságíró csapat tagjait – riperterektől műsorvezetőkön át szerkesztőkig mindenkit – felhívták és megpróbálták őket fenyegetéssel vagy csábító ajánlatokkal elszakítani innen.

Kik?

A fenyegetőzés a régi vezetőktől jött, azt mondták, hogy ez egy süllyedő hajó, az jár jól, aki azonnal elhagyja a fedélzetet, mert itt a rolót úgyis lehúzzák, sőt még sóval be is hintik a helyét. Ilyeneket üzengettek vissza azok, akik egy köszönés nélkül felejtettek itt minket egyik napról a másikra. A csábítás pedig az állami televízióból jött. Később meg is kaptam a Bojtár utcából (a közmédia székháza - a Szerk.) azt a dokumentumot, amelyen az összes munkatársam neve, elérhetősége, sőt még fizetése is szerepelt. A hivatásos csábítók azt közölték: a megkeresettnek két napja van arra, hogy átmenjen az állami tévéhez, ilyen és ilyen pozícióba, ennyi és ennyi pénzért. (…)

Úgy fogalmaztál a sajtónak, hogy le kellett bontani azt a gettót, amit az előző vezetés épített.

Korábban ez a televízió ezer szállal a kormánypártokhoz köthető médium volt. A kormány kommunikációjáért felelős emberek heti rendszerességgel jártak be eligazítani a vezérkart. Ez február 6-val megszűnt, március 15. után pedig bojkott indult a tévé ellen, szóba sem álltak velünk. A korábbi kimondott és ki nem mondott szabályokat tehát fel lehetett rúgni. A főnökeimnek, illetve áttételesen valamelyik kormányzati kommunikációs embernek ezután nem kellett engedélyt adni ahhoz, hogy kit hívok be, milyen témát dolgozok fel és milyen módon, hanem szabadon dönthettünk mindenben. Méghozzá régimódi, úgynevezett BBC-s elvek, azaz kizárólag a szakma szabályai szerint.

Korábban a Jobbik például ki volt tiltva innen egy soha le nem írt utasítás alapján. Ahogy alig volt nálunk mondjuk DK-s vagy MSZP-s szereplő és így tovább. Témákat állítottak le fentről, ez is megszűnt.

A váltást hogy dolgoztátok fel?

Felszabadulásként éltük meg, ez a tévé lett a szabadság kis szigete a magyar médiában. Az értekezleteken elmondtam mindenkinek, hogy felejtsék el az öncenzúrát, a régi reflexeket, és próbáljanak meg szabad, független újságíróként viselkedni. ()

Leomlottak a falak. De a kormánybojkottal új fal épült.

Hálistennek ez a bojkott csak arra irányult, hogy egy bizonyos szint fölött a fideszes politikusok nem teszik be a lábukat a stúdiónkba, meghívóinkra nem is válaszolnak. De a fő híradónkban élő egyenes adásban is nyilatkozott már a kormányszóvivő, és Lázár Jánostól Rogán Antalig a kormánytagok bármikor megállnak nekünk a Parlament folyosóján és nyilatkoznak a Hír TV-nek. Így, ebben az értelemben a híradóink nem gyengébbek, mint bármelyik kereskedelmi csatornáé. Ettől függetlenül át kellett alakítani bizonyos műsorainkat arra, hogy a közéleti témákat próbáljuk meg politikusok nélkül, a különböző oldalú véleményeket mégis tárgyilagosan bemutatva, érdekesen feldolgozni.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Hírt TV az ATV lebutított változata, a Lánchíd Rádió ugyanez, a Klub Rádióhoz viszonyítva.

Tegnap még Orbán lelkes pincsi kutyái voltak, most meg a gazdi parancsára jobban mocskolják a kormányt, mint az ATV és a Klub Rádió. A DK, az LMP, az Együtt, a PM folyik belőlük, néha, díszletként megszólaltatnak egy jobbikost is.

A média kutyák szokásos köpönyegváltása, mindig azt ugatják meg, akire a gazdi ráuszítja őket.

A csatabárd kiásásában viszont Orbánt és Simicskát együtt terheli a felelősség, a választási kampányban nem lesz jobboldali média.

Lajos, te vagy az?

A szabadság kis szigete Szakonyinak, ő őslakó egyébként, Németh Péter és Kovács Zoltán primőrök a szigeten. Bizonyára jól érzik magukat egymás közt.

Németh Péter és Kovács Zoltán annak a Hír TV volt törzsközönségének azt hiszem, nagyon nem kell.

A törzsközönség szépen elbúcsúzik. Ezek a nagyon régi, de a Hír TV-ben nagyon új emberek ugyanúgy nem lesznek képesek a Fidesszel ellenséges szavazókat, de még a pusztán kritikusokat sem megszólítani, mint a politikus megfelelőik, Tóbiás, Kunhalmi, Gyurcsány, Bokros, Fodor Gábor, Szigetvári, h. a második vonalukról, hű fegyverhordozóikról ne is beszéljünk. Pedig Gőgös, és tsai is mennyire megérdemelnék. Ez egy ábrándnak tűnik, ez egy lejárt szavatosságú társaság, a kifosztott, elprivatizált ország miatt, amit azért elég sokan számon tartanak.

A stílus nem az ember, az ember az, amit tesz, leginkább. A magam részéről végtelenül sajnálom, h. egy régi fegyverbarátság széthullott, nem olyan erőtlen még a ballib oldal, mint amennyire az esetleges újbóli térnyerésük életveszély lenne. Jobb volt Simicska velünk, sokkal, mint ellenünk.

Ami elmúlt, elmúlt, most már csak ez van.

Még egész jól emlékszem Goodfriendre és a Bitó szalonra.

Gréczyt nem fogtam ki, pedig nagyon hűséges nézők voltunk, Szakonyihoz viszont hetente kétszer is volt szerencsénk. Gréczy valamikor a hős és őskorban lehetett.

Egyébként Gréczy valóban hibbantnak tűnik és mint ilyen, tulajdonképpen sajnálatra méltó.

Mindenkinek más a tűrésküszöbe, nekem Németh Péter és különösen Kovács Zoltán mindenképpen fölötte van, nem beszélve pl. a ma reggel is szereplő Vadai Ágnesről.

Akárhogy vesszük, ezek az emberek olyan lapokat főszerkesztettek, amelyek a közvagyont sikerrel eltüntető, viszont államadósságot tetemesen fölhalmozó kormányokat szolgáltak ki. A kiterebélyesített deviza hitel sem semmi ezeknek a kormányoknak a bűnlajstromán.

Emberi jogok sérelméről, börtönbeli testi motozásról, határontúli nemzettársaink cserbenhagyásáról és más "csemegékről" hosszasabban nem is írnék, röviden is sok.

Ezeket soha többé!

Igen, még mindig az egyféleképpen gondolkodók nagyobb egységére lenne szükség, nem leszerepelt politikai erők képviselőinek szerepeltetésére szerintem tévesen értelmezett sokszínűség jegyében a Hír TV-n.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés