Sajtószabadság

Migráció: a német rendőrség kicenzúrázott volna egy kieli újságot

2015. október 25. 09:33

A kieli rendőrség szeptember eleje óta készít helyzetjelentéseket menekültügyben: a nem hivatalos, belső használatra szánt dokumentumokban egyaránt feltüntetik a menekültek ellen és a menekültek által elkövetett bűncselekményeket. Mikor a Kieler Nachrichten nevű helyi újság cikket akart közölni a jelentésekről, a rendőrségtől szóltak a szerkesztőségnek, hogy inkább ne.

Szeptember 1. óta készít helyzetjelentéseket menekültügyben a rendőrség Schleswig-Holstein német tartomány fővárosában, Kielben. A belső használatra szánt, nem hivatalos dokumentumokban egyaránt feltüntetik a menekültek ellen és a menekültek által elkövetett bűncselekményeket. Nem csak bagatell bűncselekményekről van szó, hanem – a rendőrség saját megállapítása szerint – „releváns eredmények” is vannak a jelentésben.

Szeptember 1. és október 20. között 733 menekültekhez köthető bűncselekményt regisztrált a kieli rendőrség. Ezek közül több esetben a menekülttáborokban kitört tömegverekedésekről volt szó, de volt olyan is, hogy egy afgán migráns – a muszlim jog által megengedetten – többször arcon ütötte a feleségét az utcán. Ez 733 eset összességében tartalmazza azokat az eseteket, ahol a menedékkérők elkövetők, vagy áldozatok voltak – írja a Kieler Nachrichten.

A Kieler Nachrichten nevű helyi újság cikkét a rendőrségi helyzetjelentésekről a rendőrség megpróbálta informálisan letiltani. Egy rendőrségi szóvivő szerint a jelentések nem tükrözik a valóságot, mert még nem vizsgálták meg az adatok megbízhatóságát. Az egyik szerkesztőt a rendőrség informálisan felszólította, hogy ne közöljék a jelentéseket, mert ez feltüzelné az indulatokat.

A szerkesztőség és a kieli FDP is tiltakozott a rendőrség eljárása ellen: az FDP egyik helyi politikusa botrányosnak nevezte, hogy így megsértik a szólás- és sajtószabadságot. Wolfgang Kubicki hozzátette: elfogadhatatlan, hogy bárkit, aki a migránsáradattal kapcsolatban kritikát fogalmaz meg, vagy kritikus kérdéseket tesz fel, egyből azzal vádolnak, hogy uszít a migránsok ellen – foglalja össze a Meedia.

 

Fotó: Imago/Westend61

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/17750