Közmédia a tömeghergelés szolgálatában

2015. október 30. 8:43

Pintér Bence
Mandiner
Az M1-nél dolgozó emberek látszólag szakmai munkát végeznek, valójában azonban a kormányzat által sugallt narratívát szolgálják ki reggeltől estig, teljes fordulatszámon, kérdés és kételkedés nélkül.

Önmagában is elég komoly gond a migrációs krízis. Kormányunk kerítéses megoldását leszámítva Európa országai egyelőre teljesen tanácstalanul állnak, az EU tehetetlenkedik; az emberek pedig jogosan tartanak az Európa déli határain át érkező migránsoktól. Már a kormány is ezekre a félelmekre alapozta kampányát a témában; a túlbuzgó magyar közmédia pedig a szakmai szabályokat teljesen félretéve igyekszik ehhez folyamatosan szállítani a muníciót.

Remek példa erre a „migránstelefon/ok” állítólagos ügye. A kormányzati narratíva egyik eleme a Charlie Hebdo-ügy óta migránskérdésben, hogy a migráció és a terrorizmus el nem választható fogalmak. Persze teljesen legitim dolog a − most már horvát-szlovén − határokon mindenféle kontroll nélkül átlépő, az egy főre jutó terroristák számát tekintve mindenképpen világelső Közel-Keletről érkező szerencsétlenek miatt fokozottan ügyelni a terrorfenyegetettségre − még akkor is, ha az idei hírhedt terrortámadásokat zömében „helyi” terroristák követték el. Ez nem is kérdés: ez a szakszolgálatok dolga. Ez lenne az egyik értelme a menekültügyi eljárásnak is, ha nem válsághelyzetben lennénk.

A közmédia híradója viszont kötelességének érzi, hogy az ügynek ez az aspektusa semmiképpen ne merüljön feledésbe: egy rendkívül megbízható forrásból, a Betyársereg egyik tagjától „szereztek” pár hete egy telefont, amit a férfi állítólag a kukoricásban talált a déli határ környékén. Ezt követően az ezeken talált képekből és videókból több napon át tartó, hosszadalmas „oknyomozó” anyagot kerekítettek, drámai zenével, szakértőkkel és mindennel, ami ehhez dukál − implikálva, hogy az ide érkezők bizony terroristák. Nesze, itt a bizonyíték. A hiba ott csúszott be, hogy az izgalom közepette elfelejtették rendesen megnézni, hogy mire is alapozzák állításaikat.

Széky János az ÉS-ben és a Paraméteren, Tamás Bence Gáspár a 444-en, Tompos Ádám pedig a Magyar Nemzetnél vette sorra, hogy mi is hibádzik a félelemkeltésre alkalmas anyagokban − amik valószínűleg keresztül mehettek Németh Zsolt, az MTVA belső berkekben hírhedt hírigazgatójának láttamozásán is.

Nézzük csak: két Google-kereséssel kideríthető, több esetben nem is az van a felvételen, amit az M1 állít. Nem egy halott csecsemő, akivel iszlamista eszméket propagálnak; hanem egy mexikói drogbárót kifigurázó, rendkívül ízléstelen fénykép. A videókon nem gyerekkatonákat képeznek ki vagy az Iszlám Államhoz csatlakozásra buzdítanak, hanem éppen az Iszlám Állam szörnyű tetteit mutatják be, vagy az egyik esetben „katonai napot” tartanak egy szaúdi iskolában.

Az MTVA, a telefonokat elvileg vizsgáló TEK és a felvételeket állítólag megtaláló betyársereges arc azóta nem nyilatkozik a kérdésben. Az MTVA azt kéri, nézzük tovább a műsorait, hátha kiderül majd valami – elég gyenge stratégia ez a nézettség növelésére. Nem tudjuk például, hogy egyáltalán hány telefonról van szó. Azt is csak a betyársereges embernek kellene elhinnünk, hogy az eldobott telefont/telefonokat migránsok hagyták ott, ahol ő találta, ha egyáltalán találta. Ezzel együtt már csak Széky János fent linkelt felületes utánakeresései alapján is nyilvánvaló, hogy a közölt, vagy nem is közölt, csak ismertetett felvételeket egyáltalán nem vizsgálták meg alaposan a riportanyag készítői.

Nagyon könnyű a nézőknek idegen nyelven, számukra ismeretlen környezetben készült videókat mutatni, aztán odahívni egy-egy, kormányzati narratívával mindig feltűnően egyetértő, gyakran kétes szakértelmű „szakértőt”, hogy szörnyülködjenek egy kicsit, meg hogy legitimálják már az anyagot a „tekintélyükkel”, ha máshogy nem sikerül. Ami sokkal nehezebb és tényleges nyelvtudást, felkészültséget utánajárást, szakmai munkát igényel, az az, hogy rendesen utánanézzenek, hogy mit is tesznek az őket néző emberek elé, mire próbálják felhúzni a sztorijukat; ami egyébként akár tényleg fontos is lehetne, ha mondjuk tényleg egy terrorista hagyta volna el véletlenül a telefonját. De hát nem is ez a cél.

Érdemes megnézni, hogy egy évvel ezelőtt, a netadós tüntetések csúcspontján mit csinált az akkor még nagyon kormányközeli lapként működő Magyar Nemzet. Az elmúlt évek legnagyobb tüntetéséről kis anyagban, azzal a címmel számoltak be, hogy „Internetadó: lenyúlta az MSZP a tiltakozást”; mellette a nagy anyag címe: „Emelkedik a nyugdíj, a családokat is segítik”. Azóta kirobbant a Simicska-Orbán-hidegháború, és hopp, a Magyar Nemzetnél egyre elfogulatlanabbul megy az újságírás. A szintén Simicska-birodalomhoz tartozó Hír TV vezérigazgató-helyettese ezt eléggé nyersen írta le:

„A főnökeimnek, illetve áttételesen valamelyik kormányzati kommunikációs embernek ezután nem kellett engedélyt adni ahhoz, hogy kit hívok be, milyen témát dolgozok fel és milyen módon, hanem szabadon dönthettünk mindenben. Méghozzá régimódi, úgynevezett BBC-s elvek, azaz kizárólag a szakma szabályai szerint. (...) Az értekezleteken elmondtam mindenkinek, hogy felejtsék el az öncenzúrát, a régi reflexeket, és próbáljanak meg szabad, független újságíróként viselkedni.”

A szakma szabályai szerint, független újságíróként.

Ezek azok az elvek, amelyek jelenleg kicsit sem működnek ott, ahol talán a legfontosabb lenne: az évente 80 milliárd forint közpénzből, a mi adóforintjainkból működtetett országos, állami médiánál, még pontosabban az idén márciusban kreált egész napos hírcsatornánál. Az M1-nél dolgozó emberek látszólag szakmai munkát végeznek: tudósítanak, híreket írnak és olvasnak be kamerákba, szakértőket kérdezgetnek különféle témákról – valójában azonban a kormányzat által sugallt narratívát szolgálják ki reggeltől estig, teljes fordulatszámon, kérdés és kételkedés nélkül. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

hát kedves Bence, talán igazat is írsz

DE

az egész kibaszott német média =ami azért sokkal nagyobb mint a Magyar= kormányzati ballib kontroll alatt van

még ha ESETLEG lehet is kommentelni valahol, ott is éveket kaphat az emberfia egy-két keresetlen szóért a bíróságon

HOL IS VAN AKKOR DIKTATÚRA????

Persze. Bármelyik média, bármelyik hírét, tudósítását csak erős fenntartással szabad fogadni.
Kérdés persze, hogy egyáltalán érdemes-e még nézni, hallgatni, olvasni bármelyiket.

Bence! A posztjának címe ponttalan. Így lenne megfelelő:

"A média a tömeghergelés szolgálatában"

Ehhez kellene a tartalmat hozzárendelni, mert különben mellébeszélés, csúsztatás a jellemző.

Ugy adja elő a cikkíró, mintha létezne objektiv sajtó. Nos közlöm, hogy nincs ilyen.
Ha pedig azt veszem számba, hogy a külfödiek döntő többsége és a hazai balliberális orgánumok, milyen hazugságokkal és csúsztatásokkal traktálják közönségüket, akkor a kormányközeli média kefejezetten objektív.
Ha a kommunikációs harcban nem akarunk - mint annyiszor - végképpen alulmaradni, akkor (nem követve az ellenfél módszereit) kénytelenek vagyunk saját álláspontunkat képviselni.

A rinyálás tehát nem jogos, végletesen naiv vagy ellenséges hozzáállás.

Gratulálok Pintér Bencének a "reggeltől estig" tartó M1 bámuló tévézéshez, különben honnan tudná, hogy egyfolytában kormánypropaganda megy az adón! Fel sem merem tételezni, hogy egy esetből következtet az egész műsorfolyamra.

Magam egyáltalán nem nézek tévés hírműsorokat, ezért PB állításait ellenőrizni nem tudom. Úgy tudom azonban, hogy jelentősen nem változott az M1 nézettsége a korábbi mérsékelt adatokhoz képest, nagy hatása tehát ennek a "kormánypropagandának" nem lehet. Arról van tapasztalatom, hogy az állami csatornák korábban is mindig a kormányok szócsövei voltak, a fenti példához hasonló felfogásban. Sok minden tehát feltehetően nem változott.

Ezzel szemben arról van tapasztalatom, hogy az M1-nél sokkal nagyobb hatókörrel rendelkező ellenzéki netes hírcsatornák milyen szakmaisággal dolgoznak, s teljesen nyilvánvaló, hogy reggeltől estig mélyen alatta maradnak a legelemibb újságírási szakmai követelményeknek. Mérhetetlenül elfogultak, előítéletesek, arrogánsak és tudatoson hazudnak a kormánnyal szemben. S mintha Pintér Bencét mindez olyan nagyon nem zavarná.

Közpénzből hazudni nem lehet, külföldi alapítványok, titkosszolgálatok, multik, hazai vállalkozók támogatásából és tudjafene milyen célú és hátterű reklámbevételekből lehet? Ezek a fránya szakmai kritériumok nem kérhetők számon azonosan mindenkitől?

A köztévé összességében színvonalas-korrekt szakmai munkát végez . A részletekben , egyes esetek-híradások megítéléséről mindig lesznek viták . Az itteni cikk szerzője is tudja , hogy a rendszerváltás óta soha nem volt egyetértés a köztévé megítélését illetően . Ma már annyiféle média és hírforrás van , hogy a köztévé szerepét kár túldramatizálni .

Hét, nem tudom. Mióta ez az új struktúra van, egyre többet nézem az M1-et.

Persze nevetséges, amikor a riporter óriási feszültségről, botrányos helyzetről számol be, miközben mögötte békésen legelnek a migránsok, de ennyi nekem belefér.

Ha a közmédia nem a közt szolgálja, hanem a hatalom önkényes érdekeit és narratíváját jeleníti meg, akkor a demokrácia egyik pillére erősen billeg.

Akinek nem tetszik, ne nézze.
Egyre inkább tapintható, hogy beijedt a ballib média, már látja, hogy az emberek nem kajálnak be mindent.
Példa erre Friss Róbert ma reggeli megszólalása, hangot is ad félelmének, hogy mi lesz, ha európa felébred?

A média a tulajdonos érdekeit szolgálja. Ez ugyanúgy érvényes a közmédiára is, mint mondjuk a CNN-re vagy bármely másra. Ha más nem, a kerítésügyünk külföldi tálalása erre mindenkit rádöbbenthetett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés