Így csal a videókkal a Facebook

2015. november 12. 13:16

Nézze meg, milyen trükköket alkalmaz a Facebook, hogy videó-platrofmként állni tudja a versenyt a Youtube-bal szemben!

A Facebook algoritmusa előnyben részesíti az eredetileg a közösségi hálóra feltett videókat azokkal szemben, amelyek a Youtube-ról lettek belinkelve. A videó egyre gyorsabban terjed, amint egyre többen nézik meg, és a poszt alján ott láthatók a vonzó számok, hogy milyen sokan nézték meg az adott videót egy pár nap alatt.

Gyakorlatilag azonban csal ezekkel a számokkal a Facebook, mert ha valaki a videó első három másodpercét megnézi (vagy legalábbis addig nem állítja le), akkor nézőnek számít, még úgy is, ha a videó le volt némítva. A Youtube-videók ezzel szemben a videó hosszától függően később, általában a 30. másodperctől számítanak megnézettnek.

A legnépszerűbb Facebook-videók többsége ráadásul a szerzői jogokat is sérti, mert a copyright-tal védett anyagokat letöltötték, majd – már a szerző engedélye nélkül – újra feltöltötték, a Facebook pedig támogatja ezt a gyakorlatot, mert így törekszik videó-platformként behozni a Youtube-ot.

A videó készítői leszögezik, hogy a Youtube sem tökéletes a szerzői jogok szempontjából, de ott legalább van lehetőség eltávolíttatni, vagy csak bizonyos felhasználók számára elérhetővé tenni a szerzői jogokat sértő tartalmakat. Most már a Facebook is bevezette, hogy le lehet vetetni a szerzői jogokat sértő videókat, de ez napokig eltart, és addig is a Facebook profitál a videóból, nem pedig az alkotók.

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/18135