Bedőltem a kényszeres hazudozó Frei Tamásnak

2015. november 19. 14:51

Juszt László
Facebook
Aki elhiszi, hogy egy bérgyilkos, aki 1 millió dollárért öl, az utána odaáll egy tv-műsor kamerája elé és ezt 600 dollárért el is mondja, az ne olvassa tovább ezt az írást!

„Néztem Friderikusz beszélgetését Frei-jel és rájöttem: hibát követtem el. Jóvá teszem.

De mindenekelőtt - aki elhiszi, hogy egy bérgyilkos, aki 1 millió dollárért öl, az utána odaáll egy tv műsor kamerája elé és ezt 600 dollárért el is mondja, az ne olvassa tovább ezt az írást!…

A többieknek. Jó néhány éve Frei készített egy »riport sorozatot«, amelyben - mondjuk ki kereken - nem mindíg az igazság vitte a főszerepet. Ő ezt - ebből a Friderikusz műsorból tudtam meg - »entertainment riport«-nak nevezte, amelyben a »szórakoztató elemeket keverte a valósággal«. Csakhogy akkor ezt nem árulta el. Akkoriban ezek rendkívüli riportként voltak »eladva«. Voltak ennek megmosolyogtató elemei, amikor például az ebola »születésének helyszínéről« egy mocskos kis kunyhóból »jelentett csak itt és csak Önöknek«. Az ugyan nem derült ki sosem, hogy honnan tudható, hogy miért pont abból az afrikai kunyhóból indult a járvány, de a »mi fiúnk élete kockáztatásával csak nekünk megmutatta« a frankót. Szakma-szerte ismertek voltak különböző kisebb-nagyobb hazugságai, vagy ahogyan ő fogalmazza »entertainment elemei«. Például, amikor elvitt két kollegát az »északi-sarkra«, s jégkunyhókban élték mindennapjaikat. A kollegák lelke rajta, ha nem mondják el, hogy »hol is volt az északi sarok«? Mindenki - én is - csak legyintettünk rá. Hiba volt. Én is hibáztam a legyintéssel, mert ezzel indult el a riporteri szakma lerohasztása, hiteltelenítése.

Mígnem eljutottunk a bérgyilkosokról szóló műsorig. Ez a 2002-es választási kampány finisében került adásba. Egy orosz »bérgyilkossal« készült az egyik beszélgetés Moszkvában, amelyben elhangzott az ominózus kérdés: »Mennyiért ölné meg a magyar miniszterelnököt?« Erre a mi »bérgyilkosunk« közölte, hogy egy millió dollárért. Ezt a »riportot« már nem hagyhatta ki a politika sem, s a következő vasárnap a HÉT című műsorban megjelent Orbánné, akitől egy könnyes riportban megtudhattuk, hogy milyen borzalmas is az ő életük most, mert a gyerekektől az iskolában azt kérdezik az iskolatársaik, hogy »meg fogják ölni az apukádat?«

Ekkor jutottam el oda, hogy ezt nem lehet tovább hagyni. Felhívtam egy moszkvai gyártásvezető kollegát, aki 24 óra alatt megtalálta azt a statisztát, aki eljátszotta a bérgyilkost. Kimentem, s elkészítettem a riportot, amelyben elmondta, hogy egy autókereskedésben dolgozik, s mellékesen statisztál filmekben. Erre a szerepre is így szerződtették 600 dollárért, amiből végül 400-at kapott meg, mert a magyar producer /Frei/ levonta belőle a kévéházban együtt fogyasztott italok árát. (Jó sokat ihattak...)

Hazafelé jöttem, amikor a repülőgép kapitánya behívott a pilótafülkébe, s a következő üzenetet adta át: »Azt kéri a Frei úr az Ön feleségén keresztül, hogy ne beszéljen a Ferihegyen Önre váró újságírókkal, mielőtt vele nem találkozik.«

Így tettem. Hiba volt. A Hélia szálló előtt találkoztunk. /Friderikusznak most azt állította, hogy soha nem beszéltünk!/ Könyörgött, hogy ne adjam le a riportot, mert tönkre teszem a pályáját. Én azt mondtam: ebből csak úgy tud jól kijönni, ha ő mondja el, hogy hazudott. Ha megteszi, akkor nem adom le a riportot.

Ez volt a második hiba, amit elkövettem. Mert azonnal teleordította a magyar sajtót, hogy én megzsaroltam - ezzel a persze a mostani saját magát hazudtolta meg, hiszen ha soha nem beszéltünk, ahogyan most állította, akkor hogyan zsarolhattam meg? - azzal, ha »bevallja, hogy politikai megrendelésre készítette a beszélgetést, akkor nem adom le.«

Ezt követte még akkor egy sor hazugság, úgyhogy végül adásba került a riport. Amit azóta sem értek, hogy miért hitték el az emberek a mesét? Miért nem a józan ész győz? Ő telezengte a világot, hogy a gyerekeivel, most el kell költöznie az országból, mert itt veszélyben van »az orosz maffiától«. Ezt sem értettem. Az »orosz maffia« Ausztriában már nem találja meg? Mindegy.

Mindenesetre a riport sugárzása után másodszor is megkeresett és megkerestetett régi kollegákkal, hogy álljak le, s »temessük el« az egész történetet.

Harmadik hiba. Elgondolkodtam. Tényleg. Szabad tönkre tennem egy karriert? Leálltam. Mivel álltam le? Volt, s van egy második riport. Ugyanis Frei adása utáni napon kacagva hívott fel a szerencsi rendőrkapitányság akkori bűnügyi vezetője. Tudom-e, hogy ki volt a műsorban bemutatott másik »bérgyilkos«, akivel a soproni börtönben készült a beszélgetés, aki egybek mellett elmondta magáról, hogy megjárta a francia idegenlégiót, ahol »gyilkoló géppé képezték ki«? Aki bevallott egy romániai gyilkosságot és megmutatta azt a sérülést, amit a légióban szerzett? A szerencsi rendőr elmondta, hogy a férfi, aki a filmben szerepelt egy pitiáner tolvaj, akit ők Szerencsen és környékén számtalanszor elkaptak. Élete nagyobbik felét különféle hazai börtönökben töltötte. Külföldön életében nem járt. A sérülését pedig egy szociális otthon kerítésén lopás közben szerezte, ahol fennakadt, s a rendőrök szedték onnan le. Egyébként a beszélgetésből nemzetközi bonyoldalom is támadt, mert a román rendőrök keresni kezdték odakint az »áldozatot«. Szóval ezt riportot a rendőrrel, a »2-es számú bérgyilkossal«, a könyörgésére már nem adtam le. DE!!!…

Ragaszkodtam ahhoz, hogy írjunk egy megállapodást, hogy mostantól nem nyilatkozunk egymásról semmit, s aki ezt megszegi az fizet a másiknak 1.000.000 forintot. A megállapodást két ügyvéd készítette el. Az övé akkor Bárándyné dr. volt. Az enyém dr. Pap Gábor. A megállapodás az ügyvédeknél maradt letétben. Nem sokkal később megszegte. Az ügyvédje ki is fizette az 1.000.000-t.

Most a Friderikusz műsorban - ez egy újabb hazugság! - nem az orosz maffia miatt, aminek soha semmi köze nem volt sem Freihez, sem hozzám, sem ehhez a hazugsághegyhez - nem akart beszélni az ügyről, hanem a megállapodás miatt.

Még valami, aminek igazából már nincsen sok köze magához a gyilkos riporthoz, de ebben a beszélgetésben hivatva volt Frei nagyszerűségét ábrázolni - a gyerekeit imádó családapa képe. Nos nem sokkal a történetet követően hallottam a szakmában, hogy kirúgta a feleségét a gyerekekkel együtt, akik albérletbe kényszerültek. A felesége - akiről most »lesajnálva beszélt«, akit ő túlnött - egyébként tehetséges kollegina, ott állt a két gyerekkel és munka nélkül. Soha nem ismertem, személyesen nem találkoztunk - de ekkor a feleségem noszogatására felhívtam - s munkát ajánlottam a TV ügyvédje című akkor futó műsorban. Sírva köszönte, majd azt mondta: »Nem vállalhatok nálad munkát mert Tamás megöl.« A többiről - ha akar - beszéljen ő.

Utólag persze tudom, mit hibáztam - bedőltem miként majdnem mindenki - egy kényszeres hazudozónak. Azt hiszem, ebben a Friderikusz műsorban mondta ki a frankót Fridi, amikor azt mondta neki: »Te most találtad meg önmagad, a regényírásban.« A regényírásban szabadon szárnyalhat a fantázia. Nem köti a valóság. Valóban igaza lehet, csak közben nagymértékben hozzájárult egy másik, a riporteri szakma hiteltelenítéséhez.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bizony. Frei Tamás egy hiteltelen hazugsággyáros. A bérgyilkosos riportja csak az egyik a sok kamuriportja sorában.

Senki sem hiszi el ezt a műbalhét. Freinek könyve jelent meg, kell a promó. Majd Juszt is kap, ha ő is új könyve kiadásra készül.

Ennyire nem vagyunk hülyék.

A "modern" magyar televíziós "személyiségek" közül Jusztnál csak Freit rühellem jobban.

Úgyhogy megyek, kávézok egyet:)

Nem az a probléma, hogy a közélet - mint mindenhol - tele van szélhámosokkal, hazudozó skríberekkel.
Az a probléma, hogy ezek, mint minden szélhámos, nagyon ügyesen el tudják magukat adni.

Az a probléma, hogy pl. a Frei Tomi - nyilatkozata szerint - a valóságot építi be az egyébként fiktív regényeibe.
Most például az éppen szuperaktuális Agrárbárók-at hozta ki.
Kellő ügyességgel elhiteti, hogy a regény bár elejétől végig a képzelet szülötte, de sejteti, hogy a történet egyébként a valóság lenyomatát tartalmazza.
Na, hol az igazság? Az éppen regnáló miniszterelnök meggyilkolására is vállalkozó bérgyilkosnál, amit azóta egy kiló hamunak a fejére szórásával már többszörösen is "megbánt" a Tomi, vagy a regényeibe bújtatott sztorinál.
Na ez a baj. Mert, ha egy felelőtlen hazudozó kezd olvasmányos regényeket írni annak a deklarálásával, hogy bár fikció az egész, de tulajdonképpen a valóságot dolgozza fel, na igen, ez már baj.

Egy nagy szarkupac két részhalmaza egymásnak
feszül.

Egyik kutya, másik eb.

Te Atyaúristen! Juszt meg Frei! Hol vannak ezek már! Kicsit olyan ez az egész, mint egy szellemjárás. Fölcsap a késő Kádár-kor és a rendszerváltás környéki belterjes sajtó nyomasztó bűze. Istennek, hála, hogy az urak már sem nem hírek, sem nem hírgyártók, sem nem hírkommentálók. Memoár-csipkelődéseikkel végre már csak a facebook-on szelfiznek. De minek reagál az ilyesmire a mandi? Meg én?:)

Értelmezésem szerint szerint Juszt, a korabeli nagyur szívesen látott/hallott volna

olyan vallomást Frei entertain-riporter -től hogy a bérgyilkosos reportot 2002-ben

Orbán explicit politikai megrendelése nyomán
készítette el.

Ez a Juszt-szöveg-részlet még nem zárja ki,
megengedi a fenti föltevésemet:


""Így tettem. Hiba volt. A Hélia szálló előtt találkoztunk. /Friderikusznak most azt állította, hogy soha nem beszéltünk!/ Könyörgött, hogy ne adjam le a riportot, mert tönkre teszem a pályáját. Én azt mondtam: ebből csak úgy tud jól kijönni, ha ő mondja el, hogy hazudott. Ha megteszi, akkor nem adom le a riportot.""

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés