Tévét hitelre

Állami bank finanszírozta Andy Vajna tévévásárlását?

2015. november 22. 15:56

Sajtóhírek szerint Andy Vajna az állami tulajdonú, közpénzből működő Eximbanktól kaphatott pénzügyi segítséget a TV2 megvásárlásához. Az Exim tulajdonosi jogait gyakorló miniszter, Szijjártó Péter banktitokra hivatkozva nem kívánt válaszolni az Együtt ezt firtató kérdésére, holott a párt szerint ők csak a közérdekű információkra kíváncsiak. Az adatvédelmi hatósághoz fordulnak.

A 444 szerint a médiapiacon az a szóbeszéd járja, hogy Andy Vajna filmügyi biztosnak az állami tulajdonú Eximbank nyújtott támogatást a TV2 felvásárlásához, a vállalkozó tehát közpénzből finanszírozhatta az összesen 20 milliárdosra becsült tranzakciót. 

Az Exim banktitokra hivatkozva nem tett eleget a 444 közérdekű adatigénylésének. Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa levélben fordult Szijjártó Péterhez mint a bank tulajdonosi jogait gyakorló miniszterhez, akitől a következő választ kapta:

A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994 . évi XLII. törvény, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény, valamint a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvény vonatkozó rendelkezései értelmében, a képviselői kérdés banktitkot és biztosítási titkot érint, amelyek tekintetében titoktartási kötelezettség áll.

Az Együtt szerint a kérdés megválaszolása nem sértene banktitkot, amit az is mutat, hogy a Magyar Fejlesztési Bank korábban adott tájékoztatást hasonló érdeklődésekre. A párt közleményében hangsúlyozza: nem a szerződés tartalmára kíváncsiak, hanem a minisztérium döntésére. Jelezték: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak.

 

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/18315