Nem ildomos számon kérni egy vagy két hónappal ezelőtti nyilatkozatokat

2015. november 23. 11:52

Jámbor András
Kettős Mérce
Kérdéses, miért áll neki egy szerkesztőség pár tagja kikukázni civil szervezetek, újságírók két hónappal ezelőtti nyilatkozatait, egy olyan helyzetben, ahol bizonyosan ők is írtak le olyasmiket, amiket már talán nem gondolnak úgy, hiszen egy politikailag gyorsan változó képlékeny helyzetről van szó.

„Az elmúlt pár hónapban iszonyatosan gyorsan változtak a történések, változott a tudásszintünk a menekültkérdésben, csilliárdnyi információt kellett befogadnia annak, aki reális képet kívánt alkotni a történésekről. Ezért nem is ildomos számonkérni egy vagy két hónappal ezelőtti nyilatkozatokat embereken.

(...)

A kerítést ellenben a Kettős Mérce elutasítottotta, és most is elutasítjuk mint megoldási javaslatot, és erre meg is van az okunk. A kerítés befejezése előtt is lehetőség volt az összes menekült regisztrációjára, és azzal a készültségi erővel, amely végül a kerítést védte, lényegében 99,99%-os regisztrációs arányt lehetett volna elérni. A kerítés megépítése ellenben csupán arra volt jó, hogy a jogi határzárral együtt kizárjon minden menekültet. Lázár János állítása szerint csupán 2 menekültet ismert el a magyar állam a kerítés felépítése óta, ellenben több, mint 1000-en ülnek börtönben, a jogi határzár valamelyik passzusának megsértése miatt. Mindeközben pedig biztosan lehet tudni, a Horvátország felől a kerítés megépítése után Magyarországra lépő menekültek nagy részét regisztráció nélkül buszoztattuk tovább Ausztriába. Tehát a tények azt mutatják, hogy a kerítés megépítése után juthattak át Magyarországon tömegével regisztráció nélkül emberek.

Mégis, most a jobboldali média egy része és felheccelt szavazók, a párizsi terrotámadások után, mivel a jelenlegi információk szerint egy támadó a kilenc beazonosított terrorista közül a menekültek útvonalán jött át, hazárulózza a menekülteknek segítő civileket, civil szervezeteket. Mintha ők tehetnének a tragédiáról. Mintha a menekültek között a terrorista menekült lenne és nem terrorista.

A Mandiner szerzője, Stumpf András például Papp Réka Kinga ellenzéki újságírót és Jeney Orsolyát, az Amnesty elnökét kéri számon. Papp Réka Kinga fejére azt olvassa, hogy két hónappal ezelőtt azt mondta, elképzelhetetlen, hogy a menekültek között terroristák jöjjenek Európába, míg Jeney Orsolyán egy tényleg szerencsétlen nyilatkozatot kér számon: »Soha nem mondtuk, hogy kerítést nem szabad építeni.«

(...)

Természetesen lenne értelme, a nem fideszes újságok tévedéseit, ne adj isten hazugságait lebuktatni, vagy kontrollálni a civil szervezeteket. Viszont itt inkább a nyilatkozatok kiforgatásáról, és nevetségessé tételéről, a személyek megtámadásáról van szó a párbeszéd folytatása helyett.

És az is kérdéses, miért áll neki egy szerkesztőség pár tagja kikukázni civil szervezetek, újságírók két hónnapal ezelőtti nyilatkozatait, egy olyan helyzetben, ahol bizonyosan ők is írtak le olyasmikett, amiket már talán nem gondolnak úgy, hiszen egy politikailag gyorsan változó képlékeny helyzetről van szó. És még nagyobb kérdés, hogy ezt a munkát miért nem végzik el, ha már fontosnak tartják, a kormánypárt irányában is. Nem lenne nehéz dolog.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azonnal erre gondoltam én is, csak kissé finomabban.
Nevetséges érvelés (a helyesírási hibákról nem is szólva).

1. A vélemény változtatásának joga megillet mindenkit, ezt azonban valamilyen módon, lehetőleg némi indoklással, jelezni kellene. Így lenne korrekt. Ha ez elmarad, jogos a kukázás.

2. Tessék kukázni a másik oldal véleményváltozásait és tényállításainak változásait! Nyilván azért nem teszik, mert nem sok "eredménnyel" kecsegtet. A konzervatív oldal véleménye a "menekültkérdésben konzisztensebb, mert reálisabb.

3. A kormány következetlenségeit a konzervatív sajtó is rendszeresen szóvá teszi! Ám ez a feladat is elsősorban az "ellenzéki" publicisták dolga. E tekintetben nem is érheti szó a ház elejét, naponta gyakorolják ezt a kritikát. A kétféle oldal kormánykritikája között azonban van egy nagy különbség. Az egyik szóvá teszi ugyan a befelé irányuló politikai propaganda leegyszerűsítéseit, de elismeri, hogy ezzel kifogják a szelet a szélsőjobb vitorlájából. A másik célzatosan összekeveri a kormány-propagandát a kormány elvi álláspontjával és a kormányfő véleményével, és az eltéréseket "következetlenségként" állítja be.

Hagyjad! "Csendesen kérődzik, igen jámbor fajta..."

Ennél már aligha ehet alávalóbb lenni. Mint az óvodások.

+1

A ballib az maga a Kettős Mérce. Jámbor András megint prezentálta a köztudott tényt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés