„Én már nem hiszek senkinek semmit” – vesztettél

2015. november 27. 16:10

Tokár Géza
Közbeszéd.sk
A modern, irányított internetes propaganda célja az, hogy a hasonló, nagyon egyértelmű ügyekben se láthassunk tisztán és csak tényeknek álcázott vélemények keringjenek körülöttünk.

„Napjainkban elég kinyitni a facebookot, hogy az arcunkba robbanjon egy tucatnyi politikai-közéleti jellegű hír. Belpolitikáról vagy a nagyvilágról szólnak, azt bizonygatják, hogy ki áll egy-egy fontos történés, terrorcselekmény, politikai esemény mögött, vagy összefüggéseket fejtegetnek. Az állításaikat néha elhisszük, néha pedig nem, a leggyakoribb esetben pedig megállapítjuk, hogy nem lehet igazságot tenni, mert mindenki hazudik. Pontosan ez utóbbi az új generációs internetes propaganda célja.

Van igazság?

Az életben vannak olyan kérdések és problémák, amelyekben nem lehet igazságot tenni, a világot megrázó események viszont pont nem azok. Hosszú, éjszakákba nyúló vitákat lehet például folytatni a jobboldali és baloldali ideológiáról, vagy arról, hogy milyen módon lehet megoldani a menekültkérdést, a romák felzárkóztatását, a régiós különbségek mérséklését. A vita azért is lehetséges, mert több megoldás is kínálkozik, a maga erős és gyenge pontjaival. Nincs egyetemes igazság, legfeljebb egy probléma a maga sok oldalával és sok-sok megoldási móddal.

Más ügyekben viszont nagyon könnyen ki lehet deríteni, mi is a helyzet. Ki lőtt le egy repülőt? Mi történt egy terrorcselekmény előtt, közben és után? Ki mit mondott egy bizonyos helyen, egy bizonyos időben? Ki pénzel kicsodát? Mennyit lopott a kedvenc politikusunk és az unokatestvére? Ellenőrizhető tényekről beszélünk, a százmillió euró mindig százmillió euró, nem pedig egy tetszőleges összeg egy és tízmilliárd euró között. A modern, irányított internetes propaganda célja az, hogy a hasonló, nagyon egyértelmű ügyekben se láthassunk tisztán és csak tényeknek álcázott vélemények keringjenek körülöttünk, aminek a mocsarában aztán szépen elveszünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Felőlem annak nem hisz, akinek nem akar. A szösszenete alapján én sem tudok hinni önnek, hiszen ékegyszerűséggel állít egy véleményt, mely szerint az oroszok háborút robbantottak ki, majd "kitömték pénzzel az online tartalomgyártókat", nyomulnak és manipulálnak. A nyugat ellenben átlátható. Ó, hát persze, ha ön mondja, akkor nyilván úgy is van.

És ha valaki mondjuk önről állítaná, hogy kitömték pénzzel az amerikaiak, hogy lejárassa az oroszokat? Hogy bizonyítaná az ellenkezőjét?

Ezért kár volt politológusnak tanulnia. Ilyesmit diploma nélkül is tudna firkálni.

Persze, ha le van papírozva, akkor tiszta... Amit a WC-n lehúzok, az is le van papírozva, valamiért mégis inkább lehúzom. :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés