Duna Médiaszolgálatató: Nem politikai okokból tilt le közleményeket az MTI

2015. december 11. 19:54
Bármely közlemény visszautasításakor kizárólag a jogszabályok és az OS igénybevételére vonatkozó szerződés alapján jár el, és nem politikai szempontokat mérlegel az MTI Országos Sajtószolgálata, állítja a Duna Médiaszolgáltató Zrt. annak kapcsán, hogy a DK Habony Árpádról szóló közleményét nem hozta le az MTI.

A Duna Médiaszolgáltató Zrt. határozottan visszautasítja, hogy az MTI Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott közlemények kiadásának megtagadása esetén politikai szempontokat vesz figyelembe – olvasható a szervezet pénteki közleményében. A cég hangsúlyozta: bármely közlemény visszautasításakor kizárólag a jogszabályok és az OS igénybevételére vonatkozó szerződés alapján jár el. Az OS-ben történő kiadáshoz minden jogosult előzetesen szerződést köt, amelyben elfogadja a Országos Sajtószolgálat működési szabályzatát. A benyújtott közlemény kiadását kizárólag a jogszabály és az OS-szabályzat rendelkezéseibe ütköző tartalom esetén utasítja vissza a cég – tették hozzá.

A dokumentum szerint minden közleménynél kizárólag azt vizsgálják, hogy annak tartalma tiszteletben tartja-e a polgári törvénykönyvben meghatározott személyiségi jogokat. Közlemény kiadásának megtagadására csak akkor kerül sor, ha az sérti bárki becsületét, jó hírnevét, személyes adatainak védelméhez való jogát vagy más személyiségi jogát.

A szabályzat tartalmazza azt is, hogy a közlemény nem sértheti a közmédia jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen. A Duna Médiaszolgáltató Zrt. gazdasági társasági formában működik. Egyetlen gazdasági társaságtól sem várható el, hogy a saját vagyonából fenntartott és működtetett szolgáltatását jó hírneve és üzleti érdekei sérelmére más rendelkezésére bocsássa – hangsúlyozták, hozzáfűzve: ez az OS esetében sem engedhető meg, így a szabályzat ezen rendelkezésébe ütköző közlemények kiadását is meg kell tagadni.

A Duna Médiaszolgáltató Zrt. betartja a jogszabályok, valamint az OS igénybevételére megkötött szerződés és a szabályzat rendelkezéseit, minden esetben annak megfelelően jár el, és ugyanezt várja el az OS-t igénybe vevő szervezetektől is – olvasható a közleményben.

Az ügy előzménye, hogy a Demokratikus Koalíció kedden este jelezte: az MTI OS nem hozta le a „DK: Miből jár egy feltételezett ibizai drogdiszkóba Orbán tanácsadója?” című közleményét.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, csak nem ott is járt Nemvagyokközszereplő Árpi??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés