A közeljövő elég kietlennek igérkezik

2015. december 14. 15:52

Nádori Péter
Kreatív
Ha az eminensen webkettes, korszellem-kompatibilis, sőt, korszellem-diktáló amerikai Gawker-birodalom magyar vizeken cikázó felderítő naszádja elsüllyed, mert valakik, valahol, valamiért átírnak valamit egy kódban, akkor mire számíthatnak a többiek?

A jelenlegi hír-ökoszisztéma – vagyis a hiteles és megbízható tartalom előállításának gazdasági alapja – tényleg fenntarthatatlan. Interneten tartalmat szolgáltatni nagyobb lutri, mint tudomisén, szőlőt termelni, mert a jégeső legalább tényleg természeti jelenség, viszont lehet rá biztosítást kötni. (Persze Amerikában lehet, hogy a facebookos algoritmus változásaira is lehet.) Ráadásul minél kisebb és a Menlo Park-i és Mountain View-i központoktól minél távolabbi egy adott szereplő, annál inkább nézhet úgy az iparág új óriásaira, mint talán jóindulatú, de alapvetően részvétlen istenségekre. Ezek az istenségek a maguk érdekében a maguk háborúit vívják az Olümposzon, a lentiek számukra legfeljebb ideig-óráig hasznos segítők lehetnek, de leginkább csak a senkit nem érdeklő járulékos veszteség.

Az elmúlt tizenöt év média- és internettörténelme persze arra is figyelmeztet: abból, hogy valami épp valahogy van, egyáltalán nem következik, hogy holnapután is úgy lesz. De ha a jelen állapotok alapján fogalmazunk meg – remélhetőleg rossz – jóslatokat, a közeljövő elég kietlennek ígérkezik. Nemrég volt alkalmam áttekinteni egy igen alapos hazai piackutatás eredményeit arra vonatkozóan, hogy hajlandók lennének-e a magyar felhasználók valami minimális összeget fizetni olyan tartalomért, amit jelenleg rendszeresen fogyasztanak, és amiről tudják is, hogy csak egy bizonyos forrásból elérhető. A válasz nyilván hangsúlyos „nem” volt, az indoklás pedig az, hogy végső esetben a Facebookon úgyis eljut hozzájuk minden, ami érdekes. Az, hogy a Facebookon előkerülő híreket ki és hogyan állítja elő, a felhasználó szempontjából már nem érdekes.

Megosztani természetesen akkor is lesz mit, ha az utolsó valódi újság is bezárt, meg keresőtalálatok is lesznek. Az interneten ma is uralkodik a propaganda és az anyázás, egy darabig senkinek sem fog feltűnni, ha csak ezek maradnak. Amikor meg feltűnik, hogy mondjuk, egyáltalán semmi értelmeset nem lehet megtudni a minket körülvevő világról, mert a magas színvonalú újságírást magával vitte a sírba egy objektív okok miatt működésképtelenné vált ökoszisztéma, akkor késő lesz már.

Semmi vidámabbat nem tudok ideírni befejezésképpen, csak azt, hogy ne legyen igazam.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ejnye! Még a 444 olvasói sem fizetnének? XD

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés