TV2 vásárlás

Eximbank: Nem adtunk állami támogatású hitelt a TV2 megvásárlásához

2015. december 16. 19:29
Az Eximbank közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy nem nyújtott állami támogatású hitelt Andrew G. Vajna cégének a TV2 megvásárlásához. A pénzintézetnél közölték: a banki döntéshozatalt nem befolyásolhatja a kérelmező neve, valamint a pártok vagy gazdasági csoportok véleménye.

Az Eximbank nem adott állami támogatású hitelt a TV2-csoport megvásárlásához. Az állami tulajdonban álló, a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó pénzintézet szerdai közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy szigorú működési és döntéshozatali szabályok vonatkoznak rájuk.

Korábban több ellenzéki párt is tiltakozott amiatt, hogy az Eximbank szerintük jogosulatlanul adott 6,72 milliárd forint hitelt Andrew G. Vajna kormánybiztos cégének az TV2-csoport felvásárlásához. Az LMP és az Együtt feljelentést is tett az ügyben.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte, hogy az Eximbank – miután az Országgyűlés kiterjesztette a pénzintézet tevékenységi körét – piaci feltételek mellett biztosított hitelt Andrew G. Vajna cégének, vagyis nem támogatott hitelt nyújtott.

A pénzintézet pedig azt írta közleményében: „Az Exim törvény szerinti állami támogatással a bank média-finanszírozáshoz hitelt nem nyújtott, költségvetési kamattámogatási forrást nem vett igénybe.”

Közölték, az Eximbank szigorú pénzügyi, gazdasági és jogi feltételek teljesülése esetén köt hitelszerződéseket. Utaltak arra, hogy idén év végéig nagyságrendileg 391 milliárd forint értékben helyeznek ki hiteleket. Azt írták, két dolog egészen biztosan nem befolyásolhatja a banki döntéshozatalt „se pro, se kontra”: a kérelmező neve, valamint az, hogy pártoknak vagy gazdasági csoportoknak mi a véleményük.

Közölték, az Eximbank az erre vonatkozó jogszabályok alapján nyújt államilag támogatott exporthiteleket, továbbá piaci forrás bevonása mellett lehetősége van piaci árazással is értékesíteni. Azt is írták, hogy a bank a belső döntési eljárásrendjének megfelelően alakítja ki konkrét termékeit, amelyekkel kapcsolatban az Eximbank honlapja nem nyújt minden részletre kiterjedő tájékoztatást, amire a honlap fel is hívja az ügyfelek figyelmét.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit irtak be fedezetként?? 2/3 ???

Megvan miért kapta meg. A hitelelbírálatnál ezekre plussz pontokat kapott.

".. Az újság szerint 1996-ban Mario Kassar és üzlettársa, Andrew G. Vajna a szövetségi adóhatóság bűnvádi eljárása alatt állt. Az amerikai adóhivatal még 1988-ban indított vizsgálatot, amely után 109,7 millió dollárt (1988-as árfolyamon ez kb. 8 milliárd forintnak felelt meg, ma 24 milliárdot tenne ki – a szerk.) követelt a cégtársaktól, ezen belül 41,1 milliót (9 milliárd forint) Vajnától..."


http://www.blikk.hu/aktualis/k..

Válaszok:
Laibach | 2015. december 16. 21:56

Teljesen hitelképes, minél több pénzt kell rábízni és minél több adókedvezményben kell részesíteni.

Válaszok:
Laibach | 2015. december 16. 21:57
Gombóc XVI. Artúr | 2015. december 16. 22:20

Lehetne a NAV új arculatának reklámarca.

Nyilván azért szeretik a fiúk, mert már ismeri a dörgést...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában