Jó kapcsolatok

Szájhősnek titulálta Kövér Lászlót az egyik népszerű szlovák hírportál

2015. december 17. 11:28
Rég nem volt ilyen jó a szlovák-magyar kapcsolat, Kövér László szavai azonban villámcsapásként érkeztek – olvasható a népszerű szlovák hírportál, az Aktuality.sk oldalán. A cikk szerzője az Országgyűlés elnökének vihart kavaró interjújára reagált. Az írás idézte Miroslav Lajčák szlovák külügyminisztert is, aki szerint az egész eset egyetlen konkrét személy epizódszereplése.

„A szájhős újra bekever a közép-európai viszonyokba, előhúzva a Beneš-dekrétumokat” címmel jelent meg az egyik legnépszerűbb szlovák hírportál, az Aktuality.sk oldalán egy cikk Kövér László vihart kavaró kijelentéséről.

Az Országgyűlés elnöke egy cseh lapnak adott interjúban a Beneš-dekrétumokra utalva megjegyezte: sem Szlovákiát, sem Csehországot nem kellett volna felvenni az EU-ba, amíg jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul.

Erre a kijelentésre reagált a cikk írója, Rastislav Rovňánek, aki szerint „rég nem volt ilyen jó kapcsolat Közép-Európa országai között. Az ellentmondásos házelnök, Kövér László szavai viszont derült égből villámcsapásként érkeztek”. A szerző hozzátette: „Kövér szavai felháborodási hullámot váltottak ki a Tátrától a Dunán át egészen a Moldváig. Magyarország prágai és budapesti nagyköveteinek már a hét elején magyarázkodniuk kellett Prágában és Pozsonyban is. Az államfő és a kormány elhatárolódtak Kövértől”. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint azonban a magyar kormány nem utasította el a parlament elnökének kijelentését.

Miroslav Lajčák nem érti Kövér László szavait

A cikk idézte Miroslav Lajčák szlovák külügyminisztert is, aki szerint az egész eset egyetlen konkrét személy epizódszereplése. A politikus nem érti Kövér szavait, melyeket haszontalannak és károsnak tart. Végül megjegyezte: „Nyilvánvaló, hogy vannak emberek, akik nem képesek kibékülni azzal, hogy két érett európai országhoz méltó viszonyunk van. Mintha valaki visszasírná azokat az időket, amikor a Dunán keresztül ordibáltunk egymásra”.

Az író ezt követően „vitatott aktivitásairól jól ismert figurának” nevezte Kövér Lászlót, aki kritizálja a Bős-kérést. Idézte a parlamenti elnököt, aki évekkel ezelőtt a cseh Hospodářske noviny gazdasági napilapnak arról beszélt, hogy „Bős–Nagymaros építése során a szlovák fél brutálisan megváltoztatta a határokat”. A cikk megemlékezett arról is, mikor Kövér egy éve arra figyelmeztette Brüsszelt, hogy nem viselkedhet úgy, mint a Szovjetunió, nem parancsolhatja meg Budapestnek, mit tegyen. 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az kiabál akinek a háza ég, tartja a mondás.

Azt pedig akárhogy is igyekeznek elmismásolni a szlovák és a cseh politikusok, a Beneš-dekrétumok -többek közt- igenis a kollektív felelősségről szólnak.
Márpedig ezt minden fejlett, így minden EU tagállam elutasítja.
Ennek ellenére még mindkét ország jogrendjében ott van.

A tények pedig nagyon makacs dolgok ám, szóval inkább fület-farkat be kéne húznia ennek a két EU tagállamnak...

Persze, hogy ők jó viszonynak értékelik azt ami van, mert nekik jó. Valójában a viszony nagyon rossz, csak nem lehet dűlőre vinni, ezért nem beszélünk róla. És jött egy még nagyobb probléma, ami viszont összehozott bennünket.

Kövér kimondott egy igazságot, mert van neki erre egy kényszeres késztetése. Nem diplomata, nem mérte fel, hogy fölöslegesen és rosszkor mondta. Nem az első eset, amikor kárt okoz az igazmondásával.

A béke definíciója ezeknek az, ha köpködhetnek, te meg tűröd.

Akadt volna, Karel Schwarzenberg, aki egyenesen azt találta mondani, hogy Benes ha élne ma, akkor a nemzetközi bíróságon találná magát a háborús bűneiért. Sajna második lett az államfői választásokon, de ez legalább jól mutatja azt, hogy a cseh társadalom is megosztott a kérdésben (ha már a szlovákok fullban nyomják a cigányt).

ketté kell választani:

egyrészt Kövér egy buta tulok, igazi suttyó, nulla diplomáciai érzékkel. Sosem tudja, mikor kell beszélni, és mikor hallgatni. Képtelen összefügggésekben gondolkodni, megfontoltan nyilatkozni. Az ő háttérbe szorítása a magyar diplomácia feladata lenne.

Másrészt viszont szeretném, ha azt is leírnák ezek a cseh és szlovák lapok, hogy tulajdonképpen miért is tartják botrányosnak a Benes-dekrétumok felemlegetését, és miért is ragaszkodnak hozzájuk annyira? Mitől felháborító, hogy Magyarországnak nem tetszik a kollektív bűnösség elvéhez való ragaszkodásuk?

Nemcsak "ordibálás" volt, hanem gyilkolás, kitelepítés, kiutasítás, bebörtönzés,jogfosztás volt,amit a felvidéki magyaroknak el kellett szenvednie, a tótok szeretnék, ha a magyarság erről örök hallgatásra lenne ítélve-

Szerintem is realisztikusan kell nézni a tényeket. Olyan, hogy történelmi igazságtétel olyan nincs. Felejtsük el. Olyan van, hogy 3 generáció után hányan lennének azok akik el akarják hagyni mostani lakóhelyüket, fel akarják adni mostani életüket és a mostani cseh-szlovák területekre akarnának költözni? Vannak tán öten? Nekik kellene adni annyi pénzt, hogy tudjanak ingatlant venni. Amit megvett most mint EUs állampolgár az már a Benes dekrétum mellett is az övé lesz. Aztán lapozzunk és nézzük, hogy mi szolgàlja a mai emberek érdekét határon innen és határon túl.

Szlovákiának is megvan a maga Gyurcsánya.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés