Áll a bál Lengyelországban a médiatörvény módosítása miatt

2016. január 2. 11:50
A lengyel közszolgálati média több vezetője is lemondott a médiatörvény módosítása miatt. A lengyel közrádió első csatornája emellett a lengyel és az uniós himnusz óránkénti lejátszásával tiltakozik az intézkedések ellen. Utóbbival azonban nem többen nem értenek egyet és már el is határolódtak az akciótól.

Lemondtak pénteken a lengyel közszolgálati televízió csatornáinak vezetői, lépésük a médiatörvénynek a lengyel parlament által elfogadott módosításával függ össze – közölte a Gazeta Wyborcza liberális napilap honlapja. A lengyel közszolgálati rádió első csatornája tiltakozó akciót indított el, ugyanakkor a rádió vezetőinek egy rész elhatárolódott ettől. 

Az októberi választások nyomán kormányra került jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) által tervezett lengyel közmédia-reform előkészítő szakaszát indító, a médiatörvény kis módosításának nevezett jogszabály miatt Piotr Radziszewski, a TVP1, Jerzy Kapuscinski, a TVP2 főnöke, Katarzyna Janowska, a TVP Kultura, valamint Tomasz Sygut, a Televíziós Hírügynökség vezetője egyidejűleg nyújtotta be lemondását, amit Janusz Daszczynski, a lengyel közszolgálati televízió főigazgatója elfogadott.

Himnuszokkal tiltakoznak

A törvénymódosítás miatt a lengyel közszolgálati rádió első csatornájának (Jedynka) főszerkesztője, Kamil Dabrowa is tiltakozott pénteken a PAP lengyel hírügynökségnek átadott nyilatkozatában. Bejelentette: péntektől kezdve a Jedynka minden egész órakor felváltva Lengyelország és az Európai Unió himnuszát sugározza, a tiltakozás ezen formájával „a pluralizmusnak és a szólásszabadságnak a lengyel közmédiában való veszélyeztettségére” kívánja felhívni a figyelmet.

Dabrowa szerint a lengyel közmédia „rendkívüli helyzetbe” került, mert az új törvénymódosítás - amelyet széles körű konzultációk nélkül fogadtak el – korlátozza a lengyel médiatanács (KRRIT) jogkörét. A főszerkesztő arra utalt, hogy a jogszabály értelmében az eddig részvénytársasági keretben működő média – a rádió és a tévé – vezetőit a jövőben nem a KRRIT, hanem a kincstárügyi miniszter nevezné ki. A KRRIT egy öttagú, a szejm, a szenátus és az államfő jelöltjeiből álló állami szerv. Annak élén 2010 óta a Bronislaw Komorowski volt államfő jelöltjeként megválasztott Jan Dworak áll. Az új törvénymódosítás szerint a testület továbbra is gyakorolná a közmédia szakmai, szólásszabadsági felügyeletét.        

A főszerkesztő akciójától ugyanakkor elhatárolódott az összesen 8 csatornával rendelkező lengyel közszolgálati rádió vezetőinek egy része a wpolityce.pl konzervatív hírportálnak továbbított  nyilatkozatban. A levél a PR  programtanácsának elnökhelyettese, Henryk Cichecki által tolmácsolt álláspontot idézi. Dabrowa tiltakozása eszerint nem felel meg a lengyel közszolgálati rádió – egy társadalmi vita valamennyi résztvevőjével szemben – egyforma távolságtartást előirányzó műsorpolitikai elveinek. 

Már az Európai Bizottság is érdeklődik

A PiS átmenetinek szánja a kincstárügyi tárca szerepét a közmédia káderpolitikájában. A jövő év első felében végrehajtandó, mélyrehatónak beharangozott reform során a közszolgálati rádiót, a televíziót és a PAP hírügynökséget nemzeti kulturális intézményekké alakítanák át, más szervezeti struktúrával és megváltozott finanszírozással. A reformot a közmédia szerepének elengedhetetlen megerősítésével, a nézetek pluralizmusának biztosításával indokolják.

A lengyel parlamenti alsóházban szerdán, a felsőházban pedig csütörtök este megszavazott jogszabály azonnali hatállyal megszünteti majd a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. A törvénymódosítás hatályba lépése előtt még Andrzej Duda államfő jóváhagyása szükséges.

A jogszabály ellen az ellenzék és a nemzetközi médiaszervezetek tiltakoztak. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdán levéllel fordult a lengyel kormányhoz, részletes tájékoztatást kérve a törvényről és arról, hogy mennyiben vették figyelembe annak előkészítésekor a hatályos közösségi szabályozást és a média sokszínűségének követelményét.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Kicsit műbalhénak tűnik!"
----------------------------------
Semmiképp. Éppen, hogy nagyon is valós, általunk jól ismert hecckampány beindításának lehetünk tanúi.
A balliberális oldal, amely 1990. után minden rendszert-váltó országban kihasználva a zűrzavart, a társadalom tájékozatlanságát, az eligazodás nehézségeit, befészkelte magát a legfontosabb pozícióba, a média feletti uralom pozíciójába.
Most azt a vernyákolást láthatjuk, ami nálunk is történt, ami szmunkra egyáltalán nem ismeretlen.

Ha jól értem, az eddigi gyakorlat az volt, hogy a média prominensei alkottak egy médiatanácsot (KRRIT) és ennek az általuk megalkotott tanácsnak volt kiváltságos joga a média felügyelete. Vagyis, a média saját tanácsa felügyelte önmagát. Most a rinya azért indult el, mert a közmédia feletti felügyeleti jogot annak fenntartója szeretné gyakorolni, a fenntartó szeretné a közmédia vezetőit kinevezni.
Aranyos, nem?
Hogy Frans Timmermans máris bejelentkezett, az meg sem lep.

Kedves lengyel barátainknak kívánok erős idegeket és kemény kitartást a jövőben várható liberális támadások kivédésére.
Mert, ha ki akarnak bújni a liberálisok szemforgató terrorja alól, hasonló jogi- és törvényalkotó lépésekre lesz szükség, amely már csak azért is fog dühödt ellenállásba és fogáskeresésbe ütközni, mivel a nyugati liberálterrorista rendszer komoly veszélyt érez.
A magyar változások után itt a lengyel veszély és ez már előrevetíti esetleg több lebéklyózott demokrácia eszmélését is.

'Az már diktatúra, ha eredményesen kormányzunk.'
[When you have an efficient government, you have a dictatorship.]
(Harry S Truman)
Fordítva persze nem feltétlenül igaz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés